Wina, alkohole mocne i cygara - temat dla koneserów

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

Re: media markt i inne

27-07-2009, 16:53

kampeki pisze:
Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze: ...albo żeby nabyć Decantera.
No proszę, widzę, że przybywa w Polsce ludzi świadomie pijących wina ;)
No gdzieś tak od dwóch ponad lat na serio i wręcz fanatycznie. Decanter co miesiąc (czy to z Empiku, czy teraz bezproblemowo w kraju wydania), roczniki, szczepy, bajery, pierdoły, podczas tygodnia w Chorwacji poszukiwanie ciekawostek, teraz oczekiwanie na tydzień we Włoszech. Kilka grand cru z Bordeaux z 2004 leży w piwniczce. Heh, nawet robiłem trochę w biznesie winnym przez kilka miesięcy. Teraz gdy siedzę w UK to mam jeszcze większe możliwości, wybór, zabawa nabiera wyższych obrotów. Generalnie wspaniała sprawa (ale to temat na inny temat ;) )
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

27-07-2009, 20:39

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:
kampeki pisze:
Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze: ...albo żeby nabyć Decantera.
No proszę, widzę, że przybywa w Polsce ludzi świadomie pijących wina ;)
No gdzieś tak od dwóch ponad lat na serio i wręcz fanatycznie. Decanter co miesiąc (czy to z Empiku, czy teraz bezproblemowo w kraju wydania), roczniki, szczepy, bajery, pierdoły, podczas tygodnia w Chorwacji poszukiwanie ciekawostek, teraz oczekiwanie na tydzień we Włoszech. Kilka grand cru z Bordeaux z 2004 leży w piwniczce. Heh, nawet robiłem trochę w biznesie winnym przez kilka miesięcy. Teraz gdy siedzę w UK to mam jeszcze większe możliwości, wybór, zabawa nabiera wyższych obrotów. Generalnie wspaniała sprawa (ale to temat na inny temat ;) )
Fakt, nie to forum. Ja maniakalnie od 8 lat. Obok muzy drugie hobby. Jeśli nie znasz to polecam:

www.sstarwines.pl - layout tragiczny ale baza jak na polski serwis bardzo bogata, pisze tam kilka osób z forum wino z gazeta.pl, trochę ludzi z branży, m.in. Daszkiewicz z MW. Jego też jest www.winogranie.blog.pl.

Co do Decanter'a, to chyba mimo wszystko wolę WS, mimo że za "dżemami" Parker'a nie przepadam ;)
Za młody jesteś na Heroda!
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

27-07-2009, 22:26

No ja właśnie WS nie bardzo, jednak parkerowszczyzna mnie nie bawi. Na początku mnie takie potwory owocowe jarały, ale z czasem zacząłem szukać finezji. Co do stron to korzystam głównie z decanterowej i Wine Doctor. Magazynu Wino kilka numerów miałem, ale trochę za bardzo wydawała mi się ta gazeta 'elitarna', lekko snobistyczna, chociaż poziom prowadzenia bardzo wysoki. U mnie to też drugie hobby - jak nie wydaję kasy na CD to na wina. Chociaż najczęściej wydaję i na jedno i na drugie ;)
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

27-07-2009, 23:17

O, to może by jakiś koneserski temat założyć bo też jak nie wydaje kasy na kasety to wszystko idzie na alkohol z wyższej półki i fajnie by było sie powymieniać kto co dobrego zna i poleca.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

27-07-2009, 23:51

Block69 pisze:O, to może by jakiś koneserski temat założyć bo też jak nie wydaje kasy na kasety to wszystko idzie na alkohol z wyższej półki i fajnie by było sie powymieniać kto co dobrego zna i poleca.
Dawaj więc :D
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

28-07-2009, 08:35

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:No ja właśnie WS nie bardzo, jednak parkerowszczyzna mnie nie bawi. Na początku mnie takie potwory owocowe jarały, ale z czasem zacząłem szukać finezji. Co do stron to korzystam głównie z decanterowej i Wine Doctor. Magazynu Wino kilka numerów miałem, ale trochę za bardzo wydawała mi się ta gazeta 'elitarna', lekko snobistyczna, chociaż poziom prowadzenia bardzo wysoki. U mnie to też drugie hobby - jak nie wydaję kasy na CD to na wina. Chociaż najczęściej wydaję i na jedno i na drugie ;)
Ja bardzo szybko przestałem lubić "dżemy". Parker'a też nie rozumiem i nie za bardzo widzę sens pić takie wina bo są po prostu nudne, ale w WS pisze dużo ludzi, którzy mimo wszystko mają inne zdanie niż on.

