1349

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

Re: 1349

24-04-2010, 23:11

Specyficzne brzmienie, to oni mieli na "Liberation". Potem stało sie poprostu zwykłe.
W ogóle czegos mi brakuje w tym zespole, jak ich poznałem, to zachwytom nie było konca, ale teraz juz nie jest to tak zachwycające jak kiedyś. Brakuje jakiegos pierwiastka opetania i bestialstwa jak w Antaeus, popierdolonego fanatyzmu jak Funeral Mist, czy specyficznej atmosfery Mayhem. A najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że w wielu zespołach tego nie widzę, ale tutaj jest to jedna z rzeczy, która zdecydowanie przeważa na niekorzyśc Ravna & Co.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

24-04-2010, 23:50

Tak po kilku przesłuchaniach - jest lepiej niż na pierwszych płytach, ale to jeszcze nie to. W sumie brakuje mi bardzo patentów z poprzedniej.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

24-04-2010, 23:56

Jak dla mnie to ten zespół ewoluuje w kierunku beznadziejnej nijakości. Stają się powoli kolejnym średnim zespołem, który gra i brzmi podobnie jak setki innych. Oczywiście nie mówię, że kiedykolwiek byli wybitnie oryginalni, jednak pierwsza płyta + Ep były dosyc charakterystyczne. Hellfire i Demonoir juz sie takie nie wydają.
Awatar użytkownika
Skaut

25-04-2010, 00:03

Alsvartr pisze:Jak dla mnie to ten zespół ewoluuje w kierunku beznadziejnej nijakości. Stają się powoli kolejnym średnim zespołem, który gra i brzmi podobnie jak setki innych. Oczywiście nie mówię, że kiedykolwiek byli wybitnie oryginalni, jednak pierwsza płyta + Ep były dosyc charakterystyczne. Hellfire i Demonoir juz sie takie nie wydają.
jest zupełnie w drugą stronę ;) Zawsze 1349 było średnim zespołem, dopiero na poprzedniej ewoluowali w znakomitym kierunku.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
wombat
zaczyna szaleć

25-04-2010, 07:57

Dokładnie, liczyłem na rozbudowane, wolne, ociekające obrzydliwością kompozycje, a to taki miks srednich patentow z poprzednich dwóch płyt...szkoda.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

Re:

25-04-2010, 10:49

Skaut pisze: jest zupełnie w drugą stronę ;) Zawsze 1349 było średnim zespołem, dopiero na poprzedniej ewoluowali w znakomitym kierunku.
Ale ja nie twierdze, że kiedykolwiek byli zespołem wybitnym ;) Nie słyszałem poprzedniej płyty, opieram się na reszcie tego co wydali. Chodzi mi o to, że na jedynce byli w miarę charakterystyczni. Głównie dzięki specyficznemu brzmieniu i wokalom. Uszłyszałeś raz "Liberation" i juz wiedziałeś jaki to zespół. Im dalej tym bardziej stawali sie nijacy, podobna półka jak Tsjuder, Urgehal etc. Do mnie to nie trafia.
Awatar użytkownika
Tymothy
postuje jak opętany!

Re: Re:

25-04-2010, 14:52

Porządna płyta, black metalowa do szpiku kości, może nagrana według pewnego schematu, ale jak ma być black metal, to ma być black metal, a nie nie wiadomo co.
Osobiście cieszę się, że zespół nie poszedł w kierunków muzycznych "wygibasów" i "udziwnień", które ostatnio wydają się być w modzie.
Hello darkness, my old friend
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

26-04-2010, 10:00

Zupełnie nie rozumiem zainteresowania tym zespołem. Autoprawdzian umiejętności muzyków. Przeciętność arażacyjna.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

26-04-2010, 10:12

Tymothy ma razje, soldina black metalowa plyta z grobowym brzmieniem. Mi sie podoba... mimo, ze rzadko juz slucham black metalu. Troszke trigery Frosta mnie irytuja ale widocznie tak mialo byc.
Awatar użytkownika
trup

26-04-2010, 10:20

Maleficio pisze:Tymothy ma razje, soldina black metalowa plyta z grobowym brzmieniem. Mi sie podoba... mimo, ze rzadko juz slucham black metalu. Troszke trigery Frosta mnie irytuja ale widocznie tak mialo byc.
Ale w tym nic nie ma....
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

26-04-2010, 10:28

a co ma byc? Naprawde nie slyszysz tych zajebistych rifow gitarowych? Zupelnie ala Immortal w najlepszych czasach
Awatar użytkownika
trup

26-04-2010, 10:34

Maleficio pisze:a co ma byc? Naprawde nie slyszysz tych zajebistych rifow gitarowych? Zupelnie ala Immortal w najlepszych czasach
"Immortal w najlepszych czasach"? ;-) Masz na myśli "oberki po lesie" czy "hasańce na śniegu"?
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

26-04-2010, 17:53

Ale kiedy w Immortal potrafił na pierwszych 3 płytach (bo o tych zdaje się rozmawiamy) przyciagnąc i ZATRZYMAC uwage słuchacza, tak 1349 niestety nie potrafi. Przynajmniej nie na ostatniej i "Hellfire". Zgadzam się z trupem, dla mnie również "nic w tym nie ma" (pisałem gdzies tam wyżej na ten temat). Nuda panie, podobny poziom jak full Ofermod, którym tez wszyscy się zachwycalui, a ja go nie moge przesłuchac do końca. Ja pierwszy raz usłyszałem "Pure Holocaust" to po jednym przesłuchaniu, przez tydzień chodził mi po głowie "The Sun no Longer Rises". Przesłuchałem raz "Demonoir" i nie pamiętam absolutnie nic.
Po raz kolejny powtórzę, że jak usłyszałem "Liberation" to wielbiłem ten zespół i do tej pory tą płytę uważam za najciekawszą. Potem już nie potrafili mnie zainteresowac.
Arisowicz
w mackach Zła

26-04-2010, 18:23

Gdyby nie przedostatnia płyta to właściwie ten zespół mógłby nie istnieć.... nowej nie słyszałem, ale kawałki z myspace nie zachęcają zupełnie.
Necro
zaczyna szaleć

26-04-2010, 18:43

Im więcej słucham tym mniej mam ochotę
Necro
zaczyna szaleć

26-04-2010, 18:44

Necro pisze:Im więcej słucham tym mniej mam ochotę
Chociaż atomic chapel może lecieć w kółko
Prurient
rozkręca się

26-04-2010, 19:09

Maleficio pisze:a co ma byc? Naprawde nie slyszysz tych zajebistych rifow gitarowych? Zupelnie ala Immortal w najlepszych czasach
Podpisuję się pod tym. Po parunastu przesłuchaniach mogę powiedzieć, że przy każdym następnym stwierdzam banan na gębie. Od 1349 oczekuje solidnego, siarczystego napierdalania i moje oczekiwania zostały spełnione. Rewolucji nie ma i cieszę się, że nie poszli w stronę poprzednika (mimo to nadal uważam Revelations of the Black Flame za bardzo dobry materiał).
Awatar użytkownika
Skaut

27-04-2010, 01:48

Tymothy pisze: Osobiście cieszę się, że zespół nie poszedł w kierunków muzycznych "wygibasów" i "udziwnień", które ostatnio wydają się być w modzie.
dzięki tym "wygibasom" i "udziwnieniom" zespół miał szansę wyjść z oklepanej do bólu, schematycznej "blastomanii". Dla porównania włączyłem sobie "Volcano" Satyricon, no i kurwa, tam brzmienie - żyleta, riffy - można się tygodniami rozsmakowywać, a tutaj? Jakoś to wszystko przytłumione, "zadymione". Riffy nie zachwycają do końca ,a te lepsze giną ZNOWU w morzu bylejakości. Magia gdzieś niestety uleciała. Nie jest to oczywiście aż tak zły album, ale jednak "Demonoir" rozczarowuje, choć sam tytułowy kawałek - najlepszy na płycie (może dlatego że przypomina właśnie wspomniany wcześniej Satyricon).
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Tymothy
postuje jak opętany!

Re:

27-04-2010, 06:56

Skaut pisze:

dzięki tym "wygibasom" i "udziwnieniom" zespół miał szansę wyjść z oklepanej do bólu, schematycznej "blastomanii".
I stałby się kolejnym zespołem, który porzucając blastomanie stałby się nijakim zespołem pośród tych , które same nie wiedzą czego chcą i mieszają różności świata w jednym tyglu. A tak 1349 ma przekaz jasny i klarowny "gramy pierdolony black metal".
Skaut pisze: Jakoś to wszystko przytłumione, "zadymione".
Bo ten album ma właśnie mieć taki ponury, piwniczny charakter. Zamulenie niektórych fragmentów wychodzi tej płycie tylko na dobre.
Skaut pisze: Riffy nie zachwycają do końca ,a te lepsze giną ZNOWU w morzu bylejakości. Magia gdzieś niestety uleciała.
To teraz ja rzucę przykładem: Burzum nagrał płytę poprawna i nic po nad to, z całkiem dobrą muzyką, jednak daleką od geniuszu, ale i tak wszyscy leli z zachwytu po majtach. Tutaj sytuacja jest podobna, 1349 wychodzi z płytą utrzymana w standardzie stylistyki i jest źle. Czyli po jednych za trzymanie się ram można jechać, a po drugich za to samo już nie, ciekawe :)
Hello darkness, my old friend
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

27-04-2010, 07:38

czy obrońcy tej płyty nie słyszą, jak ona jest wymuskana, plastikowa i sztuczna? gdzie tu ten piwniczny charakter? gdzie ta black metalowa surowizna? weźcie sobie Orcustus posłuchajcie ostatniego i poczujcie różnicę ;)
ODPOWIEDZ