PENTAGRAM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Re: PENTAGRAM
Gdzie Budgie i Deep Purple a gdzie ostatnia Meta? Jaki hard rock ? To jest wyraźnie granie na siłę, bez jakiegoś konkretnego pomysłu (co zresztą napisał kolega Deathless).
Już Ci Adrian napisał, nie obronisz w moich oczach tej przepitolonej płyty :)
A z tymi zjebanymi bębnami na niektórych deathowych płytach, to pełna zgoda, sam nie mogę się często przez to przebić. Co w żadnym stopniu nie umniejsza zjebanego brzmienia DM.
Już Ci Adrian napisał, nie obronisz w moich oczach tej przepitolonej płyty :)
A z tymi zjebanymi bębnami na niektórych deathowych płytach, to pełna zgoda, sam nie mogę się często przez to przebić. Co w żadnym stopniu nie umniejsza zjebanego brzmienia DM.
The madness and the damage done.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kurwa co za zjebane czasy, rozbieranie muzyki sie zaczyna od brzmienia, dynamiki, glosnosci, clippingu czy warcostam i chuj wie tam czego w nomenklaturze obstukanych w inzynierii dzwieku intenautow. Jak wychodzil kiedys ze zjebanym brzmieniem Coroner czy Suffocation to nikomu do glowy nie przychodzilo ocenianie takich aspektow tylko kazdy sie kurwa muzyka podniecal. A dzisiaj morda kreca jak im w jakims soundforge czy chujwieczym amplituda wyjdzie poza jakas jebana kreske.
woodpecker from space
- Pteroczłek
- postuje jak opętany!
Gdyby na "Death Magnetic" była zawarta dobra muzyka, nikt by nie zawracał sobie głowy brzmieniem :)
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Czyli co, trzeba cały czas siedzieć w jaskini, bo tak było kiedyś ? Kiedyś tak nagrywano płyty bo albo muzycy nie mieli możliwości zabrzmieć inaczej, albo nie wiedzieli jak to zrobić. Teraz, kiedy już są ludzie, którzy wiedzą jak nagrywać taką muzykę (metal) i są takie możliwości, to dlaczego z nich nie skorzystać ? Brzmienie jest tylko częścią płyty, ale skoro może zabrzmieć lepiej to czemu sobie utrudniać życie ? Ponadto, czemu nie można tego oceniać właśnie jako jeden z aspektów płyty, pewnie, że tylko składnik, ale jakże istotny.
- Triceratops
Nie do konca, przeciez niektorzy teraz swiadomie i celowo cofaja sie do tych "przedpotopowych" czasow, Klling Joke nagrywa na starym sprzecie sprzed 30 lat, Depeche Mode skupuje starocie na ebayach a to wszystko tylko po to aby brzmiec jak kiedys a nie "jak dzisiaj". Brzmienie 2 pierwszych Coroner jest koszmarne ale mimo to zajebiscie lubie te plyty, czasami sie zastanawialem dlaczego tego nikt nie remasteruje ale kto wie, moze tak jest lepiej. Co do Metalliki to moze za bardzo eksperymentuja, chuj wie, nie sluchalem az tyle razy zeby mnie strasznie pogryzlo to brzmienie.
woodpecker from space
- Deathless King
- weteran forumowych bitew
Ale ja nie potrzebuje zadnych wskaznikow itp zeby wiedziec ze brzmienie jest zjebane. Wszyscy narzekaja na triggery, a to co zrobiono na DM jest 100 razy gorsze, bo to zabija naturalne brzmienie muzyki.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
- Xapapote
AJFA też ma totalnie zjebane brzmienie i mix ale jest IMO albumem co najmniej świetnym. właśnie ze względu na muzykę. tak 8,8/10 :PPteroczłek pisze:Gdyby na "Death Magnetic" była zawarta dobra muzyka, nikt by nie zawracał sobie głowy brzmieniem :)
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
- Riven
- Kontakt:
AJFA to jest przyklad takiej plyty, ktora gdyby miala lepsze brzmienie, to by byla gorsza :)))Xapapote pisze:AJFA też ma totalnie zjebane brzmienie i mix ale jest IMO albumem co najmniej świetnym. właśnie ze względu na muzykę. tak 8,8/10 :PPteroczłek pisze:Gdyby na "Death Magnetic" była zawarta dobra muzyka, nikt by nie zawracał sobie głowy brzmieniem :)
normalnie takie rzeczy jak "zero basu", "suche gitary" i "cykajaca stopa" to wady, ale nie na AJFA
this is a land of wolves now
-
- w mackach Zła
Nie myślałem, że dożyję czasów kiedy metalowcom będzie przeszkadzać zbyt głośno nagrana płyta, koniec świata faktycznie blisko ;)Deathless King pisze:akurat plastiku na ostatniej produkcji mety nie ma, plyta jest natomiast MASAKRYCZNIE glosna
Kawałek numer cztery - "The Day That Never Comes" - ok 6:28 zaczyna się jazda pod Deep Purple z klasyczną solówką gdzie Hammett podrabia styl Ritchiego Blackmoore, takie zmrużenie oka do starych hardrockowców.Kurt pisze:Gdzie Budgie i Deep Purple a gdzie ostatnia Meta? Jaki hard rock.
Otóż i to, kiedyś fan metalu kupował płytę albo przegrywał od kumpla kupował piwsko i jarał się muzyka jak głupi i tylko to się liczyło, a dziś bez jebanego analizatora widma dźwięku ani rusz, muszą być odpowiednie kreski bo inaczej chujowa muzyka.Triceratops pisze:Kurwa co za zjebane czasy, rozbieranie muzyki sie zaczyna od brzmienia, dynamiki, glosnosci, clippingu czy warcostam i chuj wie tam czego w nomenklaturze obstukanych w inzynierii dzwieku intenautow. Jak wychodzil kiedys ze zjebanym brzmieniem Coroner czy Suffocation to nikomu do glowy nie przychodzilo ocenianie takich aspektow tylko kazdy sie kurwa muzyka podniecal. A dzisiaj morda kreca jak im w jakims soundforge czy chujwieczym amplituda wyjdzie poza jakas jebana kreske.
- Pteroczłek
- postuje jak opętany!
Oj tam, przyznaj już, że się zgrywasz trochę. ;)Raf pisze:Kawałek numer cztery - "The Day That Never Comes" - ok 6:28 zaczyna się jazda pod Deep Purple z klasyczną solówką gdzie Hammett podrabia styl Ritchiego Blackmoore, takie zmrużenie oka do starych hardrockowców.
-
- w mackach Zła
Chyba sobie żartujesz, przecież nie tylko ja to zauważyłem.
Brzmienie jest naturalne tylko po prostu przesterowane, kiedyś jak nagrywałem muzykę na magnetofonie szpulowym zdarzało mi się, że zbyt wysoko przesunąłem potencjometr i efekt był podobny.Deathless King pisze:Ale ja nie potrzebuje zadnych wskaznikow itp zeby wiedziec ze brzmienie jest zjebane. Wszyscy narzekaja na triggery, a to co zrobiono na DM jest 100 razy gorsze, bo to zabija naturalne brzmienie muzyki.
- Deathless King
Po prostu nie rozumiesz o co chodzi w zwrocie "zbyt głośna płyta" wiec pieprzysz glupoty. Moze to moje lekkie zboczenie bo interesuje sie produkcja dzwieku i nie moge przejsc obojetnie obok takiego GNIOTA, a moze zrozumienie ze MOC I KOPNIECIE w muzyce to kwestia dynamiki, umiejetnego zagrania i jebniecia wtedy kiedy trzeba i zagrania lekko wtedy kiedy trzeba... Nie sztuka nagrac wszystko na granicy przesteru (a nawet z przesterem i nie, nie mowie o tym efekcie gitarowym ktory pewnie masz teraz na mysli). Nie wiem czy wiesz, ale taki sposob nagrywania pojawil sie ostatnimi laty i jest lansowany przez gowniane gwiazdeczki "pop", zeby ich muzyka wybijala sie w radiowej papce. Jesli odpowiada Ci identyczne podejscie ze strony kapeli metalowej to Twoj problem, ja wole jednak posluchac muzyki, a nie halasu (w tym zlym tego slowa znaczeniu). I nie chodzi nawet o to, ze teraz "metalowcy patrza na wykresy" i tego typu pierdolenia tylko o podstawowa wrazliwosc muzyczna i sluch, ktory mowi mi "co za gówno"!!!! Kiedys nie bylo takich mozliwosci sprzetowych, takiej techniki - teraz jest i zabija prawdziwa muzyke, a Metallica w tym momencie postawila sie w jednym rzedzie z czarnymi gownami z Eski.Raf pisze:Nie myślałem, że dożyję czasów kiedy metalowcom będzie przeszkadzać zbyt głośno nagrana płyta, koniec świata faktycznie blisko ;)Deathless King pisze:akurat plastiku na ostatniej produkcji mety nie ma, plyta jest natomiast MASAKRYCZNIE glosna
A brzmienie jest naturalne - dlatego napisalem, ze nie ma tam plastiku, triggerow, cyfrowego brzmienia gitar itp., ale to co zrobiono z miksem i masteringiem to jest tragedia i zenada, eksperyment ktory zdecydowanie nie wyszedl.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
- Pteroczłek
- postuje jak opętany!
