co to w ogóle znaczy? ktoś wie?Drone pisze:perkusja ma piękny, drewniany, a przez to lekko przytłumiony, naturalnie akustyczny wydźwięk o pięknej brązowej barwie.
GLORIOR BELLI
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Scaarph
- zahartowany metalizator
Re: GLORIOR BELLI
-
w tym miejscu mialo stac pewnie cos innego, ale piszac posta spojrzal na cos brazowego i taki tego efekt
a coby nie offtopowac jedynie: nowe Glorior Belli kupa.
a coby nie offtopowac jedynie: nowe Glorior Belli kupa.
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
Abstrahując od brązowych barw, których tam nie słyszę, perkusja jest sucha i jak to trafnie ująłeś - drewniana. Bas może i zawijasy kręci, ale gdzieś chyba w drugim boksie nagraniowym, bo mało go słychać, niestety. Porównaj sobie z poprzednią płytą, albo ze wspomnianymi wyżej.Drone pisze:Akurat sekcja tutaj brzmi zajebiście (nie mówię, że reszta instrumentów brzmi źle) - bas we właściwym miejscu, cały czas słychać, jak kreśli różne zawijasy i bulgoty, natomiast perkusja ma piękny, drewniany, a przez to lekko przytłumiony, naturalnie akustyczny wydźwięk o pięknej brązowej barwie.
Oprócz tego zarzutu, całość mi się podoba. Dobre rozwinięcie stylu poprzedniczki, ale daleko mi do tak ekstatycznego tonu jaki prezentujesz. Aosoth bardziej mi leży.
Drone pisze:Płyta jest wspaniała, nie mogę się do niczego przyczepić, czuć jej żywe, mocno bijące, czarne serce. Jest tu wszystko, a co najważniejsze - trans i potęga pierwotnej atmosfery, o co ostatnio w black metalu pochłoniętym eksperymentowaniem niełatwo.
A ile to ostatnio zespołów black metalowych jest pochłoniętych eksperymentowaniem? Craft, Aosoth, Nightbringer, Svartsyn, Blut Aus Nord, LIK, Corpus Christi, Peste Noire - faktycznie szczyty awangardowego eksperymentatorstwa.
Coś tam było! Człowiek!
-
Według encyklopedii WIEM kolorystyka jest przedstawiona w dwóch aspektach.
Pierwszy aspekt przedstawia kolorystykę jako zestawienie, dobór barw charakterystyczny dla danej kompozycji malarskiej, twórczości jakiegoś artysty lub kierunku w malarstwie (kolorystyka impresjonistów, kolorystyka J. Matejki).
Natomiast drugi aspekt przedstawia kolorystykę jako element muzyki, wynikający z brzmieniowych jakości struktur dźwiękowych, uzależniony od doboru instrumentarium (czyli elementarnej "barwy" dźwięku) oraz wewnętrznej konstrukcji tkanki dźwiękowej. Znaczenie jej wzrosło znacząco w późnym romantyzmie (rozbudowa orkiestry symfonicznej), a także w muzyce XX w. (sonoryzm, zastosowanie niekonwencjonalnych sposobów wydobywania dźwięku, rozwój instrumentów elektronicznych).
Kolor brązowy jest często ulubionym kolorem ludzi, którzy są uczciwi, niezawodni, praktyczni, pomocni, uporządkowani, solidni i pozbawieni wyrafinowania. Ponadto osoby lubiące kolor brązowy lubią przywracać porządek i promieniują wewnętrznym poczuciem bezpieczeństwa, a uczciwość to ich wielka zaleta, w dodatku nie udają i unikają przesady.
Ludzie związani z tym kolorem doskonale dodają otuchy innym i wspierają w sensie pozytywnym dając przy tym stabilność życiową, ciepło rodzinne i wytrwałość. Wadą natomiast tego koloru jest fakt, że ludzie lubiący brąz są pozbawieni poczucia humoru.
Barwa brązowa to kolor osób, które lubią pracę ręczne, a więc dobrze sprawdzają się w takich zawodach rolniczych.
http://www.kolory.yum.pl/
Pierwsza lepsza strona na temat znaczenia kolorów;)
Pierwszy aspekt przedstawia kolorystykę jako zestawienie, dobór barw charakterystyczny dla danej kompozycji malarskiej, twórczości jakiegoś artysty lub kierunku w malarstwie (kolorystyka impresjonistów, kolorystyka J. Matejki).
Natomiast drugi aspekt przedstawia kolorystykę jako element muzyki, wynikający z brzmieniowych jakości struktur dźwiękowych, uzależniony od doboru instrumentarium (czyli elementarnej "barwy" dźwięku) oraz wewnętrznej konstrukcji tkanki dźwiękowej. Znaczenie jej wzrosło znacząco w późnym romantyzmie (rozbudowa orkiestry symfonicznej), a także w muzyce XX w. (sonoryzm, zastosowanie niekonwencjonalnych sposobów wydobywania dźwięku, rozwój instrumentów elektronicznych).
Kolor brązowy jest często ulubionym kolorem ludzi, którzy są uczciwi, niezawodni, praktyczni, pomocni, uporządkowani, solidni i pozbawieni wyrafinowania. Ponadto osoby lubiące kolor brązowy lubią przywracać porządek i promieniują wewnętrznym poczuciem bezpieczeństwa, a uczciwość to ich wielka zaleta, w dodatku nie udają i unikają przesady.
