na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Re: na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?
mam CD i wzmak Marantrz i dokładnie to samo mogę powiedzieć - "generalnie niezłe" no i dlatego u mnie to konfiguracja przejściowa i planuje upgrade na inną markę. Na plus mogę powiedzieć że stosunek cena/jakość wypada bardzo dobrze no i sam sprzęt jest bardzo funkcjonalny, więc jeśli planujesz coś "niezłego" a niedrogiego to możesz brać.
- Scaarph
- zahartowany metalizator
Re: o komputerowym audio słów kilka ;)
sorry za nekro, ale właściwie to poproszę. że flac > cd? ja myślałem, że flac = cd (mniej więcej), w końcu lossless. chyba, że sprawa ma się tak, że to właśnie cd jest jest w stosunku do flac stratne. no chyba, że chodziło ci o zwykłą wygodę.Morph pisze:W nawiązaniu do pytania Scaarph'a:
Pliki - o wyższości odczytu z FLAC nad CD nie muszę chyba pisać, c'nie?
- Morph
- Kontakt:
Chodziło mi o (w kolejności):
- wygoda
- korekcja błędów
- cisza - aktualnie zbudowałem sobie praktycznie bezgłośne media center i brak wiatraków i kręcącej się płyty nie jest nawet o włos przereklamowany
Jeżeli chodzi o czyste technikalia to tak długo jak odczyt jest bezbłędny to naturalnie, że =.
- wygoda
- korekcja błędów
- cisza - aktualnie zbudowałem sobie praktycznie bezgłośne media center i brak wiatraków i kręcącej się płyty nie jest nawet o włos przereklamowany

Jeżeli chodzi o czyste technikalia to tak długo jak odczyt jest bezbłędny to naturalnie, że =.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Scaarph
aha, no to wszystko jasne, dzięki.
- Bloodcult
no chyba nie do końca bo przecież plik flac może mieć częstotliwość próbkowanie i ilość bitów większą niż CD (jeśli oczywiście jego źródło faktycznie w takiej rozdzielczości zostało nagrane).
- Morph
- Kontakt:
Mowa o FLACach odpowiadających czerwonej księdze, czyli 16bit/44.1kHz. FLAC jako format może naturalnie zawierać muzykę o słowach do 32 bitów i częstotliwości próbkowania do 655.350 kHz
. Aktualnie nie sprzedaje się FLACów powyżej 24/192, a to samo można zapisać na SACD czy DVD-A.
Więc rozszerzając moją złotą myśl
FLAC generalny > CD/DVD-A
SACD z punktu widzenia PC Audio jest równie użyteczne jak winyl więc pomijam milczeniem.

Więc rozszerzając moją złotą myśl
FLAC generalny > CD/DVD-A
SACD z punktu widzenia PC Audio jest równie użyteczne jak winyl więc pomijam milczeniem.
- rob
- w mackach Zła
Niezła do modyfikowaniaHeretyk pisze:czy MARANTZ to generalnie dobra firma ?

Ja osobiście nie jestem zwolennikiem kupowania nowych klocków, wolę używki jeśli już, no i po raz kolejny to powtórzę: masz możliwość odsłuchu to zrób to koniecznie, niektóre sklepy wypożyczają sprzęt ,warto z tego skorzystać i sprawdzić jak to gra we własnych progach. W tej zabawie umoczyć kasę jest bardzo łatwo, za łatwo, w większości przypadków płaci się za markę, ładną obudowę i audiofilskie powietrze

edit. Z innej beczki korzysta któryś z userów z Squeezebox Touch ? Jeśli tak, to niech skrobnie coś więcej o tym ustrojstwie, opinie są bardzo różne.
jebać frajerów
- Morph
- Kontakt:
Samego urządzenia nie mam, ale widziałem jak działa jego UI - porażka całościowa: słaba wydajność, przycina się i krzaczy (no chyba że coś poprawili). Dużo lepiej wygląda albo SB Duet, albo zwykły z jakimś zewnętrznym remote interfejsem.rob pisze: edit. Z innej beczki korzysta któryś z userów z Squeezebox Touch ? Jeśli tak, to niech skrobnie coś więcej o tym ustrojstwie, opinie są bardzo różne.
- Morph
- Kontakt:
czemu wysyłanie posta tak długo trwa 

