na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

Re: na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?

13-06-2010, 13:26

mam CD i wzmak Marantrz i dokładnie to samo mogę powiedzieć - "generalnie niezłe" no i dlatego u mnie to konfiguracja przejściowa i planuje upgrade na inną markę. Na plus mogę powiedzieć że stosunek cena/jakość wypada bardzo dobrze no i sam sprzęt jest bardzo funkcjonalny, więc jeśli planujesz coś "niezłego" a niedrogiego to możesz brać.
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: o komputerowym audio słów kilka ;)

05-08-2010, 22:10

Morph pisze:W nawiązaniu do pytania Scaarph'a:

Pliki - o wyższości odczytu z FLAC nad CD nie muszę chyba pisać, c'nie?
sorry za nekro, ale właściwie to poproszę. że flac > cd? ja myślałem, że flac = cd (mniej więcej), w końcu lossless. chyba, że sprawa ma się tak, że to właśnie cd jest jest w stosunku do flac stratne. no chyba, że chodziło ci o zwykłą wygodę.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

05-08-2010, 22:13

Chodziło mi o (w kolejności):
- wygoda
- korekcja błędów
- cisza - aktualnie zbudowałem sobie praktycznie bezgłośne media center i brak wiatraków i kręcącej się płyty nie jest nawet o włos przereklamowany ;)

Jeżeli chodzi o czyste technikalia to tak długo jak odczyt jest bezbłędny to naturalnie, że =.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

05-08-2010, 22:19

aha, no to wszystko jasne, dzięki.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Bloodcult

05-08-2010, 22:24

no chyba nie do końca bo przecież plik flac może mieć częstotliwość próbkowanie i ilość bitów większą niż CD (jeśli oczywiście jego źródło faktycznie w takiej rozdzielczości zostało nagrane).

Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

05-08-2010, 22:29

Mowa o FLACach odpowiadających czerwonej księdze, czyli 16bit/44.1kHz. FLAC jako format może naturalnie zawierać muzykę o słowach do 32 bitów i częstotliwości próbkowania do 655.350 kHz ;). Aktualnie nie sprzedaje się FLACów powyżej 24/192, a to samo można zapisać na SACD czy DVD-A.

Więc rozszerzając moją złotą myśl

FLAC generalny > CD/DVD-A

SACD z punktu widzenia PC Audio jest równie użyteczne jak winyl więc pomijam milczeniem.
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

05-08-2010, 22:31

Heretyk pisze:czy MARANTZ to generalnie dobra firma ?
Niezła do modyfikowania ;) Zwłaszcza odtwarzacze CD, najwyższe modele o których pisał Morph, są bardzo ok i nie trzeba nic w nich grzebać, ale i tak najważniejszy jest dobór odpowiednich kolumn i akustyka pokoju odsłuchowego, bez tego to i Nagra zagra chujowo ;)
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem kupowania nowych klocków, wolę używki jeśli już, no i po raz kolejny to powtórzę: masz możliwość odsłuchu to zrób to koniecznie, niektóre sklepy wypożyczają sprzęt ,warto z tego skorzystać i sprawdzić jak to gra we własnych progach. W tej zabawie umoczyć kasę jest bardzo łatwo, za łatwo, w większości przypadków płaci się za markę, ładną obudowę i audiofilskie powietrze :)

edit. Z innej beczki korzysta któryś z userów z Squeezebox Touch ? Jeśli tak, to niech skrobnie coś więcej o tym ustrojstwie, opinie są bardzo różne.
jebać frajerów
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

05-08-2010, 22:41

rob pisze: edit. Z innej beczki korzysta któryś z userów z Squeezebox Touch ? Jeśli tak, to niech skrobnie coś więcej o tym ustrojstwie, opinie są bardzo różne.
Samego urządzenia nie mam, ale widziałem jak działa jego UI - porażka całościowa: słaba wydajność, przycina się i krzaczy (no chyba że coś poprawili). Dużo lepiej wygląda albo SB Duet, albo zwykły z jakimś zewnętrznym remote interfejsem.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

05-08-2010, 22:46

czemu wysyłanie posta tak długo trwa :roll:
Ostatnio zmieniony 05-08-2010, 22:47 przez Morph, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

05-08-2010, 22:46

rob pisze:
Heretyk pisze:czy MARANTZ to generalnie dobra firma ?
Niezła do modyfikowania ;) Zwłaszcza odtwarzacze CD, najwyższe modele o których pisał Morph, są bardzo ok i nie trzeba nic w nich grzebać, ale i tak najważniejszy jest dobór odpowiednich kolumn i akustyka pokoju odsłuchowego, bez tego to i Nagra zagra chujowo ;)
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem kupowania nowych klocków, wolę używki jeśli już, no i po raz kolejny to powtórzę: masz możliwość odsłuchu to zrób to koniecznie, niektóre sklepy wypożyczają sprzęt ,warto z tego skorzystać i sprawdzić jak to gra we własnych progach. W tej zabawie umoczyć kasę jest bardzo łatwo, za łatwo, w większości przypadków płaci się za markę, ładną obudowę i audiofilskie powietrze :)

edit. Z innej beczki korzysta któryś z userów z Squeezebox Touch ? Jeśli tak, to niech skrobnie coś więcej o tym ustrojstwie, opinie są bardzo różne.
Rob, jako że jesteś w miarę oblatany a nie chce mi się rejestrować po audiostereo - znasz może jakąś fajną lampową integrę która pociągnie podstawkowce o takich parametrach: 4 ohm, 91 dB, zalecany wzmak 10-100W? Tak gdzieś do góra 2K zł za używkę.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

