MERCYFUL FATE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Holi
w mackach Zła

Re: MERCYFUL FATE

19-07-2011, 09:04

dla mnie w pewnien sposób klasyka - wiadomo pierwsze plyty MF i KD, później różnie bywało ale poniżej pewnego poziomu nie schodzili nigdy i to zarówno MF jak i KD
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

19-07-2011, 09:15

Nie ma co powtarzać obiegowej opinii znanej ciemnemu ludowi już od dziesięcioleci wiec nie wspominam, że kapela gwałci trupy zakonnic i fanów Lady Gagi.

King akurat w MF ma i tak sporo mniej denerwującą manierę niż we własnych materiałach i m.in. z tego powodu MF>>>>King solo. Z tak charakterystycznym wokalem łatwo zapomnieć, że najbardziej zajebista rzecz jaką można usłyszeć na ich płytach to riffy spółki Denner i m4 Shermann i z tego powodu dodaję jeszcze parę dziubków do równania MF>>>>>>>>>>>>>>>>King solo.

Płyty po reaktywacji, mimo, że słabsze niż klasyka i tak koszą niczym lot koszący meserszmitem nad trawnikiem. Ciekawe, że wszystkie są w miarę równe, najbardziejsze chyba In the Shadows i Dead Again. Generalnie MF to zajebistość wcielona i to wszystko co należy pisać na ten temat.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Maria Konopnicka

19-07-2011, 14:35

nicram pisze:A ja im starszy jestem to tym bardziej mi się podobają. Jak zacząłem słuchać metalu 20 lat temu to liczył się dla mnie tylko death metal, a tego typu wokal uważałem za wzorcowy wręcz przejaw gejostwa.
Też miałem podobnie - usłyszałem Diamonda na początku lat 90-tych i było to dla mnie straszne. Mercyful Fate doceniłem dopiero w 1994 czy nawet 1995 roku. Zaczęło się od "Don't break...", później "Melissa", "In The Shadows" i dalej chronologicznie. W tym czasie zacząłem też zgłębiać solowe albumy Kinga. Miałem w liceum koleżankę, która była maniaczką jego twórczości - pożyczyłem od niej na kasetach całą ówczesną dyskografię, poprzegrywałem i wsiąkłem w ten klimat na ładne parę miesięcy. Od pajęczej kołysanki poznawałem już w kolejności nagrywania.
Bezdech pisze:King akurat w MF ma i tak sporo mniej denerwującą manierę niż we własnych materiałach i m.in. z tego powodu MF>>>>King solo. Z tak charakterystycznym wokalem łatwo zapomnieć, że najbardziej zajebista rzecz jaką można usłyszeć na ich płytach to riffy spółki Denner i m4 Shermann i z tego powodu dodaję jeszcze parę dziubków do równania MF>>>>>>>>>>>>>>>>King solo.
Też stawiam wyżej MF niż KD, ale tylko odrobinę wyżej. Solowe albumy mają inny klimat, są bardziej teatralne. Co prawda cenię riffy MF, ale to co Andy La Rocque wyprawia na gitarze, również przyprawia mnie o dreszcze. W albumach Kinga Diamonda cenię spójność, to że mimo iż nagrywane w tej samej stylistyce, z użyciem tych samych środków wyrazu, są tak odmienne i każdy z nich tworzy zupełnie inną atmosferę, choć wciąż jest to atmosfera grozy i nieco kiczowatego horroru. Uwielbiam i cieszę się, że nie muszę wybierać i mogę słuchać zarówno MF jak i KD.
aniola
weteran forumowych bitew

19-07-2011, 16:28

Witam szanowne forum.Moje pytanie dotyczy:Czy KD&MF nie powinno byc poza ocenami?Przeciez najslabsza plyta jest lepsza od miliona plyt ktore obecnie wychodza
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

19-07-2011, 16:29

Oczywiście.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
aniola
weteran forumowych bitew

19-07-2011, 16:31

Ciesze sie ze ktos podziela moje zdanie
Awatar użytkownika
panthyme
w mackach Zła

19-07-2011, 16:33

Tak.
011011000110010101110000011100100110100101100011011011110110010001100101

http://www.myspace.com/bloodfeastpl
http://www.facebook.com/bloodfeastpl
Awatar użytkownika
Harlequin

19-07-2011, 16:44

"Melissa" i "Don't..." to niedoścignione ideały szatańskich wersetów. Absoluty nieskazitelnie opeirające sie próbie czasu, a nawet z biegiem lat zyskujace. Bez obydwu tych albumów nie wyobrazam sobie codziennej egzystancji.
aniola
weteran forumowych bitew

19-07-2011, 16:46

A bez "Fatal Portrait" i reszty?
Awatar użytkownika
Lykantrop

19-07-2011, 16:47

No bez tych to już w ogóle dupa zbita. Urodziłem się dla nich. Total worship.
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

19-07-2011, 16:52

aniola pisze:Ciesze sie ze ktos podziela moje zdanie
MF słucham do dziś - zwłaszcza Dead Again.
KD nie słucham wcale po obsraniu go lata temu po kilku albumach. Nie trafia to do mnie.