Hetfield zawodąc "seeejnt eeeenger dałn maj nek" w tytułowym wałku z wyśmienitego "St. Anger" fantastycznie podrabia Boba Dylana. Piękne nawiązanie do tradycji. \m/Raf pisze:No chyba sobie żartujesz, przecież nie tylko ja to zauważyłem.
-
- w mackach Zła
Lepiej nie mędrkuj tylko bierz się za "Machine Head" Deep Purple. ;)
Nie wiem co tam obecne gwiazdki popowe robią i jak nagrywają, bo to nie moja dziedzina, powiem tylko, że długie rozbudowane kompletnie nieprzebojowe w popowym słowa znaczeniu utwory z "Death Magnetic" to raczej nie jest rzecz, którą można lansować pomiędzy nagraniami jakiejś Shakiry czy Lady Gagi czy innej radiowej papki jak to napisałeś, prędzej starsze utwory z czarnego albumu czy "Load"/"Reload" mają potencjał komercyjny lepiej się ku temu nadający. Poza tym ja naprawdę lubię słuchać hałasu w złym tego słowa znaczeniu, różne hardcory, grindy i takie tam rzeczy o których każdy obdarzony jak napisałeś "podstawową wrażliwością muzyczną" powie no co za gówno straszne. ;)Deathless King pisze:Nie sztuka nagrac wszystko na granicy przesteru (a nawet z przesterem i nie, nie mowie o tym efekcie gitarowym ktory pewnie masz teraz na mysli). Nie wiem czy wiesz, ale taki sposob nagrywania pojawil sie ostatnimi laty i jest lansowany przez gowniane gwiazdeczki "pop", zeby ich muzyka wybijala sie w radiowej papce. Jesli odpowiada Ci identyczne podejscie ze strony kapeli metalowej to Twoj problem, ja wole jednak posluchac muzyki, a nie halasu (w tym zlym tego slowa znaczeniu). I nie chodzi nawet o to, ze teraz "metalowcy patrza na wykresy" i tego typu pierdolenia tylko o podstawowa wrazliwosc muzyczna i sluch, ktory mowi mi "co za gówno"!!!! Kiedys nie bylo takich mozliwosci sprzetowych, takiej techniki - teraz jest i zabija prawdziwa muzyke, a Metallica w tym momencie postawila sie w jednym rzedzie z czarnymi gownami z Eski.
Ostatnio zmieniony 19-05-2011, 19:06 przez Raf, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- w mackach Zła
I co z tego, że tak powiem? MNIE HAŁAS NIE PRZESZKADZA, jeszcze czegoś nie rozumiesz? Mam pogrubić czcionkę?
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Wszystko fajnie, tylko, że jak zauważyłeś, ma to na celu podkreślenie jakiegoś zamysłu ukrytego w samej muzyce. Tak jak Drone czy Pteroczłek napisali, jakby muzyka na DM była interesująca, to nikt by złego słowa nie powiedział na temat brzmienia (co najwyżej, że mogło być lepsze). A tak? Jak muzyka jest nudna to wszystkie jej aspekty, w tym brzmieniowe będą przeszkadzały i będą działały na niekorzyść płyty jako całości. Coroner jest zajebisty, bo był niesamowitym zespołem, z muzykami, którzy chcieli coś przekazać. Brzmi jak brzmi, bo nie mieli okazji zabrzmieć inaczej, ale jakby była możliwość to pewnie nagrali by to w lepszy sposób, na czym muzyka by tylko zyskała. Brzmienie jest tylko dopełnieniem płyty, wydobyciem jej charakteru czy aranżacyjnych smaczków, a nie aspektem przeważającym o wartości płyty.Triceratops pisze:Nie do konca, przeciez niektorzy teraz swiadomie i celowo cofaja sie do tych "przedpotopowych" czasow, Klling Joke nagrywa na starym sprzecie sprzed 30 lat, Depeche Mode skupuje starocie na ebayach a to wszystko tylko po to aby brzmiec jak kiedys a nie "jak dzisiaj". Brzmienie 2 pierwszych Coroner jest koszmarne ale mimo to zajebiscie lubie te plyty, czasami sie zastanawialem dlaczego tego nikt nie remasteruje ale kto wie, moze tak jest lepiej. Co do Metalliki to moze za bardzo eksperymentuja, chuj wie, nie sluchalem az tyle razy zeby mnie strasznie pogryzlo to brzmienie.
