DEATHSPELL OMEGA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

13-11-2010, 14:09

Mdłości pisze:Hi, hi, a tak się śmiano z Drona i czwórcy.
w sensie z Drona, oszukaństwa, złodziejstwa, kurestwa, "Sodomy i Gomory"? ;)
Coś tam było! Człowiek!
Mdłości
rozkręca się

Re: DEATHSPELL OMEGA

13-11-2010, 14:17

W sensie
Drone pisze:jedności Czwórcy Świętej. W imię Ojca i Synów, i Ducha Świętego, Amen!
których Drone sprokurował z rok czy dwa temu, vs. zamieszczony wyżej coverart do "Paracletus" :wink:

Re: Paracletus-
Na litość boską, przecież to jest najbardziej zróżnicowana muzycznie płyta Deathspell Omega, na dzień dobry jest ZRÓŻNICOWANIE WOKALNE, którego nie było na żadnym poprzednim wydawnictwie, i co było moim najpoważniejszym zastrzeżeniem do "Fas".
Awatar użytkownika
Skaut

13-11-2010, 14:19

Mdłości pisze:W sensie
Drone pisze:jedności Czwórcy Świętej. W imię Ojca i Synów, i Ducha Świętego, Amen!
których Drone sprokurował z rok czy dwa temu, vs. zamieszczony wyżej coverart do "Paracletus" :wink:
ależ ja wiem o co Tobie chodziło. Po prostu miałeś odpisać: "poniekąd" ;)
Coś tam było! Człowiek!
Mdłości
rozkręca się

13-11-2010, 14:26

Jest sobota, mam prawo nie być lotny. A w nawiązaniu do oszukaństwa, złodziejstwa... spodziewałbym się raczej czegoś o źrebiących krowach, prosiących owieczkach, latających wilkach i słońcu wschodzącym na zachodzie :wink:
Awatar użytkownika
hcpig

13-11-2010, 15:13

A ja bym prosił o wskazanie (numer + czas) tych momentów w których rzekomo płyta jebie późnymi latami 90-tymi.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Wielki Hektor
rozkręca się

13-11-2010, 15:13

Przesłuchałem kilka utworów z nowej płyty DEATHSPELL OMEGA i bardzo mi się spodobało... Ta "Fas" mi nie podeszła... nie podobały mi się melodie. Nie podeszły mi. Ale ta nowa myślę, że nawet może być zabójcza... Piszę poważnie.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

15-11-2010, 02:19

no skad?

btw - wspominales, o ile pamietam, o wykluczeniu szatana, a tu prosze: szatan w samym centrum. no chyba, ze waz oznacza cos innego? choc watpie. tak, wiem ze chodzi o jednosc wszystkich 4 osob boskich :P
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

15-11-2010, 20:06

sluchalem dzis sobie MASS GRAVE AESTHETICS i pod wzgledem czysto muzycznym jest to material znacznie lepszy niz PARACLETUS - przynajmniej na tyle, na ile znam nowa plyte, bo MGA przerobilem juz dobrych pare razy.

w ogole jest to , mam wrazenie, jakos dziwnie pomijana epka. dla mnie scisla czolowka ich tworczosci.
nawiasem mowiac, jak dotad paraklet jest niestety najslabszym materialem post-smrc... no ale zobaczymy, za wczesnie na definitywne wyroki.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

15-11-2010, 20:12

Riven pisze:sluchalem dzis sobie MASS GRAVE AESTHETICS i pod wzgledem czysto muzycznym jest to material znacznie lepszy niz PARACLETUS - przynajmniej na tyle, na ile znam nowa plyte, bo MGA przerobilem juz dobrych pare razy.

w ogole jest to , mam wrazenie, jakos dziwnie pomijana epka. dla mnie scisla czolowka ich tworczosci.
No, ale wydali ten utwór w formie osobnego EP, a takiego Diabolus Absconditus jakoś nie.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

15-11-2010, 20:14

Mam pytanie: czy ktos robił sobie rzetelne tłumaczenie "Chaining the Katechon"? Bo natrafiłem na pare nieścisłości i chciałbym porównać/dopytac się.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

15-11-2010, 20:14

Nerwowy
dziwi mnie to i smuci, bo chcialbym sobie Diabolusa postawic na polce. reedycja MGA calkiem spoko, choc booklet z tekstem chujowy na max.

Alsvartr
nie, ale rzuc co Ci tam nie pasuje to popatrzymy ;) zreszta ja tam tylko czesc tekstu jako-tako ogarniam. tak czy inaczej fragment o gwiezdzie i jej zgnilym swietle rozrywa na strzepy.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

15-11-2010, 20:29

Ok, w dużej części problem polega na samym sensownym przekładzie, bo ze zrozumieniem nie mam problemu, jednak jest parę których ni chuja nie kumam.

"..in this grotesque liquid flowing..." - groteskowy przepływ?wtf?
"...the tranquil occupation of agony..." - spokojna okupacja :lol:

"...the dire liquor of mass grave..." (no ok, tu nie bardzo wiem ocb)

"We went to the THROUGH" - przeszliśmy przez, przekroczyliśmy, czy to Through jest tutaj w formie rzeczownika?

"...A work making increasing sense By its lack of sense" - Tworzenie wiekszego sensu poprzez jego brak?

"merely a glance ahead" - tutaj nie mam pomysłu, co sobie ułoże to brzmi chujowo ;) A taka prościzna hehe.

"That men entered into gestation" - człowiek ten wszedł/wszedłszy w okres rozwoju?