Ludzie związani z tym kolorem doskonale dodają otuchy innym i wspierają w sensie pozytywnym dając przy tym stabilność życiową, ciepło rodzinne i wytrwałość. Wadą natomiast tego koloru jest fakt, że ludzie lubiący brąz są pozbawieni poczucia humoru.
Barwa brązowa to kolor osób, które lubią pracę ręczne, a więc dobrze sprawdzają się w takich zawodach rolniczych.
http://www.kolory.yum.pl/
Pierwsza lepsza strona na temat znaczenia kolorów;)
Strasznie bym się wkurwił jakbym nagrał płytę w jakimś dobrym studiu, tygodniami lub miesiącami dopieszczał brzmienie, dodatkowo płacąc jakiemuś producentowi, a później bym przeczytał jak to chłopaki rozprawiają o niuansach brzmieniowych po przesłuchaniu... mp3. :)
Płyty nie słyszałem, ale zakupię w ciemno - poprzednia była bardzo dobra. W ogóle mam wrażenie, że GLORIOR BELLI z zespołu "Watain wannable" wyrasta na kapelę coraz oryginalniejszą i coraz bardziej świadomą własnej tożsamości. A na dodatek podążają w kierunku, który bardzo mi odpowiada. Więcej będę chwalił jak zapoznam się z nową płytą.
Płyty nie słyszałem, ale zakupię w ciemno - poprzednia była bardzo dobra. W ogóle mam wrażenie, że GLORIOR BELLI z zespołu "Watain wannable" wyrasta na kapelę coraz oryginalniejszą i coraz bardziej świadomą własnej tożsamości. A na dodatek podążają w kierunku, który bardzo mi odpowiada. Więcej będę chwalił jak zapoznam się z nową płytą.
- Maleficio
- Kontakt:
A ja mam awers do francuskiego metalu. Jedyne kapele które są godne uwagi to Antaeus, Arkhon Infaustus i... i chyba tyle. No, może i demówki Agressor, Loudblast i Misanthrope jeszcze były całkiem ok. Siła Francji jest zupełnie gdzie indziej.... Gainsbourg, Rita Mitsouko, Les Negres Vertes, Mano Negra... to jest to.
Ja uważam, że to całkiem ciekawa scena - gorzej kojarzy mi się włoska czy nawet grecka. Z absolutnej ekstraklasy nie wymieniłeś, by ograniczyć się do po jednym z gatunku:
Deathspell Omega
Massacra
Killers
Deathspell Omega
Massacra
Killers
- Gore_Obsessed
"Final Holocaust" to jest sam szczyt jeśli chodzi o death / thrash. Razem z dwójką SEPULTURA, dwójką SARCOFAGO i jeszcze kilkoma innymi.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
- Maleficio
- Kontakt:
Większość francuskiej awangardy black metalowej to matex absolutnie pedalski.
A Killers, Massacra są nawet ok. Trust też
A Killers, Massacra są nawet ok. Trust też
- Scaarph
tu się zgadza, ale jak taki cwany jesteś to potrafisz mi może powiedzieć, gdzie konkretnie na płycie słychać tę brązową barwę, i czym się ona charakteryzuje, że udało się ją określić jako brązową? :)est pisze: Barwa brązowa to kolor osób, które lubią pracę ręczne, a więc dobrze sprawdzają się w takich zawodach rolniczych.
-
Scaarph, ale ja nie słyszałem tej płyty:) Odniosłem się do tego, że można opisać muzykę za pomocą kolorów. Podobnie jak stwierdzenie, że muzyka jest ciężka. Chyba nie zapytasz ile waży i za pomocą czego ją zważyłem?
- Scaarph
nie, nie :) gdyby stało, że dźwięki o barwie, powiedzmy, ciepłej - wtedy luz. ale brązowe? to tak samo, jakbyś zamiast nazwać muzykę ciężką stwierdził, że waży 125 kilo ;) dla mnie - laika w tej materii - podobny poziom abstrakcji.
-
W/g mnie barwa może być jak najbardziej brązowa, nawet dźwięku;)
Poza tym - czarne myśli, złoty strzał, niebieskie migdały; nie mieć zielonego pojęcia - pełno kolorów nas otacza.
Poza tym - czarne myśli, złoty strzał, niebieskie migdały; nie mieć zielonego pojęcia - pełno kolorów nas otacza.
- Scaarph
ale to są przecież farmazony. co to w ogóle jest zielone pojęcie? ;)
- Realista
- weteran forumowych bitew
Re:
czyste- nie, płaskie - być może...Skaut pisze:Ale co mam Ci odpowiedzieć? Że nawet nowy Craft czy Aosoth ma lepsze brzmienie niż Glorior Belli i nie jest to kwestia ripa, tylko po prostu produkcji? Zresztą, nawet brzmienie na poprzednim albumie mi bardziej pasuje, było bardziej zbasowane, a tutaj jest po prostu zbyt czyste, sterylne, płaskie właśnie.Drone pisze:Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.
to chyba jest jak z nietoperzem - toperza też nie ma :)Scaarph pisze:ale to są przecież farmazony. co to w ogóle jest zielone pojęcie? ;)
A czy ktoś miał może okazję widzieć Glorior Belli na żywo podczas koncertu? Jak wypadają?
- Maleficio
- Kontakt: