NADJA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
brb
postuje jak opętany!

Re: NADJA

21-07-2009, 16:23

uwielbiam "body cage" i ilosc wydawnictw i czesctotliwosc ich wydawania skutecznie odstrasza mnie od reszty
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

21-07-2009, 18:28

Znakomity zespół. Znam "Bodycage", "Truth Becomes Death", "Thaumogenesis" oraz "Radiance Of Shadows". Każdy z wymienionych albumów to duży ładunek skrajnych emocji podanych w minimalistycznej formie. Dla mnie, ta muza to doskonały soundtrack do zagłady nuklearnej, albo muzyczna ilustracja innych, niewyobrażalnie potężnych zjawisk fizycznych (od ruchów tektonicznych po reakcje termojądrowe w gwiazdach). Inaczej tego nie potrafię określić. Dźwięki przewalają się powoli, miażdżą monotonią, ale przyciągają uwagę bogatą fakturą. Najciekawsze jest to, że nigdy ich muzyka mnie nie wynudziła, choć potencjalnie miała na to wielką szansę i wszystkie atrybuty "usypiacza".

edit: aha, dla mnie Nadja jest lepsza niż wychwalany przez wszystkich The Angelic Process.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

21-07-2009, 23:14

cover slayer masa ok
Awatar użytkownika
roman
zaczyna szaleć

22-07-2009, 00:59

Znam jedynie Bodycage i Basefluit. Doskonala muzyka! Zawsze mam odmienny stan podczas sesji z jedna z tych plyt.
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re:

22-07-2009, 07:47

longinus696 pisze:Każdy z wymienionych albumów to duży ładunek skrajnych emocji podanych w minimalistycznej formie. Dla mnie, ta muza to doskonały soundtrack do zagłady nuklearnej, albo muzyczna ilustracja innych, niewyobrażalnie potężnych zjawisk fizycznych (od ruchów tektonicznych po reakcje termojądrowe w gwiazdach). Inaczej tego nie potrafię określić. Dźwięki przewalają się powoli, miażdżą monotonią, ale przyciągają uwagę bogatą fakturą. .
prawie dokładnie to samo miałem napisać :) - skojarzenia z jakimiś potężnymi zjawiskami naturalnymi są po prostu nieodzowne.... z jednej strony są to minimalistyczne, a z drugiej spiętrzone bardzo umiejętnie do monstrualnych rozmiarów dźwięki. Dostałem i znam tylko wczesne rzeczy - "Body cage" i "Corrasion", ale obie mogę z czystym sumieniem polecić. Jadąc kiedyś w upał samochodem przy tej muzyce miałem wrażenie jakby coś olbrzymiego z góry wgniatało mnie w pochłaniający mnie jak gęsta lawa asfalt - autentycznie czułem się tak zmiażdżony, że nie mogłem jechać szybciej niż 40-50 km/h.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

22-07-2009, 09:58

Olo pisze: Jadąc kiedyś w upał samochodem przy tej muzyce miałem wrażenie jakby coś olbrzymiego z góry wgniatało mnie w pochłaniający mnie jak gęsta lawa asfalt - autentycznie czułem się tak zmiażdżony, że nie mogłem jechać szybciej niż 40-50 km/h.
W ten sposób doszło do wynalezienia muzyki antywypadkowej :)

DCI Hunt

22-07-2009, 10:30

Znam tylko split z A Storm OF Light i jak najbardziej zachęcił mnie do zapoznania się z z tym projektem bliżej (wcześniej cos tam chyba w terrorizer słyszałem na jakimś składaku). Tylko widok dyskografii i stosunek ilości do częstotliwości mnie trochę przeraża...
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

22-07-2009, 11:25

mam kilka ich płyt, lubię tę muzykę, ale nie mogę jej za często słuchać :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

22-07-2009, 11:50

Conflagrator pisze:Tylko widok dyskografii i stosunek ilości do częstotliwości mnie trochę przeraża...
Dlatego uważam, że spokojnie można ten zespół traktować, jak jakiś projekt noise'owy. Nie trzeba się zmuszać do poznania całej dyskografii, tylko badać sobie wybiórczo różne etapy twórczości. Tak robię np. z MERZBOW i ta zasada pasuje mi idealnie w przypadku NADJA.