Ostatnio zmieniony 05-08-2010, 22:47 przez Morph, łącznie zmieniany 1 raz.
- Morph
- Kontakt:
Rob, jako że jesteś w miarę oblatany a nie chce mi się rejestrować po audiostereo - znasz może jakąś fajną lampową integrę która pociągnie podstawkowce o takich parametrach: 4 ohm, 91 dB, zalecany wzmak 10-100W? Tak gdzieś do góra 2K zł za używkę.rob pisze:Niezła do modyfikowaniaHeretyk pisze:czy MARANTZ to generalnie dobra firma ?Zwłaszcza odtwarzacze CD, najwyższe modele o których pisał Morph, są bardzo ok i nie trzeba nic w nich grzebać, ale i tak najważniejszy jest dobór odpowiednich kolumn i akustyka pokoju odsłuchowego, bez tego to i Nagra zagra chujowo
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem kupowania nowych klocków, wolę używki jeśli już, no i po raz kolejny to powtórzę: masz możliwość odsłuchu to zrób to koniecznie, niektóre sklepy wypożyczają sprzęt ,warto z tego skorzystać i sprawdzić jak to gra we własnych progach. W tej zabawie umoczyć kasę jest bardzo łatwo, za łatwo, w większości przypadków płaci się za markę, ładną obudowę i audiofilskie powietrze
edit. Z innej beczki korzysta któryś z userów z Squeezebox Touch ? Jeśli tak, to niech skrobnie coś więcej o tym ustrojstwie, opinie są bardzo różne.
- Scaarph
chodziło mi o to, że kupując płytę cd nie muszę sobie zaprzątać głowy, że na byle blogspocie leży flac w lepszej jakości niż owa płyta. tak?Morph pisze:Mowa o FLACach odpowiadających czerwonej księdze, czyli 16bit/44.1kHz. FLAC jako format może naturalnie zawierać muzykę o słowach do 32 bitów i częstotliwości próbkowania do 655.350 kHz. Aktualnie nie sprzedaje się FLACów powyżej 24/192, a to samo można zapisać na SACD czy DVD-A.
- Bloodcult
- młody_zakapior
- zaczyna szaleć
jakiej firmy słuchawki nauszne polecacie? warto zaopatrzyć się w bezprzewodowe czy może na tym ucierpieć dźwięk lub inne figle mogą sie wyprawiać? tak do 200zł da się kupić coś porządnego, robiącego różnicę od tych najtańszych czy bez porządnego sprzętu nie ma to różnicy?
- Morph
- Kontakt:
W tablicy "mam pytanie" jest temat o słuchawkach, tam znajdziesz odpowiedzi na każde z tych pytań.
- rob
- w mackach Zła
Aż takim kozakiem to nie jestem, więc traktuj moją wypowiedź z dystansemMorph pisze:Rob, jako że jesteś w miarę oblatany a nie chce mi się rejestrować po audiostereo - znasz może jakąś fajną lampową integrę która pociągnie podstawkowce o takich parametrach: 4 ohm, 91 dB, zalecany wzmak 10-100W? Tak gdzieś do góra 2K zł za używkę.