"...Fractioned God"

"...projects itself into infinity..." - Przenosi się w nieskończone?
[V]

15-11-2010, 20:32

Paracletus pozostaje dla mnie osobiscie - najciekawsza i najlepsza plyta tego roku.
Misternie dlubie nad tekstami ale gubie trop albo za bardzo przyklejam sie do ostatnich slów jakie padaja na tej plycie i widze doskonale zobojetnialy,pulsujacy wszechswiat,materia,czas i przestrzen wciagane przez osobliwosci których istnienie zaledwie podejrzewamy i kolejna anihilacja informacji,non stop erotic cabaret baby. :lol:

10/10 nie moge dac ale to interesujace jak bardzo ta plyta..pobudza.np.podczas dzisiejszego odsluchu przypomnialo mi sie,zeby znów siegnac po ksiazki Rogera Penrose'a :wink:
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Karkasonne

15-11-2010, 20:51

Alsvartr pisze:Ok, w dużej części problem polega na samym sensownym przekładzie, bo ze zrozumieniem nie mam problemu, jednak jest parę których ni chuja nie kumam.

"..in this grotesque liquid flowing..." - groteskowy przepływ?wtf?
"...the tranquil occupation of agony..." - spokojna okupacja :lol:

"...the dire liquor of mass grave..." (no ok, tu nie bardzo wiem ocb)

"We went to the THROUGH" - przeszliśmy przez, przekroczyliśmy, czy to Through jest tutaj w formie rzeczownika?

"...A work making increasing sense By its lack of sense" - Tworzenie wiekszego sensu poprzez jego brak?

"merely a glance ahead" - tutaj nie mam pomysłu, co sobie ułoże to brzmi chujowo ;) A taka prościzna hehe.

"That men entered into gestation" - człowiek ten wszedł/wszedłszy w okres rozwoju?

"...Fractioned God"

"...projects itself into infinity..." - Przenosi się w nieskończone?
"...the tranquil occupation of agony..." - nie tyle spokojna co powiedziałbym: cicha, i to jestem w stanie sobie wyobrazić (zakładając, że chodzi o okupację, a nie o czynność)

"merely a glance ahead" - jedynie spojrzenie w przyszłość/w przód (zależnie czy czas, czy miejsce)

"That men entered into gestation" - powiedziałbym raczej że chodzi o ciążę, tzn. że staje się płodem, ale może też chodzić ogólnie o formowanie się...

"...Fractioned God" - rozdrobniony, rozczłonkowany...

"...A work making increasing sense By its lack of sense" - chodzi prawdopodobnie o to, że im bardziej chaotyczne to coś, tym bardziej pasuje autorowi, ma dla niego sens

Tak sobie tylko rozmyślam bo fanem nie jestem to i kontekstu nie znam.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

15-11-2010, 21:01

"...A work making increasing sense By its lack of sense" - chodzi prawdopodobnie o to, że im bardziej chaotyczne to coś, tym bardziej pasuje autorowi, ma dla niego sens
imo zanim zaczniemy wnikac w sens (hehe) tego tekstu, nalezy przyjac pewien podstawowy paradygmat - swiat nie ma sensu. nielatwo sobie to uswiadomic, a jak pomyslec o implikacjach takiego stanu rzeczy - no to dopiero mozna ocipiec. ale lepsze to niz wiara w jakies banialuki
Karkasonne

15-11-2010, 21:08

Riven pisze:
imo zanim zaczniemy wnikac w sens (hehe) tego tekstu, nalezy przyjac pewien podstawowy paradygmat - swiat nie ma sensu. nielatwo sobie to uswiadomic, a jak pomyslec o implikacjach takiego stanu rzeczy - no to dopiero mozna ocipiec. ale lepsze to niz wiara w jakies banialuki
A nie jest to naturalna kolej rzeczy w ateizmie?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

15-11-2010, 21:12

ateizm jest za maly na takie rzeczy :D
gdyby wszystko dalo sie sprowadzic do rownania - okej.
ale sie nie da - jest czlowiek i wolna wola
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

15-11-2010, 21:15

xyyz pisze:
"merely a glance ahead" - jedynie spojrzenie w przyszłość/w przód (zależnie czy czas, czy miejsce)

"That men entered into gestation" - powiedziałbym raczej że chodzi o ciążę, tzn. że staje się płodem, ale może też chodzić ogólnie o formowanie się...

"...Fractioned God" - rozdrobniony, rozczłonkowany...
To "merely" mnie zgubiło, jakims cudem cały czas mi sie wydawało, że znaczy "ledwie", thx za sprostowanie.

"Gestation" mało pasuje mi tam konotacja z płodem czy ciąża samą w sobie. Jest jednak różnica między byciem w ciąży ( a więc żywicielem płodu) a płodem sensu stricto. Ale to już kwestia typowo językowa, bo zamysł między tym a kształtowaniem/formowaniem/ rozwijaniem się a ideą płodu jest taki sam.

"Fractioned god" - no znaczenie słowa też znam, bardziej chodzi mi tutaj o znaczenie merytoryczne ;)
Karkasonne

15-11-2010, 21:18

Alsvartr pisze: "Fractioned god" - no znaczenie słowa też znam, bardziej chodzi mi tutaj o znaczenie merytoryczne ;)
A co to za zwierz?
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

15-11-2010, 21:24

No własnie nie wiem. Mam co prawda pewna teorię, ale na 99% jest błędna, więc czekam na cos pewniejszego :)
ODPOWIEDZ