Osobiście najbardziej lubię Nebbiolo (w każdej postaci od dobrego producenta: barolo, barbaresco czy z Lombardii), Górną Adygę, białe z Niemiec i Austrii, Burgundia (oczywiście ceny zabójcze ale próbowałem kilka fajnych butelek od topowych producentów). Z zasady odpada Hiszpania (w wielkim uogólnieniu) i Chile (mimo iż piłem kilka rzeczy b.dobrych m.in. Errazuriz).

MW - trafiłeś w sedno i to jest też problem rynku win w Polsce, że jawi się ono jako coś dla elyty, dla wszystkich tych Marków Konradów i Makłowiczów pokazywanych namiętnie w TVN'ach, którzy zielonego pojęcia o winach nie mają. Trochę pochlali w winnicach, wzięli się za import i mają o sobie BARDZO wysokie mniemanie. Patrząc na nich statystyczny Polak myśli sobie, że "nie no, wino to raczej dla Marka Konrada jest". Taka sama (pomimo naprawdę dużej fachowości) otoczka towarzyszy MW, znam tych ludzi i wiem, że to towarzystwo wzajemnej adoracji. Jedynie Daszkiewicz to sympatyczny gość nie oderwany od rzeczywistości, poza tym w cieniu Bieńczyka i Bońkowskiego, a prawdą jest, że to oni mu do pięt nie dorastają jeśli chodzi o znajomość win.

Co do wątku to jestem za, ale chyba trzeba założyć nowy ;) bo tutaj już za dużo off'a. np.: Kto teraz pije wino ;)
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

Wina, alkohole mocne i cygara - temat dla koneserów

28-07-2009, 09:36

Taram. Tutaj będziemy mogli sie wymieniać swoimi doświadczeniami odnośnie degustowanych trunków z wyższej półki i cygar (jeśli ktoś w ogóle je pali). Widze, że Wódz i kampeki dobrze znają sie na winach co mnie cieszy bo na tym znam sie troche mniej i chętnie skorzystam z poleceń. Bardziej siedze w alkoholach mocnych i ostatnio w cygarach. Teraz spadam na kajaki, o konkretach napisze wieczorem :)
PENIS METAL
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

Re: Wina, alkohole mocne i cygara - temat dla koneserów

28-07-2009, 09:48

Block69 pisze:Taram. Tutaj będziemy mogli sie wymieniać swoimi doświadczeniami odnośnie degustowanych trunków z wyższej półki i cygar (jeśli ktoś w ogóle je pali). Widze, że Wódz i kampeki dobrze znają sie na winach co mnie cieszy bo na tym znam sie troche mniej i chętnie skorzystam z poleceń. Bardziej siedze w alkoholach mocnych i ostatnio w cygarach. Teraz spadam na kajaki, o konkretach napisze wieczorem :)
Co do cygar to paliłem tylko Cohibe. Znawcą nie jestem ale to był wypas okrutny. Za cygara nie uznaję wszelkiej maści śmierdzieli sprzedawanych w "monopolowych" za 10-20 PLN.

Alkohole mocne poważam ale z racji tego, że całą kasę wydaję na wina więc dobre mocne piję zazwyczaj w gościach.

Co do win, to temat oceeeaaaannnn, myślę, że tylko formuła: pytanie - odpowiedź ma sens.
Awatar użytkownika
Melepeta
w mackach Zła

28-07-2009, 09:54

Dobre pół-wytrawne, czerwone, do 100 zł : Wasze typy...
Six o clock.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

28-07-2009, 10:04

kampeki pisze:Co do win, to temat oceeeaaaannnn, myślę, że tylko formuła: pytanie - odpowiedź ma sens.
Porto? Cena do 150zł
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

28-07-2009, 10:11

Melepeta pisze:Dobre pół-wytrawne, czerwone, do 100 zł : Wasze typy...
Trudne pytanie. Trudne chociażby w kwestii wytrawności. Dla jednego półwytrawnym będzie standardowe wino z Nowego Świata (niska kwasowość, duża zawartość cukru rezydującego - dżemowatość, etc.), a dla innego taki wynalazek jednak będzie odpychał swoją wytrawnością. Tak więc w pewnych wypadkach Porto, Sherry mogą nie być złym pomysłem (szczególnie w przypadku osób z awersją do kwasowości w winie)...

Zadam więc standardowe pytanie pomocniczne, co piłeś ostatnio i co Ci podchodzi? Wtedy łatwiej będzie znaleźć coś zbliżonego stylistycznie, bądź stylistycznie odległego, jeśli zajdzie taka potrzeba ;)
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

28-07-2009, 10:11

To na wstępie: a czym różni się półwytrawne od półsłodkiego?

Zamiast półwytrawnego lepiej kupić jakiś "dżem" np z Apulii: http://vininova.pl/towar.php?t=543 ,myślę, że mógłbyś określić to wino jako półwytrawne. Vininova ma ceny z kosmosu więc potraktuj to bardziej jako przykład dobrego wina niż wskazanie miejsca zakupu.

