DEATHSPELL OMEGA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: DEATHSPELL OMEGA

24-11-2010, 01:34

Mariak>
mniej tresci nie dalo sie zawrzec w jednym poscie? ;)

to ja moze sprobuje dla odmiany inaczej: Paracletus jest zbyt melodyjna, ckliwa, zbyt lzawa. Nie chodzi o to, ze mam cos przeciwko melodiom - na moim ulubionym Chaining the Katechon jest ich niewiele mniej. tutaj po prostu przedobrzyli, momentami az mdlo sie robi. do tego nie ma to zadnego elementu zaskoczenia (no, poza tym nazbyt melancholijnym charakterem calosci - ale to co innego), wszystko jest zbyt poukladane, a jednoczesnie przesadnie napompowane. stad na dzien dzisiejszy podtrzymuje to marne 8,5/10. na tle reszty to nadal swietna muzyka, ale DSO stac bylo na wiecej.

tak czy inaczej, z FAS ma ona niewiele wspolnego - dlatego wlasnie nie rozumiem co ma piernik do wiatraka :)

edit:
Nerwowy pisze:materiał ten szybko przestaje zyskiwać z czasem i zwyczajnie powszednieje co w przypadku Fas... absolutnie nie miało miejsca. Tamten krążek można było przesłuchać kilkadziesiąt razy i teoretycznie znać go na pamięć a za każdym razem odkrywa się w nim coś nowego.
o, to tez. Paracletus jest pierwsza plyta DSO, ktora praktycznie wszystkie karty odkrywa przy pierwszym rozdaniu. Przesluchalem ja wiele razy, ale jakos caly czas slysze zgrubsza to samo...gdzie tam jej pod tym wzgledem do FAS, CTK czy nawet , wydawac by sie moglo, znacznie prostszego Mass Grave Aesthetics.
Ostatnio zmieniony 24-11-2010, 01:47 przez Riven, łącznie zmieniany 4 razy.
this is a land of wolves now
Maria Konopnicka

24-11-2010, 01:35

Scaarph pisze:
IRONMIL pisze:Ten kogo ten album nie zachwycił, po postu go nie zrozumiał. Ot co :)
no to ja się chętnie dowiem, co jest istotą rzeczy tego albumu. ale proszę - oświeć mnie nie wiejsko-zbywczo, a rzeczowo i konkretnie, tak, żebym zrozumiał i w konsekwencji żeby ten album mnie zachwycił tak, jak i ciebie zachwycił. serio, proszę, nie zbywaj tego jakimś frajerskim komentarzem, konkretnie poproszę.
....rzeczowo i konkretnie napisał już Drone. Ja mogą co najwyżej wkleić swoją fotę, jak fikam po wersalce koziołki z rakietką od badmintona :) Poczekajmy, ochłonę trochę, to może spróbuję kiedyś coś napisać - póki co zbyt rozemocjonowany jestem i raczej sercem, a nie szkiełkiem i okiem odbieram ten album, a jak wiadomo emocje nie sprzyjają narracji rzeczowej i konkretnej :)
Maria Konopnicka

24-11-2010, 01:48

Riven pisze:mniej tresci nie dalo sie zawrzec w jednym poscie? ;)

to ja moze sprobuje dla odmiany inaczej: Paracletus jest zbyt melodyjna, ckliwa, zbyt lzawa. Nie chodzi o to, ze mam cos przeciwko melodiom - na moim ulubionym Chaining the Katechon jest ich niewiele mniej. tutaj po prostu przedobrzyli, momentami az mdlo sie robi. do tego nie ma to zadnego elementu zaskoczenia (no, poza tym nazbyt melancholijnym charakterem calosci - ale to co innego), wszystko jest zbyt poukladane, a jednoczesnie przesadnie napompowane. stad na dzien dzisiejszy podtrzymuje to marne 8,5/10. na tle reszty to nadal swietna muzyka, ale DSO stac bylo na wiecej.

tak czy inaczej, z FAS ma ona niewiele wspolnego - dlatego wlasnie nie rozumiem co ma piernik do wiatraka :)
Piszesz, że nie ma żadnego elementu zaskoczenia, a za chwilę, że z FAS ma niewiele wspólnego. Czy to właśnie nie jest zaskoczeniem? Ja odbieram ten album w zupełnie inny sposób - Paracletus jest dla mnie w pewien sposób kontynuacją "Fas...", temu albumowi zdecydowanie bliżej do poprzedniego niż poprzedniemu, do swojego poprzednika :) Na porównania jakościowe tych dwóch krążków jeszcze się nie porywam. "Fas" słuchałem chyba z setki razy, "Paracetus" dopiero pierwszy dzień. Wspaniałe jest jednak to, że słucham tej płyty jak natchniony raz za razem i zasypiając dziś w nocy będę sobie myślał o tym, że jutro ta płyta znów będzie przy mnie i znów będę jej słuchał cały dzień :) Nawet jeśli (w co wątpię) za kilka tygodni stwierdzę, że "Fas" jednak lepsze to i tak aktualna przyjemność obcowania z tym krążkiem nie pozwoli mi wystawić noty niższej niż maksymalna. Bo jeśli coś w ogóle można porównać do płyty DsO, to tylko inną płytę DsO. Ok. Urywam się z tematu na kilka tygodni, później może i się odezwę i napiszę jak było...
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

