INCANTATION

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

Re: INCANTATION

04-04-2011, 08:46

kregozmyk pisze:Nie do końca. Muzyka innych zespołów np. IMMOLATION nie jest przecież bardziej przystępna.
Ja jednak będę się upierał, ze jest, choć to zespoły z podobnych rejonów muzycznych. Immolation zawsze było bardziej melodyjne, nigdy też nie nagrali tak surowej płyty jak "Onward to Golgotha".
kregozmyk pisze:Tutaj raczej chodzi o brak promocji ze strony wytwórni. Od tego wiele zależy, a INCANTATION będąc bardzo długo w Relapse nie miał lekko i był traktowany po macoszemu. Swojego rozgoryczenia tym faktem nie ukrywał John w niniejszym wywiadzie: http://www.voicesfromthedarkside.de/int ... tation.htm
Nie znam ani jednaj kapeli death metalowej funkcjonującej w tamtych latach, która nie uważałaby, że była źle traktowana przez swoją wytwórnię. Popatrz choćby na zespoły z Earache - Morbid Angel, Napalm Death, Bolt Thrower - wszyscy narzekają, a przecież to ścisła czołówka pierwszej ligi i na pewno jest w tym także pewna zasługa wytwórni płytowej. Zespoły uwielbiają zwalać winę za swoje niepowodzenia na wytwórnie płytowe i wszystkich dookoła, a prawda jest taka, że często oczekują cudów, samemu robiąc niewiele. Swoją drogą przejście z Relapse do Necropolis (patrz wywiad) to niezbyt dobry pomysł.
kregozmyk pisze: Te grzechy popełnione przez Relapse odbijają się czkawką do dnia obecnego. IMMOLATION zawsze było bardziej "widoczne" w mediach, pamiętam że pełno było z nimi wywiadów, podczas gdy INCANTATION zawsze jawiło mi się jako kapela bardziej undergroundowa, mniej dostępna.
No nie wiem, Immolation tez nie miało łatwo, bądź co bądź jako jedni z pierwszych zostali wylani z Roadrunner, natomiast związek Relapse z Nuclear Blast i obecność Incantation na takich kompilacjach jak "...Death is Just the Beginning" to nie byle co. Przez te wszystkie lata czytałem masę wywiadów z Incantation i nie wydaje mi się, aby istnieli fani death metalu, którzy nigdy nie zetknęli się z ich muzyką.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

04-04-2011, 09:07

tez uwazam, ze muzyka Incantation jest nieporownywalnie mniej przystepna niz Immolation. a wiem to doskonale po sobie, bo Immolation zalapalem w zasadzie od pierwszego kontaktu, a na olsnienie inkantacja musialem poczekac pare lat ;)

btw, mam nadzieje, ze na nowej plycie przemysla sprawy brzmieniowe i zrezygnuja z tej nazbyt czystej, odbasowanej produkcji z Primordial Domination.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

04-04-2011, 09:53

A słuchałeś już "Prelude to Apocalypse"?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-04-2011, 10:04

Jeszcze nie, na razie przerobilem dyskografie Incantation i przymierzam sie do nadrabiania zaleglosci na polce.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

04-04-2011, 10:11

Może lektura tego tematu Cię zachęci.

viewtopic.php?f=13&t=5142
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-04-2011, 10:23

niebawem spisze tam swoje wrazenia, chociaz nie oczekuj niczego odkrywczego ;))
Mort
rasowy masterfulowicz

22-04-2011, 23:22

Odliczam dni do koncertu w Warszawie!
I AM MORBID
Maria Konopnicka

22-04-2011, 23:51

Kurwa! Akurat wyjeżdżam i mnie ten koncert ominie. :( Bardzo żałuję, bo to jedna z moich ulubionych kapel death metalowych. Właśnie Incantation i Benediction są dwiema kapelami, których nigdy nie widziałem na żywo, a które bardzo cenię i chciałbym zobaczyć. Poza nimi chyba już wszystkie ulubione kapele death metalowe, chociaż raz widziałem na żywo.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