05-08-2010, 23:11

Morph pisze:Mowa o FLACach odpowiadających czerwonej księdze, czyli 16bit/44.1kHz. FLAC jako format może naturalnie zawierać muzykę o słowach do 32 bitów i częstotliwości próbkowania do 655.350 kHz ;). Aktualnie nie sprzedaje się FLACów powyżej 24/192, a to samo można zapisać na SACD czy DVD-A.
chodziło mi o to, że kupując płytę cd nie muszę sobie zaprzątać głowy, że na byle blogspocie leży flac w lepszej jakości niż owa płyta. tak?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Bloodcult

05-08-2010, 23:32

tak

Awatar użytkownika
młody_zakapior
zaczyna szaleć

05-08-2010, 23:34

jakiej firmy słuchawki nauszne polecacie? warto zaopatrzyć się w bezprzewodowe czy może na tym ucierpieć dźwięk lub inne figle mogą sie wyprawiać? tak do 200zł da się kupić coś porządnego, robiącego różnicę od tych najtańszych czy bez porządnego sprzętu nie ma to różnicy?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

06-08-2010, 07:46

W tablicy "mam pytanie" jest temat o słuchawkach, tam znajdziesz odpowiedzi na każde z tych pytań.
Awatar użytkownika
rob
w mackach Zła

06-08-2010, 09:27

Morph pisze:Rob, jako że jesteś w miarę oblatany a nie chce mi się rejestrować po audiostereo - znasz może jakąś fajną lampową integrę która pociągnie podstawkowce o takich parametrach: 4 ohm, 91 dB, zalecany wzmak 10-100W? Tak gdzieś do góra 2K zł za używkę.
Aż takim kozakiem to nie jestem, więc traktuj moją wypowiedź z dystansem ;) Ludzie sobie chwalą : YAQIN MC10L,MC-100B (ponad zakładany budżet), MUSIC ANGEL: XD800MKIII,XD500 MKIII, za trochę ponad 2 tysie można wyrwać nieraz na All Amplifona czy Xindaka, jak to z lampowcami bywa, bierz też pod uwagę zabawę z wymianą lamp, nie zawsze oryginalne są najwyższej jakości, a wymiana na lepsze jest skokiem jakościowym. Na AS jest sporo ciekawych opinii na temat sprzętu, należy tylko odrzucić audiofilski bełkot ;) i można sporo ciekawych informacji znaleźć, bez logowania się.
Ja natomiast cholernie do dziś żałuje sprzedaży Manty V5 (chroniczny brak gotówki) ;) Całkowicie zmodowana (wymiana potka, kondów, lamp itp) grała naprawdę zajebiście, na poziomie drogich lamp, jak bym nie usłyszał, to bym za cholerę w to nie uwierzył ;)
jebać frajerów
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

06-08-2010, 09:58

rob pisze: Xindak
całkiem niedawno, miałem okazje przesłuchać kilka płyt na tym chińczyku, stosunek ceny do jakosci z cyklu - nie mam pytań...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
FENIKS
w mackach Zła

18-01-2011, 17:32

Wtrące trzy grosze.
Mój sprzęcior pewnie lipny
Phillips fw 85c z systemem woox w kolumnach stary cudownie brzmiący ale się rozjebał o podłogę. Zostały kolumny wysłużone ale świetnie brzmiące podłączone do innej wierzy phillips !!
Słuchawki do nokii5800 to akg k330

Moje marzenie to sprzęt do 8 tysi bądź 10 :)
Marantz , Quadral, Jamo , Phast , Nad , Cambridge Audio , Kef.
Do wyboru w huj słyszałem o wielu i czytałem jeszcze więcej i tak się robi galimatias
Niby lampy niby tranzystor ale najgorsze jest to że chyba nigdy nie znajdę takiego stereo jak przy tamtym sprzęcie co jebnął o podłogę :) gdzie siadał człowiek i pływał w muzie jak w słuchawkach.
Inna sprawa to słuchanie z kompa i mphujków czy flaków z czystej wygody i lenistwa.

Przesył dźwięku kable i co za tym idzie potencjalne straty jakości.

Gdy macie sprzęt za parę tysi posiłkujęcie się takimi formatami dzięku czy tylko cd czy vinyl.

Doradzićie jakąś konfigurację która mogła by w sposób perfekcyjny zagrać stereo.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

25-01-2011, 15:50

Edinazzu pisze:no to lustracja
-jesteście audiofilami?
Nie. Wystarczy mi, że gra i nie pierdzi, nie szumi, nie burczy, nie trzeszczy, nie bzyczy, nie piszczy, nie zgrzyta i nie terkocze. A także aby było stereło i przyzwoita głębia basu oraz przestrzenność.
Edinazzu pisze:-jaki sprzęt marzy wam się po nocach?
Ten, który mam obecnie sprawdza się bez zarzutu, więc śpię spokojnie.
Edinazzu pisze:-ile kasy w sprzęt włożyliście?
Jedenaście lat temu zapłaciłem mniej więcej tysiąc złotych. Jest to Philips model FW-C28/34. Przez cały czas użytkowania nie miałem z nim najmniejszych problemów.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

13-02-2011, 09:58

wzmak NAD 3020
kolumny Sony SS-A109
gramofon Reloop RP-1000 mk3
słuchawy Sony MDR-XB 700
walkman Sony
discman Sony
notebook Sony Vaio
i nic więcej mi nie trzeba
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

13-02-2011, 10:12

Obrazek
do niedawna miałem takie, teraz się troszkę zmieniło
ODPOWIEDZ