24-11-2010, 02:07

Ja myślę, że problemem są też oczekiwania jakie mieliśmy w stosunku do tego albumu (chociaż nie wszyscy ofc.). Chcieliśmy żarliwej modlitwy fanatyka, a dostaliśmy spowiedź szczerą i żal za grzechy. ;)

Ogółem: Fas... - 10/10, Paracletus 9,5/10. Pół punktu na tym poziomie robi jednak sporą różnicę. Na tyle dużą, że o ile za każdym razem gdy wkładam płytę z 2007 do odtwarzacza to drżą mi ręce czego w wypadku nowego krążka już niestety nie doświadczam... :mrgreen:
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

24-11-2010, 08:01

Riven pisze:
Morph pisze:Szczerze mówiąc to nie rozumiem jak Paracletus może podobać się mniej niż Fas.... Ale ja to chyba dziwny jestem bo nie rozumiem też np. stawiania Now, Diabolical nad The Age of Nero.
FAS jest plyta bez porownania lepsza. To w ogole nie ten prog - i tez kompletnie inne podejscie do kompozycji. W swietle tego moze wytlumacz mi dlaczego dziwi taka dysproporcja w ocenie? Bo mnie wcale. Inna muzyka.
No właśnie IMO nie jest, Paracletus - mimo faktycznego delikatnego uproszczenia środków - jest zdecydowanie bardziej wielowymiarowy i różnorodny, wokale na tym albumie robią tak zajebistą robotę, że czapki z głów.
Riven pisze: Po parunastu dniach stwierdzam bez wiekszego problemu - Paracletus to najslabsze DSO z ich "nowego" katalogu.

Równie dobre jak wszystkie inne.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

24-11-2010, 11:29

KreatoR pisze:
Morph pisze:
KreatoR pisze:albo Nemesis nad Rebel
Nie no, upośledzeń w to nie mieszajmy.
to było do Scaarph'a, on pytał o opinię głupka :wink:
maria to przecież łebski facet, tylko lubi sobie popierdolić głupoty. z drugiej strony - kto nie lubi.
IRONMIL pisze:....rzeczowo i konkretnie napisał już Drone. Ja mogą co najwyżej wkleić swoją fotę, jak fikam po wersalce koziołki z rakietką od badmintona :) Poczekajmy, ochłonę trochę, to może spróbuję kiedyś coś napisać - póki co zbyt rozemocjonowany jestem i raczej sercem, a nie szkiełkiem i okiem odbieram ten album, a jak wiadomo emocje nie sprzyjają narracji rzeczowej i konkretnej :)
oj tam, oj tam. najpierw ściemniasz, potem obracasz wszystko w żart, a następnie znów kombinujesz. a ja chciałem poczytać twoje słowa, a nie drone'a, chciałem twoją opinię. myślałem, że jak coś piszesz to masz po temu jakieś podstawy. cokolwiek.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-11-2010, 11:32

Morph>
ej, co to znaczy "IMO nie jest"? przeciez te plyty sa kompletnie inaczej napisane - nawet jesli laczy je wielowymiarowosc (ja sie z tym nie zgadzam, ale przyjmijmy, ze tak jest). roznice sa na innym planie, i sa bardzo duze. zauwaz tez, ze jest tu pare osob, ktore zupelnie nie szalaly za FAS, a Paracletusem sa zachwycone. Nie ma w tym nic dziwnego.

wokale, wokale - no i ? sa roznorodne, ale niewiele bardziej niz na CTK i tez nie sa jakies przesadnie niesamowite.

za duzo ckliwego pitolenia, za duzo pompy - za malo wywazenia i [drone]religijnego skupienia[/drone]. to sa podstawowe problemy tej plyty. wchuj fajerwerkow, malo ducha.
Heretyk

24-11-2010, 12:41

Nerwowy pisze: Ogółem: Fas... - 10/10, Paracletus 9,5/10. Pół punktu na tym poziomie robi jednak sporą różnicę. Na tyle dużą, że o ile za każdym razem gdy wkładam płytę z 2007 do odtwarzacza to drżą mi ręce czego w wypadku nowego krążka już niestety nie doświadczam... :mrgreen:
9,5 zamieniłbym na 9 i w zasadzie mogę się pod tym podpisać.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