Żadne mędrkowanie tylko dorabianie ideologii i drugiego dna, tam gdzie go nie ma, co kolega Pteroczłek tak zręcznie zauważył. :)Raf pisze:Lepiej nie mędrkuj tylko bierz się za "Machine Head" Deep Purple ;)
- Riven
- Kontakt:
Dla mnie brzmienie jest czyms rownie istotnym jak akordy gitarowe, glos wokalisty czy praca sekcji rytmicznej. To jest wlasnie bardzo niedoceniony - mam wrazenie - element muzyki, tzn. w tym sensie zeby traktowac go jako "czlonka zespolu", jakkolwiek durnie to brzmi. ;) Jest to integralny element plyty i na pewno cos wiecej niz sposob wydobycia smaczkow aranzacyjnych itp. Zreszta ja wychodze z zalozenia, ze bardzo, bardzo rzadko mamy do czynienia z naprawde chujowym brzmieniem na DOBRYCH plytach. Na poczatku narzekasz, potem przestaje przeszkadzac, a na koncu dochodzisz do wniosku, ze to jest wlasnie idealny sound. Idealnym przykladem jest "AJFA" czy "Divine Intervention" - obiektywnie patrzac one sa po prostu zle wyprodukowane, ale patrzac calosciowo, sound na obu jest ZNAKOMITY.
this is a land of wolves now
- Xapapote
Jednak nie rozumiesz co się do ciebie pisze.Raf pisze:I co z tego, że tak powiem? MNIE HAŁAS NIE PRZESZKADZA, jeszcze czegoś nie rozumiesz ? mam pogrubić czcionkę?Drone pisze:Ty jesteś po prostu ograniczony i nie rozumiesz, co się do ciebie pisze. Wyłożę ci krótko: nowa METALLIKA jest nagrana tak, jak nagrywa się reklamy radiowe bądź telewizyjne. Dzięki temu wydają się głośniejsze niż normalne filmy czy programy, choć często są nawet nadawane CISZEJ niż regularny program :)
Poczytaj - http://pl.wikipedia.org/wiki/Loudness_war - a może zaczaisz o czym piszemy.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Jak napisałem wyżej, dla mnie to tylko element układanki, nigdy najważniejszy. Podałeś przykład AJFA, bardzo dobra płyta. Naprawdę mi się podoba, tylko kurde... te gitary no i przede wszystkim, gdzie jest bas ? Przez to płyta straciła charakter (dla mnie bas jest bardzo ważny i bardzo często, niestety, jest niedoceniany) mimo, że sama w sobie jest ostatnią słuchalną płytą Mety.
Z drugiej strony jest taki Korn, którego muzyka za cholerę do mnie przemawia, jest nudna i po prostu mi się nie podoba. Za to brzmienie mają naprawdę mocarne, i mimo, że ich nie lubię, tak jestem pod dużym wrażeniem ich brzmienia, które kruszy skały.
Z drugiej strony jest taki Korn, którego muzyka za cholerę do mnie przemawia, jest nudna i po prostu mi się nie podoba. Za to brzmienie mają naprawdę mocarne, i mimo, że ich nie lubię, tak jestem pod dużym wrażeniem ich brzmienia, które kruszy skały.
- Pteroczłek
- postuje jak opętany!
Lepiej posłuchaj "Kill'em all" i sam zobacz czyj styl tak naprawdę Hammett chciał podrobić w tej solówce, o której wspomniałeś. :) Pamięciowy przejazd po ogranych zagrywkach i schematach - choć przyznaję, że do pewnego momentu nawet zgrabnie mu te puzzle się poukładały. ;)Raf pisze:Lepiej nie mędrkuj tylko bierz się za "Machine Head" Deep Purple ;)