23-04-2011, 16:44

Ostatni raz czekałem tak dwa lata temu na SATHANAS / NUNSLAUGHTER, a wcześniej chyba na DESTRÖYER 666 / REVENGE.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

23-04-2011, 18:53

Aż tak obesrany na ten gig nie jestem, pewnikiem jednak będzie zajebiście. Incantation w ciasnym klubie - super.
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

23-04-2011, 18:57

jesli masz na mysli Bazyla to mam pewne watpliwosci co do frekwencji, zwazywszy, ze to jeden z kilku koncertow :)
Obrazek

Obrazek
Nasum

23-04-2011, 21:17

Mort pisze:Odliczam dni do koncertu w Warszawie!
Ja również chociaż miejscówa inna.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

29-04-2011, 18:09

Gore_Obsessed pisze:Ostatnią mam od dwóch lat i jeszcze jej nie słuchałem. Czasami zastanawiam się czy jestem normalny, przecież to jeden z najważniejszych dla mnie zespołów.
No więc słucham i... Ech... Nie jest dobrze. Znaczy się jest tylko dobrze, no może bardzo dobrze, ale to jest, kurwa mać, jebane INCANTATION. Powinno mnie zamieść pod dywan. Dialogi, przepraszam - wokale - niedobre. Tzn. przyzwoite, ale... patrz wyżej. Są najmniej przekonujące w całej historii. Sama muzyka trochę za bardzo rozwodniona i rozmemłana. Brakuje pierdolnięcia jakim zabijali na debiucie czy "Diabolical...". Utwory płyną jeden po drugim, a ja często nie zauważam nawet, że leci kolejny. Jest jeszcze jedno: zawsze było tak, że każda kolejna płyta Mc Entee'ego i spółki wprowadzała na tyle istotne dla stylu zespołu zmiany, że jednocześnie można było przypisać jej własną tożsamość. Tu po raz pierwszy dostałem kopię tego co było wcześniej - konkretnie na "Decimate christendom" - tylko podano mi to w mniej przekonujący sposób. Spory zawód, bo oni mnie zawsze niszczyli, hipnotyzowali i wprasowywali w ziemię, a tutaj tego nie ma. W skali INCANTATION (czyli od 1 do 7) jest to, niestety, minimum. W skali ogólnej mniej więcej 8/10, a to, jak na jedną z kilku najbardziej morderczych w gatunku ekip, bardzo mało. Jest jeden objaw geniuszu w postaci "The stench of crucifixion".

Tyle po dwóch dniach i kilkunastu odsłuchach.

Uwierzyli? ;)
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

29-04-2011, 18:23

tu sami niewierzący ;)
DCI Hunt

29-04-2011, 19:23

Akurat słuchałem tej płyty kilka godzin temu, więc... :)))
Awatar użytkownika
nicram

29-04-2011, 20:16

Gore_Obsessed pisze:Uwierzyli? ;)
Już miałem pisać jakąś zjebkę, gdy zobaczyłem to małe coś :-).
all the monsters will break your heart
Mort
rasowy masterfulowicz

03-05-2011, 17:56

Zazenowany tym, ze na wczorajszym koncercie pomylilem Dying Divinity z Decimate Christendom odswiezam sobie szosty album Incantation. Powiem to co zostalo juz w tej kwestii powidziane - plyta zrywa berety i dodam, ze to doskonaly material na koncert - Decimate..., Dying..., Merciless tyranny, Thorns... - kazdy z tych kawalkow zabijalby maniakow pod scena.
I AM MORBID
Nasum

05-05-2011, 18:28

Doskonały album, właśnie go sobie zarzuciłem . Tak pryz okazji, który z albumów Incantation uważacie za najmroczniejszy? Chodzi o to, który z albumów ma najbardziej duszną, złowrogą, przytłaczającą atmosferę?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-05-2011, 18:31

moim zdaniem drugi
Mort
rasowy masterfulowicz

05-05-2011, 18:35

Z czterech albumow ktore dobrze znam( debiut, Mortal, The Infernal... i Decimate Christendom) wybieram Mortal Throne of Nazerene.
I AM MORBID
ODPOWIEDZ