1349

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

Re: 1349

09-05-2009, 12:37

no to w ogóle już nie łapię - ok brzmienie jest, bez jakiś rewelacji oczywiście, ale plastiku stosunkowo mało. na pewno w porównaniu do ostatnich produkcji ze Szfecji.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

09-05-2009, 13:29

faktycznie stopa jakos dziwnie brzmi, ale tez nie przeszkadza w odsluchu
na pewno jest lepiej niz na Tiamtu
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

09-05-2009, 13:46

nie no to jest pewne.

trzy ostatnie numery (od coveru Floydów) doskonałe.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

10-05-2009, 19:52

Nowa płyta od początku bardzo mi spasowała, ale nadal ciężko mi uwierzyć, że to 1349 :mrgreen:
Myśle, że ta płyta miała być podobna do reszty, Tom Fisher miał im ino coś poprawić w miksach a zamiast tego usunął część partii gitar, zwolnił całość, dodał sporo bezgitarowych rzeczy pisanych pod kątem płyty TRIPTYKON a goście z 1349 nawet nie wiedzą co wypuścili :mrgreen:
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

10-05-2009, 23:41

no i zajebiscie, chociaz zdecydowanie bardziej interesuje mnie jego projekt.
nie mniej plyta dobra, a moze okaze sie ze swietna
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

11-05-2009, 00:00

Block69 pisze: a goście z 1349 nawet nie wiedzą co wypuścili :mrgreen:
Przeżyją szok gdy wytrzeźwieją i posłuchają :lol:
Nie chce mi się wierzyć, że TEN zespół radykalnie zmienił styl. Jestem bardzo ciekaw.
Awatar użytkownika
karabin
zaczyna szaleć

21-05-2009, 07:25

Ciekawa ta nowa płyta. Mimo, iż zdecydowanie inna to nadal słychać, że to 1349 (choćby praca gitar w "Serpentine Sibilance"). Bardzo "słychać rękę" ( :lol: ) pana Tomasza Gabriela...no ale to raczej na +. Zajebiste są te numery instrumentalne ( z wyjątkiem "Horns" bo ten jest z dupy)- interludia/przerywniki czy jakoś tak. Ogólnie zazkoczenie jest, rozczarowanie....jak najbardziej nie.
PAL KRZYŻ.
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

21-05-2009, 18:09

jak dla mnie to niezła lipa...mogli chociaż zmienić szyld i nagrać to coś bez hańbienia wczesniejszych dokonań 1349.zawiodłem się,jedynie partie bębenów są ok,ale to za mało by uratować tego nudnego gniota...
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
Skaut

21-05-2009, 18:28

black_lava pisze:jak dla mnie to niezła lipa...mogli chociaż zmienić szyld i nagrać to coś bez hańbienia wczesniejszych dokonań 1349.zawiodłem się,jedynie partie bębenów są ok,ale to za mało by uratować tego nudnego gniota...
w sumie to wiedziałem, że coś takiego napiszesz. Nudne gnioty to nagrywali do tej pory. W końcu ktoś w zespole zauważył, (pewnie Tomek :D:D) że sam blast-napierdol nie wystarczy i pokazał, że innymi technikami da się osiągnąć o piekło lepszy efekt. 1349 to nigdy nie był jakiś wybitny zespół - ot takie nudne blackmetalowe mięcho dla mało wymagających. Na "Revelations of the Black Flame" w końcu się od tego oderwali. 7.5/10 na dzień dzisiejszy za drony, ambient, Celtic Frost, Satyricon i masę innych wpływów ;) Sądze, że na następnej płycie rozwiną i dopieszczą patenty, które znalazły się tutaj, bo składowe tej płyty są bardzo dobre. Jest kilka wciągających momentów, więc rokuje to bardzo dobrze na przyszłość. Odnoszę tutaj wrażenie, że bawili się trochę w przeciąganie liny no i nie do końca mogli wszystko pogodzić, bo te szybsze kawałki właściwie psują odbiór płyty. Wyrzuciłbym "Horns" i "Maggot Fetus... Teeth Like Thorns" i byłoby 9/10. Podoba mi się za to Lynchowski "Misanthropy" i Ulverowski "Solitude". Rzekłem
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