Można? Można.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
aniola
weteran forumowych bitew

19-07-2011, 17:03

Wszystko mozna :) Ale wujku ile lat temu go obsrales? Zgodnie z moim pytaniem czy KD nie gra we wlasnej lidze? Lykantrop widze ze sie zgadzamy:).A w ogole slucham go od 85 roku i pomimo, ze sa podzialy (rozumiem je) dla mnie z osoba KD jest to tak zwiazane, ze nie rozbijam jego tworczosci.
Maria Konopnicka

19-07-2011, 17:06

Wujku, ile Ty w ogóle masz lat ? ;)
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

19-07-2011, 17:11

Otóż odpisuję, droga Mario K.: Śtyry.
aniola pisze:Wszystko mozna :) Ale wujku ile lat temu go obsrales? Zgodnie z moim pytaniem czy KD nie gra we wlasnej lidze? Lykantrop widze ze sie zgadzamy:).A w ogole slucham go od 85 roku i pomimo, ze sa podzialy (rozumiem je) dla mnie z osoba KD jest to tak zwiazane, ze nie rozbijam jego tworczosci.
Nie wiem, czy to własna liga. Nie wiem, czy grupa A wojewódzka czy ekstraklasa. Po prostu KD nie potrafił mnie do siebie przekonać, a MF darzę sentymentem. Zarzuć proszę optymalny album Króla - nie ważne czy w porównaniu do MF czy nie. Rzucę rzetelnie uchem i powiem. Ale na dzień dzisiejszy NIC się nie zmienia.

Pozdrawiam i szanuję kult, bo sam mam takie płyty.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?

Nurni Flowenol
zaczyna szaleć

19-07-2011, 17:37

aniola pisze:Witam szanowne forum.Moje pytanie dotyczy:Czy KD&MF nie powinno byc poza ocenami?Przeciez najslabsza plyta jest lepsza od miliona plyt ktore obecnie wychodza
To nie Vader;)
Awatar użytkownika
Lykantrop

19-07-2011, 18:47

Wujek Lucyferiusz pisze:Zarzuć proszę optymalny album Króla - nie ważne czy w porównaniu do MF czy nie. Rzucę rzetelnie uchem i powiem. Ale na dzień dzisiejszy NIC się nie zmienia.
"Fatal Portrait" musowo. Dla mnie to album, który spokojnie można postawić obok klasyków MF. Pewnie uprawiam teraz herezję, ale dla mnie ten album to opus magnum Kinga.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

19-07-2011, 18:59

Ja późno przekonałem się do MF/KD bo dopiero po znakomitej wg mnie The Graveyard. Znakomite zespoły.
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

19-07-2011, 19:58

Lykantrop pisze:
Wujek Lucyferiusz pisze:Zarzuć proszę optymalny album Króla - nie ważne czy w porównaniu do MF czy nie. Rzucę rzetelnie uchem i powiem. Ale na dzień dzisiejszy NIC się nie zmienia.
"Fatal Portrait" musowo. Dla mnie to album, który spokojnie można postawić obok klasyków MF. Pewnie uprawiam teraz herezję, ale dla mnie ten album to opus magnum Kinga.
Podejdę zatem znów. Dziękuję. Choć miałem wielką ochotę na psitkę Abby. Spróbuję zatem obu.

Pozdrosy.

aniola
weteran forumowych bitew

19-07-2011, 20:48

No pozdrowko!"Fatal Portrait" "Abigail" "Them" i nic wiecej wujku.
Lykantrop pisze:
To jest dzielo ponad wszystko.
Maria Konopnicka

19-07-2011, 21:38

A ja mam tak z Diamondem, że teoretycznie najlepszej jego płyty - "Abigail" nie wynoszę pod niebiosa. Lubię, bardzo lubię, ale nie jest to mój faworyt. Podobnie mam z "Fatal Portrait" ."Them" jest prawie moją ulubioną. To jest absolut! Uwielbiam dość nietypową, miękką, wygładzoną, przygotowaną pod amerykański rynek "The Eye". Kto wie, czy właśnie to nie jest mój ulubiony album Diamonda - ma wspaniały klimat, rewelacyjne wokale, dramaturgię, po prostu fenomen, od pierwszego do ostatniego dźwięku. Z późniejszy albumów wyróżniłbym The Graveyard - to jedyna płyta z drugiej połowy lat 90-tych, która poziomem nie odstaje od tego co nagrał w latach 86-90. Choć i pajęcza kołysanka to również bardzo udany album. No nie, lubię wszystko co nagrał. No może poza Abigail II: The Revenge - najmniej słuchałem i stwierdziłem, że tej płyty mogłoby w ogóle nie być. Ale kto wie, leży na półce - może powrócę jeszcze? Ostatnie dwie są na dość wysokim poziomie, ale czegoś im brak - jakieś takie zbyt mało wyraziste mi się wydają.
ODPOWIEDZ