24-11-2010, 18:05

Riven pisze:Morph>
ej, co to znaczy "IMO nie jest"? przeciez te plyty sa kompletnie inaczej napisane - nawet jesli laczy je wielowymiarowosc (ja sie z tym nie zgadzam, ale przyjmijmy, ze tak jest). roznice sa na innym planie, i sa bardzo duze. zauwaz tez, ze jest tu pare osob, ktore zupelnie nie szalaly za FAS, a Paracletusem sa zachwycone. Nie ma w tym nic dziwnego.

wokale, wokale - no i ? sa roznorodne, ale niewiele bardziej niz na CTK i tez nie sa jakies przesadnie niesamowite.

za duzo ckliwego pitolenia, za duzo pompy - za malo wywazenia i [drone]religijnego skupienia[/drone]. to sa podstawowe problemy tej plyty. wchuj fajerwerkow, malo ducha.
IMO nie jest było odnośnie "FAS jest plyta bez porownania lepsza." ;).
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-11-2010, 18:09

fakt - sorry, zle zrozumialem ;p
Pacjent

24-11-2010, 18:13

Paracletus 9/10, Fas - Ite, Maledicti, In Ignem Aeternum 10/10, pozostałe albumy 2-4/10 i to jest fenomen tego zespołu.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Lykantrop

24-11-2010, 18:18

Si Monumentum dajesz 2-4/10? Super....
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Mort
rasowy masterfulowicz

24-11-2010, 19:01

Pacjent pisze:Paracletus 9/10
co tak nisko? chlopaki(?) z DSO dobrze wiedza co robia, nagrywaja coraz to lepsza muzyke, nowej plyty slucha sie wybornie, przez 2 tygodnie od premiery przesuchalem ja wiecej razy niz poprzednia, na ktora odtwarzacza nie szczedzilem
I AM MORBID
DCI Hunt

24-11-2010, 20:02

Żadna płyta DsO nie schodzi poniżej 6/10. Zresztą na mnie już 'Infernal Batlles' zrobił wrażenie - niby sztampowe, prymitywne granie, ale w tych zimnych melodiach było to coś, ten duch, którego 95% kapel poruszających się w tej stylistyce nie posiada. 'Inquisitors Of Satan' tylko to potwierdził i cholernie lubię ten album po dziś dzień, ale i tak nie spodziewałem się tego co usłyszałem 2 lata później :)
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

24-11-2010, 20:10

Riven pisze: zauwaz tez, ze jest tu pare osob, ktore zupelnie nie szalaly za FAS, a Paracletusem sa zachwycone.
Coś w tym jest, bo choć daleki jestem od zachwytów nad Paracletusem, to i tak bardziej mi od pasuje od Fas. Co nie zmienia faktu, że po naprawdę swietnym Chaining The Katechon, nową płytą jestem nieco rozczarowany...
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

24-11-2010, 20:26

Conflagrator pisze:Żadna płyta DsO nie schodzi poniżej 6/10. Zresztą na mnie już 'Infernal Batlles' zrobił wrażenie - niby sztampowe, prymitywne granie, ale w tych zimnych melodiach było to coś, ten duch, którego 95% kapel poruszających się w tej stylistyce nie posiada.
Komu się łza w oku nie zakręciła przy Extinction of the Week ten nieczuły skurwiel.

A serio - Te cztery kawałki na Infernal Battles są _skrajnie_ zajebiste.

EDIT: weak oczywiście, ale niech zostanie ku uciesze gawiedzi :D
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

24-11-2010, 20:46

Drone pisze:Powtarza się casus "Reinkaos", ot co. Trzeba poczekać, nie wszyscy są tak bystrzy, żeby zrozumieć tę płytę od razu ;)
Nie aż tak, ale coś w tym jest.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-11-2010, 23:39

Morph pisze:
Conflagrator pisze:Żadna płyta DsO nie schodzi poniżej 6/10. Zresztą na mnie już 'Infernal Batlles' zrobił wrażenie - niby sztampowe, prymitywne granie, ale w tych zimnych melodiach było to coś, ten duch, którego 95% kapel poruszających się w tej stylistyce nie posiada.
Komu się łza w oku nie zakręciła przy Extinction of the Week ten nieczuły skurwiel.
extinction of the week? to ja to mam co tydzien :D

edit: no niech ci bedzie :lol:
Ostatnio zmieniony 24-11-2010, 23:44 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

24-11-2010, 23:41

Drone pisze:Powtarza się casus "Reinkaos", ot co. Trzeba poczekać, nie wszyscy są tak bystrzy, żeby zrozumieć tę płytę od razu ;)
Ale na Paracletus nie ma az tak beznadziejnych tekstow - prosze nie obrazac DSO!
na serio - na Paracletus teksty sa doskonale, zwienczenie tej plyty jest naprawde piekne.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

24-11-2010, 23:53

a ja nadal twierdzę, że to największe tegoroczne rozczarowanie ;)
ODPOWIEDZ