Jeśli chodzi o białe półwytrawne to polecam: http://101win.pl/product-pol-1150225395 ... -2007.html W przeciwieństwie do Vininovy, polecam także sklep. Myślę, że 101win.pl, salute.pl, dobrewino.pl i winexpress.com.pl to najlepsze sklepy online w Polsce, z nie online polecam mielzynski.pl., w ogóle to polecam zakupy w Niemczech (lub dalej na zachód) ceny win są minimum 30% niższe nawet przy niekorzystnym kursie Ojro.
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

28-07-2009, 10:13

Rattlehead pisze:
kampeki pisze:Co do win, to temat oceeeaaaannnn, myślę, że tylko formuła: pytanie - odpowiedź ma sens.
Porto? Cena do 150zł
W kwestii porto jestem laikiem, terra incognita dla mnie :)
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

28-07-2009, 10:16

Wódz Dziesięć Niedźwiedzi pisze:
Melepeta pisze:Dobre pół-wytrawne, czerwone, do 100 zł : Wasze typy...
Trudne pytanie. Trudne chociażby w kwestii wytrawności. Dla jednego półwytrawnym będzie standardowe wino z Nowego Świata (niska kwasowość, duża zawartość cukru rezydującego - dżemowatość, etc.), a dla innego taki wynalazek jednak będzie odpychał swoją wytrawnością.
o toto, właśnie to chciałem napisać, ale Wódz zrobił to zgrabniej ;)
Awatar użytkownika
Melepeta
w mackach Zła

28-07-2009, 10:22

Ma to być napitek kojący podniebienie, niezbyt cierpki, aromatyczny , z wyraźnym trzonem smakowym. Ma stanowić uzupełnienie dobrego żarcia :) Awersji do kwasowości nie posiadam.

P.S. Lata praktyki siarkojebów :)
Six o clock.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

28-07-2009, 10:24

kampeki pisze:Ja bardzo szybko przestałem lubić "dżemy". Parker'a też nie rozumiem i nie za bardzo widzę sens pić takie wina bo są po prostu nudne, ale w WS pisze dużo ludzi, którzy mimo wszystko mają inne zdanie niż on.
Rzucę dokładniej okiem na WSa więc.
kampeki pisze:Osobiście najbardziej lubię Nebbiolo (w każdej postaci od dobrego producenta: barolo, barbaresco czy z Lombardii), Górną Adygę, białe z Niemiec i Austrii, Burgundia (oczywiście ceny zabójcze ale próbowałem kilka fajnych butelek od topowych producentów). Z zasady odpada Hiszpania (w wielkim uogólnieniu) i Chile (mimo iż piłem kilka rzeczy b.dobrych m.in. Errazuriz).
Nebiollo - nie miałem okazji jeszcze podegustować, ale jadę pod koniec września do Włoch, więc będzie okazja. Ale przede wszystkim muszę spróbować Amarone.

Z faworytów - Burgundia (nie piłem Burgundów tyle ile bym chciał, więc nie mam tutaj wielkiego rozeznania, ale nadrabiam ;) ), z Hiszpanii bardzo cenię sobie Rioję, szczególnie Reservy i wyżej (niesamowite są te wina, całość ma aromat jak stary, zbutwiały, spróchniały, ziemisty kompot, waniliowa beczka, nuty winogronowe, stępione taniny...piękna sprawa). Co do Nowego Świata, to jestem otwarty - Chile (piłem Errazuriz, ale z tej średniej-komercyjnej półki, Cabernet był dla mnie za ciężki i mulący, ale Chardonnay po schłodzeniu idealne na plażę - z tej samej bajki Casillero Del Diablo daje radę, a moim faworytem z Chile jest Estampa / ale w wersji kupażu 3 szczepów / - zupełnie achilijskie wino ;). Poza tym Argnetyna z malbekiem jest przyjemna do grilla, Urugwaj robi konkretne taniczne tannaty (tu z kolei przypomniało mi się kilka win z Cahors - też tannat i też podobne taniczne przeżycia ;) ). Australię i Kalifornię omijam, aczkolwiek od czasu do czasu badam ich Pinot Noir, południowoaustralijski potrafi pozytywnie zaskoczyć. Tak naprawdę tego jest masa...łącznie z winami czeskimi (mieszkałem przez większość życia 10 km od czeskiej granicy), różnymi regionalnymi wynalazkami z podróży (Chorwacja, Włochy - Alto Adige). Można pisać i pisać ;)
I dream of colour music,
kakademona
weteran forumowych bitew