DCI Hunt

Re:

22-07-2009, 12:15

longinus696 pisze:
Conflagrator pisze:Tylko widok dyskografii i stosunek ilości do częstotliwości mnie trochę przeraża...
Dlatego uważam, że spokojnie można ten zespół traktować, jak jakiś projekt noise'owy. Nie trzeba się zmuszać do poznania całej dyskografii, tylko badać sobie wybiórczo różne etapy twórczości. Tak robię np. z MERZBOW i ta zasada pasuje mi idealnie w przypadku NADJA.
Dokładnie to chciałem napisać :D Moje zapotrzebowanie na Nadja jest takie, że póki co 2-3 albumy spokojnie mi wystarczą... Przyznam jednak, że czystej ciekawości chętnie przesłuchałbym wszystkie, chociażby po to żeby wybrać te 2-3 najlepsze.

Co do Merzbow - tez mnie przeraża. Słyszałem kilka wydawnictw i niektóre były świetne, ale głębsze poznawanie Merzbow to dla mnie błądzenie po omacku. Powinien ktoś jakiś 'Merzbow Guide' napisać :mrgreen:
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

Re: Re:

22-07-2009, 12:43

Conflagrator pisze:Co do Merzbow - tez mnie przeraża. Słyszałem kilka wydawnictw i niektóre były świetne, ale głębsze poznawanie Merzbow to dla mnie błądzenie po omacku. Powinien ktoś jakiś 'Merzbow Guide' napisać :mrgreen:
Popieram inicjatywę towarzysza. Ktoś zna i umie rzetelnie polecić 3 "najlepsze" albumy. Ja mam na cd tylko z Pinhas'em i bardzo sobie cenię - jak się toto ma do reszty. Słyszałem też trochę na mp3 ale nie pomnę co...
Za młody jesteś na Heroda!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

22-07-2009, 17:43

kampeki pisze:
Conflagrator pisze:Co do Merzbow - tez mnie przeraża. Słyszałem kilka wydawnictw i niektóre były świetne, ale głębsze poznawanie Merzbow to dla mnie błądzenie po omacku. Powinien ktoś jakiś 'Merzbow Guide' napisać :mrgreen:
Popieram inicjatywę towarzysza. Ktoś zna i umie rzetelnie polecić 3 "najlepsze" albumy. Ja mam na cd tylko z Pinhas'em i bardzo sobie cenię - jak się toto ma do reszty. Słyszałem też trochę na mp3 ale nie pomnę co...
Sprawa w sumie prosta, a jednak można mieć wątpliwości, bo przecież nie sposób ogarnąć dyskografii Akity.
Moim zdaniem należy sięgnąć po:
1) "Aqua Necromancer" i/lub "Merzbeat" jeśli szuka się materiału bardziej przystępnego. Akurat te płyty zawierają zapętlone elementy z płyt rockowych (pojawia się rytm w postaci ścieżek perkusji) oraz towarzyszące im ściany noise'u typowego dla Merzbow.
2) "Pulse Demon" i/lub "Venerology" jeśli szuka się totalnej sieki w postaci nieustępliwie atakujących fal zakłóceń i cyfrowego jazgotu.
3) Jak na mój gust warto się zapoznać z materiałem bliższym industrialowi np. "Music for Bondage Performance", albo z którąś częścią "Lowest Music", na których Akita bawi się taśmami

Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

Re:

22-07-2009, 20:06

longinus696 pisze:
kampeki pisze:
Sprawa w sumie prosta, a jednak można mieć wątpliwości, bo przecież nie sposób ogarnąć dyskografii Akity.
Moim zdaniem należy sięgnąć po:
1) "Aqua Necromancer" i/lub "Merzbeat" jeśli szuka się materiału bardziej przystępnego. Akurat te płyty zawierają zapętlone elementy z płyt rockowych (pojawia się rytm w postaci ścieżek perkusji) oraz towarzyszące im ściany noise'u typowego dla Merzbow.
2) "Pulse Demon" i/lub "Venerology" jeśli szuka się totalnej sieki w postaci nieustępliwie atakujących fal zakłóceń i cyfrowego jazgotu.
3) Jak na mój gust warto się zapoznać z materiałem bliższym industrialowi np. "Music for Bondage Performance", albo z którąś częścią "Lowest Music", na których Akita bawi się taśmami
Wielkie dzięki. Nie ukrywam, że liczyłem na Twoją opinię.
Za młody jesteś na Heroda!
Awatar użytkownika
Skaut

23-07-2009, 12:09

Słyszałem tylko Touched i pamiętam, że miałem do Nadja wrócić, bo tak jak longi napisał, kojarzyło mi się to z jakąś zagładą wszechświata podaną w minimalistycznej formie. Dodatkowo te kosmiczno-ambientowe plamy są świetnie zaaranżowane. Odświeżyłem sobie Touched i znów odpłynąłem przy niesamowitej wyobraźni muzycznej Bakera. Jeśli ktoś ma ochotę na więcej, to polecam także mariaż wizji Bakera i Heckera z zeszlego roku, który nawet tutaj w playliście rekomendowalem: Aidan Baker & Tim Hecker (który w tym roku wydał też piękną płytę - "An Imaginary Country") - "Fantasma Parastasie" (fantastyczna okładka) - mała odskocznia od Nadja, ale gwarantuje pół godziny świetnej dronowo-ambientowej muzyki.
Wracając do Nadja, to wczoraj zakupiłem sobie 'Bliss Torn From Emptiness' i album mnie po prostu pochłonął bez reszty. Wydaje mi się bardziej erotyczna, masochistyczna i na swój sposób 'owadzia', przy czym nadal unosi się nad tym atmosfera nuklearnej zagłady. Jak widać Baker na każdym albumie potrafi wytworzyć unikalny klimat, więc jeśli nadarzy się okazja, z pewnością sięgnę po więcej.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

23-07-2009, 12:21

przyznaję się bez bicia, że nie miałem okazji jeszcze posłuchać.
Nie chce mi się za bardzo ściągać a widzę na allegro są:
http://www.allegro.pl/item675916320_nad ... ss_cd.html
o której nikt jeszcze chyba nie wspominał
http://www.allegro.pl/item675916627_nad ... tv_cd.html
czyli album o którym w pierwszym poście wspominał Drone, tą pierwszą domyślam się że warto wciągnąć?
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Skaut

23-07-2009, 12:26

Ihasan pisze: http://www.allegro.pl/item675916627_nad ... tv_cd.html
czyli album o którym w pierwszym poście wspominał Drone
no właśnie, ja chyba tej nowej nie kupie, bo jakoś nigdy nie radowały mnie płyty z coverami, nawet jeśli Slayer jest mnóstwo ok ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

23-07-2009, 12:26

mam skin turns to glass, bardzo dobra, sztandarowa płyta nadja.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

23-07-2009, 15:43

Scaarph pisze:mam skin turns to glass, bardzo dobra, sztandarowa płyta nadja.
thx Scaarph
... to sobie przylicytuję :)
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

26-07-2009, 16:10

Mam jedynie Corrasion. Przyjemnie sączące się granie.

Z kolei z albumu z coverami słyszałem jedynie ich wersje My Bloody Valentine i A-Ha. Obie mnie nie przekonały niestety.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

26-07-2009, 17:35

to sprawdź ten cover:
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
ODPOWIEDZ