21-05-2009, 18:46

nie wiem, czy poprzedni post miał na celu mnie obrazić ale mniejsza o to.napisałem to co uważam, trochę dziwi mnie fakt, iż nagle black metyliści odkryli w sobie drugie drone'owe (i inne bliżej mnie nieznane)dno i próbują wcisnąc to odbiorcom pod pozorami udawania sztuki przez duże "sz".nowy Celtic Frost bardzo mi się podoba,ale to jakaś tam kontynuacja drogi TGW, a nie kaleczenie Black Metalu.rzekłem,PS.Podobnie forumowicze "odkryli" Glorior Belli który nagle okazał się byc wporzo kapelą, z drugim dnem, juz nie religijnym.kurwa,jak mnie to wkurwia,! black metalowa Pantera?żesz kurwa.
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
Skaut

21-05-2009, 18:56

black_lava pisze:nie wiem, czy poprzedni post miał na celu mnie obrazić ale mniejsza o to.napisałem to co uważam, trochę dziwi mnie fakt, iż nagle black metyliści odkryli w sobie drugie drone'owe (i inne bliżej mnie nie znane)dno i próbują wcisnąc to odbiorcom pod pozorami udawania sztuki przez duże "sz".nowy Celtic Frost bardzo mi się podoba,ale to jakaś tam kontynuacja drogi TGW, a nie kaleczenie Black Metalu.rzekłem,PS.Podobnie forumowicze "odkryli" Glorior Belli który nagle okazał się byc wporzo kapelą, z drugim dnem, juz nie religijny.kurwa,jak mnie to wkurwia,!
obrazić? Nie, po prostu Ty nie dostrzegasz siary tam gdzie ja ją widzę, proste. Dla mnie to nadal black metal, tylko w innej formie. Kto tutaj mówi o sztuce przez duże "sz"? Jestem pewien w 100%, że Tom doskonale wiedział co chce osiągnąć z 1349, więc nie widzę tutaj wciskania czegokolwiek. Wręcz przeciwnie, myślę, że z nowym albumem wreszcie zaczęli oddychać "zdrowym" (chorym?) powietrzem i uwolnili się z pęt przeciętnych zespolików, których jest na pęczki, więc takie "kaleczenie" Black Metalu jest jak najbardziej na miejscu. Poza tym, gdyby nie zmienili stylu nadal nagrywaliby te same wtórne i nudne gnioty do zarzygania. Podobnie ma się rzecz z Glorior Belli i tutaj masz właśnie też to drugie dno, którego wcześniej nie było. Jeśli nie słyszysz stonerowych wpływów to jesteś po porstu głuchy ;) Więc nie rozumiem, co Cię wkurwia? ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

21-05-2009, 19:00

wkurwia mnie to, że pojawił się kolejny trend w BM i nagle opluwane wczesniej kapele okreslane sa jako forpoczta awangardy,kurwa.Mam tu na mysli szczególnie GBelli i Nachtmystium, które wczesniej inaczej grało, ale teraz przez drone'owe wpływy i inne badziewo jest objawieniem.normalnie masakra.dlaczego Black Metal nie może być po prostu Black Metalem,jak np Orcustus?
PS. Pierwsze płyty Glorior Belli rzadzą!
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
Skaut