Ja natomiast cholernie do dziś żałuje sprzedaży Manty V5 (chroniczny brak gotówki)

jebać frajerów
- Adrian696
całkiem niedawno, miałem okazje przesłuchać kilka płyt na tym chińczyku, stosunek ceny do jakosci z cyklu - nie mam pytań...rob pisze: Xindak
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
- FENIKS
- w mackach Zła
Wtrące trzy grosze.
Mój sprzęcior pewnie lipny
Phillips fw 85c z systemem woox w kolumnach stary cudownie brzmiący ale się rozjebał o podłogę. Zostały kolumny wysłużone ale świetnie brzmiące podłączone do innej wierzy phillips !!
Słuchawki do nokii5800 to akg k330
Moje marzenie to sprzęt do 8 tysi bądź 10
Marantz , Quadral, Jamo , Phast , Nad , Cambridge Audio , Kef.
Do wyboru w huj słyszałem o wielu i czytałem jeszcze więcej i tak się robi galimatias
Niby lampy niby tranzystor ale najgorsze jest to że chyba nigdy nie znajdę takiego stereo jak przy tamtym sprzęcie co jebnął o podłogę
gdzie siadał człowiek i pływał w muzie jak w słuchawkach.
Inna sprawa to słuchanie z kompa i mphujków czy flaków z czystej wygody i lenistwa.
Przesył dźwięku kable i co za tym idzie potencjalne straty jakości.
Gdy macie sprzęt za parę tysi posiłkujęcie się takimi formatami dzięku czy tylko cd czy vinyl.
Doradzićie jakąś konfigurację która mogła by w sposób perfekcyjny zagrać stereo.
Mój sprzęcior pewnie lipny
Phillips fw 85c z systemem woox w kolumnach stary cudownie brzmiący ale się rozjebał o podłogę. Zostały kolumny wysłużone ale świetnie brzmiące podłączone do innej wierzy phillips !!
Słuchawki do nokii5800 to akg k330
Moje marzenie to sprzęt do 8 tysi bądź 10

Marantz , Quadral, Jamo , Phast , Nad , Cambridge Audio , Kef.
Do wyboru w huj słyszałem o wielu i czytałem jeszcze więcej i tak się robi galimatias
Niby lampy niby tranzystor ale najgorsze jest to że chyba nigdy nie znajdę takiego stereo jak przy tamtym sprzęcie co jebnął o podłogę

Inna sprawa to słuchanie z kompa i mphujków czy flaków z czystej wygody i lenistwa.
Przesył dźwięku kable i co za tym idzie potencjalne straty jakości.
Gdy macie sprzęt za parę tysi posiłkujęcie się takimi formatami dzięku czy tylko cd czy vinyl.
Doradzićie jakąś konfigurację która mogła by w sposób perfekcyjny zagrać stereo.
- Gore_Obsessed
Nie. Wystarczy mi, że gra i nie pierdzi, nie szumi, nie burczy, nie trzeszczy, nie bzyczy, nie piszczy, nie zgrzyta i nie terkocze. A także aby było stereło i przyzwoita głębia basu oraz przestrzenność.Edinazzu pisze:no to lustracja
-jesteście audiofilami?
Ten, który mam obecnie sprawdza się bez zarzutu, więc śpię spokojnie.Edinazzu pisze:-jaki sprzęt marzy wam się po nocach?
Jedenaście lat temu zapłaciłem mniej więcej tysiąc złotych. Jest to Philips model FW-C28/34. Przez cały czas użytkowania nie miałem z nim najmniejszych problemów.Edinazzu pisze:-ile kasy w sprzęt włożyliście?
Only SŁUCHANIE płyt is real!
- Xapapote
- weteran forumowych bitew
wzmak NAD 3020
kolumny Sony SS-A109
gramofon Reloop RP-1000 mk3
słuchawy Sony MDR-XB 700
walkman Sony
discman Sony
notebook Sony Vaio
i nic więcej mi nie trzeba
kolumny Sony SS-A109
gramofon Reloop RP-1000 mk3
słuchawy Sony MDR-XB 700
walkman Sony
discman Sony
notebook Sony Vaio
i nic więcej mi nie trzeba
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
- chaos
- w mackach Zła

do niedawna miałem takie, teraz się troszkę zmieniło