28-07-2009, 10:29

ja się wgryzam w temat wina od około 2 lat.w kraju zaopatruje się w zasadzie tylko w jednym miejscu-w winarium u kondrata na wierzbowej.świetna obsługa, pełen luz, zrozumienie dla laików i poczatkujących, sklep bardziej przypominający skład czy hurtownię niz tradycyjne sklepy winiarskie.teraz siedze i patrze na pólkę gdzie stoją 4 sztuki wina , które pijam wręcz nałogowo od 2 lat.De Leuwen Jagt z Paarl z RPA.i białe i czerrwone, shiraz,pinotage,chardonnay, z białych stein, leuwenblanc.
pijam Porto-tez kupuje na Wierzbowej, trafiaja się wina argentyńaskie,chilijskie...generalnie preferuje wina z nowego świata.nie trafiła na nic włoskiego, hiszpanskiego ,co by mnie przywiązało na dłuzej.co do win francuksich to sie nie wypowiadam.brak mi wiedzy a to zapewne temat rzeka.
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

28-07-2009, 10:32

Melepeta pisze:Ma to być napitek kojący podniebienie, niezbyt cierpki, aromatyczny , z wyraźnym trzonem smakowym. Ma stanowić uzupełnienie dobrego żarcia :) Awersji do kwasowości nie posiadam.

P.S. Lata praktyki siarkojebów :)
W tej sytuacji podtrzymuję poprzednie dwa typy. Potrafisz wskazać jakieś wino pite przez Ciebie w ostatnim czasie, które Ci smakowało: nazwa, producent, itd. Tak jak napisał Wódz to ułatwiłoby w znaczący sposób doradzenie odpowiedniego wina.
Awatar użytkownika
kampeki
postuje jak opętany!

28-07-2009, 10:39

kakademona pisze:ja się wgryzam w temat wina od około 2 lat.w kraju zaopatruje się w zasadzie tylko w jednym miejscu-w winarium u kondrata na wierzbowej.świetna obsługa, pełen luz, zrozumienie dla laików i poczatkujących, sklep bardziej przypominający skład czy hurtownię niz tradycyjne sklepy winiarskie.teraz siedze i patrze na pólkę gdzie stoją 4 sztuki wina , które pijam wręcz nałogowo od 2 lat.De Leuwen Jagt z Paarl z RPA.i białe i czerrwone, shiraz,pinotage,chardonnay, z białych stein, leuwenblanc.
pijam Porto-tez kupuje na Wierzbowej, trafiaja się wina argentyńaskie,chilijskie...generalnie preferuje wina z nowego świata.nie trafiła na nic włoskiego, hiszpanskiego ,co by mnie przywiązało na dłuzej.co do win francuksich to sie nie wypowiadam.brak mi wiedzy a to zapewne temat rzeka.
W temacie Marka Konrada polecam: http://forum.gazeta.pl/forum/w,18,47031 ... Style.html ,podzielam zdanie giorgio_primo. Skoro kupujesz u Konrada cały czas to spróbuj gdzieś indziej np. u mielżyńskiego, w Wawie w okolicach arkadii. Nie ma nic gorszego niż stagnacja i zaopatrywanie się w jednym miejscu.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

28-07-2009, 10:40

kampeki pisze:
Rattlehead pisze:
Porto? Cena do 150zł
W kwestii porto jestem laikiem, terra incognita dla mnie :)
Ja trochę liznąłem tematu, w UK porto nie osiąga takich kosmicznych cen jak w Polsce. A ja właściwie oscyluję w rewirach do 70 zł (oczywiście plus minus, dolnej granicy nie ma, bo niejednokrotnie można coś fajnego na promocji znaleźć). Porto ma w sobie coś, przyjemna gęstość, agresywna słodycz, wyczuwalny alkoholowy atak). Ale myślę, że w kontekście wina do jedzenia nie da rady, jako aperitif może prędzej. Nie pamiętam już producentów, ale piłem LBV 1998 chyba Croft i było całkiem w porządku, przyjemnie wyważone, z tym że tego nie da się pić w dużych ilościach - za słodkie!

Co do win dla melepety...Subtelniejsze niemieckie rzeczy, czemu nie...

Do tego polecam alackie Gewurztramminery, duże pokłady cytrusów, brzoskwini, floralne aromaty - generalnie zauważyłem, że wielu osobom to wino podchodzi w kontekście ich preferencji co do win mniej wytrawnych. Do tego bogato doprawione ryby, lekkie białe mięsa, aromatyczne owoce morza (powinny się zgrać, ale trzeba uważać, żeby je wino nie zagłuszyło).

Poruszając się dalej w okolicy win wytrawnych, ale o wysokiej zawartości cukrów rezydujących, obadaj sobie Chile i ich szczep Carmenere - pokłady czekolady, śliwki, kawy, bardzo ciemne w smaku, zwykle pełnocieliste, pasujące do ciężych dań, mięs, etc.

Tyle póki co :)
I dream of colour music,
ODPOWIEDZ