21-05-2009, 19:12

black_lava pisze:wkurwia mnie to, że pojawił się kolejny trend w BM i nagle opluwane wczesniej kapele okreslane sa jako forpoczta awangardy,kurwa.Mam tu na mysli szczególnie GBelli i Nachtmystium, które wczesniej inaczej grało, ale teraz przez drone'owe wpływy i inne badziewo jest objawieniem.normalnie masakra.dlaczego Black Metal nie może być po prostu Black Metalem,jak np Orcustus?
PS. Pierwsze płyty Glorior Belli rzadzą!
może dlatego, że samo napierdalanie nie wystarcza do tego, aby coś było DOBRYM black metalem. Tak masz właśnie w przypadku pierwszych płyt Glorior Belli czy 1349, które nawet w swojej niszy niczym szczególnym się nie wyróżniały. Ba, śmiem twierdzić nawet, że stare 1349 to taka wydmuszka, która właśnie była "po prostu Black Metalem" bez żadnego wyrazu. Dlatego uważam "Revelations of the Black Flame" za udany eksperyment. Poza tym, ile można siedzieć w lesie i "wpierdalać szyszki"? :D A odnoszę wrażenie, że tak właśnie potrzegasz black metal ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

21-05-2009, 19:32

przejaskrawiasz...nie słucham Vlad Tepes czy Mutiilation - nie przesadzajmy.lubię po prostu dobry Black Metal utrzymany w tradycji norweskiej ew. szwedzkiej.ale nie rozumiem np hajpu w stosunku nowego Deathspell Omega.a kiedy tak ładnie grali...widać to np na Manifestations.
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

21-05-2009, 19:35

black_lava pisze:dlaczego Black Metal nie może być po prostu Black Metalem
Bo black metal już był black metalem, a teraz jeśli chce nim pozostać, to musi być jeszcze czymś innym.
Wiem jak to brzmi, ale nie chce mi się tego rozwijać.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Skaut

21-05-2009, 19:43

black_lava pisze:przejaskrawiasz...nie słucham Vlad Tepes czy Mutiilation - nie przesadzajmy.lubię po prostu dobry Black Metal utrzymany w tradycji norweskiej ew. szwedzkiej.ale nie rozumiem np hajpu w stosunku nowego Deathspell Omega.a kiedy tak ładnie grali...widać to np na Manifestations.
no i gites, ja też taki black metal lubię, tyle tylko, że lubie także tą nową "kosmetykę" i wplatanie współczesnych środków wyrazu. Nie uważam tego za jakąś ujmę dla black metalu, jeśli zespoły eksperymentują z brzmieniem. To co było rewoltą 20 lat temu dziś może nią już nie być. Dlatego nie dziwi mnie poszukiwanie nowych brzmień wśród zespołów, które dotychczas były znane z konserwatywnego podejścia. O hajpie nic nie wiem, o trendach też nie. Jedne zespoły będą szukać, inne pozostaną zamknięte w skorupie, którą wypracowały 20 lat temu, a jeszcze inne pewnie będą nagrywać genialne krążki w starej konwencji i wcale nie piszę tutaj o przeciętnym Orcustus :D
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Skaut

21-05-2009, 19:47

longinus696 pisze:
black_lava pisze:dlaczego Black Metal nie może być po prostu Black Metalem
Bo black metal już był black metalem, a teraz jeśli chce nim pozostać, to musi być jeszcze czymś innym.
Wiem jak to brzmi, ale nie chce mi się tego rozwijać.
no właściwie mi też o to chodzi ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

21-05-2009, 20:57

Orcustus 4 life jak wam się może nie podobać ten piekielny wyziew?!
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

21-05-2009, 21:11

kwintesencją BM jest dla mnie np. The Black "Alongside Death"(przyznaję słyszałem tylko z mp3).żadnego udziwniania, żadnych dronów, wybrzmień a czuć siarę, zło i Szatanasa.no i te wokale.szkoda że wyszło toto (chyba) tylko na winylu.
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
DCI Hunt

21-05-2009, 21:48

black_lava pisze:żadnego udziwniania, żadnych dronów, wybrzmień a czuć siarę, zło
...i zajebiście, sam uwielbiam taką muzykę, ale to nie znaczy, że chciałbym żeby wszyscy tak grali. Takie Mysticum też kiedyś eksperymentowało i co, źle wyszło? ;) Wszystko się rozwija i bardzo dobrze.
ODPOWIEDZ