GLORIOR BELLI

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: GLORIOR BELLI

27-09-2011, 21:49

Drone pisze:perkusja ma piękny, drewniany, a przez to lekko przytłumiony, naturalnie akustyczny wydźwięk o pięknej brązowej barwie.
co to w ogóle znaczy? ktoś wie?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
byrgh
zahartowany metalizator

27-09-2011, 21:52

w tym miejscu mialo stac pewnie cos innego, ale piszac posta spojrzal na cos brazowego i taki tego efekt

a coby nie offtopowac jedynie: nowe Glorior Belli kupa.
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

27-09-2011, 22:01

Drone pisze:Akurat sekcja tutaj brzmi zajebiście (nie mówię, że reszta instrumentów brzmi źle) - bas we właściwym miejscu, cały czas słychać, jak kreśli różne zawijasy i bulgoty, natomiast perkusja ma piękny, drewniany, a przez to lekko przytłumiony, naturalnie akustyczny wydźwięk o pięknej brązowej barwie.
Abstrahując od brązowych barw, których tam nie słyszę, perkusja jest sucha i jak to trafnie ująłeś - drewniana. Bas może i zawijasy kręci, ale gdzieś chyba w drugim boksie nagraniowym, bo mało go słychać, niestety. Porównaj sobie z poprzednią płytą, albo ze wspomnianymi wyżej.

Oprócz tego zarzutu, całość mi się podoba. Dobre rozwinięcie stylu poprzedniczki, ale daleko mi do tak ekstatycznego tonu jaki prezentujesz. Aosoth bardziej mi leży.
Drone pisze:Płyta jest wspaniała, nie mogę się do niczego przyczepić, czuć jej żywe, mocno bijące, czarne serce. Jest tu wszystko, a co najważniejsze - trans i potęga pierwotnej atmosfery, o co ostatnio w black metalu pochłoniętym eksperymentowaniem niełatwo.

A ile to ostatnio zespołów black metalowych jest pochłoniętych eksperymentowaniem? Craft, Aosoth, Nightbringer, Svartsyn, Blut Aus Nord, LIK, Corpus Christi, Peste Noire - faktycznie szczyty awangardowego eksperymentatorstwa.
Coś tam było! Człowiek!
DCI Hunt

27-09-2011, 22:06

Jutro spróbuję to przesłuchać, ale węszę porażkę.
Awatar użytkownika
Skaut

27-09-2011, 22:11

Niepotrzebnie. ;)
Coś tam było! Człowiek!
est

27-09-2011, 22:26

Według encyklopedii WIEM kolorystyka jest przedstawiona w dwóch aspektach.

Pierwszy aspekt przedstawia kolorystykę jako zestawienie, dobór barw charakterystyczny dla danej kompozycji malarskiej, twórczości jakiegoś artysty lub kierunku w malarstwie (kolorystyka impresjonistów, kolorystyka J. Matejki).

Natomiast drugi aspekt przedstawia kolorystykę jako element muzyki, wynikający z brzmieniowych jakości struktur dźwiękowych, uzależniony od doboru instrumentarium (czyli elementarnej "barwy" dźwięku) oraz wewnętrznej konstrukcji tkanki dźwiękowej. Znaczenie jej wzrosło znacząco w późnym romantyzmie (rozbudowa orkiestry symfonicznej), a także w muzyce XX w. (sonoryzm, zastosowanie niekonwencjonalnych sposobów wydobywania dźwięku, rozwój instrumentów elektronicznych).

Kolor brązowy jest często ulubionym kolorem ludzi, którzy są uczciwi, niezawodni, praktyczni, pomocni, uporządkowani, solidni i pozbawieni wyrafinowania. Ponadto osoby lubiące kolor brązowy lubią przywracać porządek i promieniują wewnętrznym poczuciem bezpieczeństwa, a uczciwość to ich wielka zaleta, w dodatku nie udają i unikają przesady.

Ludzie związani z tym kolorem doskonale dodają otuchy innym i wspierają w sensie pozytywnym dając przy tym stabilność życiową, ciepło rodzinne i wytrwałość. Wadą natomiast tego koloru jest fakt, że ludzie lubiący brąz są pozbawieni poczucia humoru.

Barwa brązowa to kolor osób, które lubią pracę ręczne, a więc dobrze sprawdzają się w takich zawodach rolniczych.

http://www.kolory.yum.pl/

Pierwsza lepsza strona na temat znaczenia kolorów;)
Maria Konopnicka

27-09-2011, 23:06

Strasznie bym się wkurwił jakbym nagrał płytę w jakimś dobrym studiu, tygodniami lub miesiącami dopieszczał brzmienie, dodatkowo płacąc jakiemuś producentowi, a później bym przeczytał jak to chłopaki rozprawiają o niuansach brzmieniowych po przesłuchaniu... mp3. :)
Płyty nie słyszałem, ale zakupię w ciemno - poprzednia była bardzo dobra. W ogóle mam wrażenie, że GLORIOR BELLI z zespołu "Watain wannable" wyrasta na kapelę coraz oryginalniejszą i coraz bardziej świadomą własnej tożsamości. A na dodatek podążają w kierunku, który bardzo mi odpowiada. Więcej będę chwalił jak zapoznam się z nową płytą.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

27-09-2011, 23:14

A ja mam awers do francuskiego metalu. Jedyne kapele które są godne uwagi to Antaeus, Arkhon Infaustus i... i chyba tyle. No, może i demówki Agressor, Loudblast i Misanthrope jeszcze były całkiem ok. Siła Francji jest zupełnie gdzie indziej.... Gainsbourg, Rita Mitsouko, Les Negres Vertes, Mano Negra... to jest to.
Maria Konopnicka

27-09-2011, 23:28

Ja uważam, że to całkiem ciekawa scena - gorzej kojarzy mi się włoska czy nawet grecka. Z absolutnej ekstraklasy nie wymieniłeś, by ograniczyć się do po jednym z gatunku:
Deathspell Omega
Massacra
Killers
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

27-09-2011, 23:32

"Final Holocaust" to jest sam szczyt jeśli chodzi o death / thrash. Razem z dwójką SEPULTURA, dwójką SARCOFAGO i jeszcze kilkoma innymi.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

27-09-2011, 23:32

Większość francuskiej awangardy black metalowej to matex absolutnie pedalski.

A Killers, Massacra są nawet ok. Trust też
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

28-09-2011, 00:00

est pisze: Barwa brązowa to kolor osób, które lubią pracę ręczne, a więc dobrze sprawdzają się w takich zawodach rolniczych.
tu się zgadza, ale jak taki cwany jesteś to potrafisz mi może powiedzieć, gdzie konkretnie na płycie słychać tę brązową barwę, i czym się ona charakteryzuje, że udało się ją określić jako brązową? :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
est

28-09-2011, 00:25

Scaarph, ale ja nie słyszałem tej płyty:) Odniosłem się do tego, że można opisać muzykę za pomocą kolorów. Podobnie jak stwierdzenie, że muzyka jest ciężka. Chyba nie zapytasz ile waży i za pomocą czego ją zważyłem?
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

28-09-2011, 00:37

nie, nie :) gdyby stało, że dźwięki o barwie, powiedzmy, ciepłej - wtedy luz. ale brązowe? to tak samo, jakbyś zamiast nazwać muzykę ciężką stwierdził, że waży 125 kilo ;) dla mnie - laika w tej materii - podobny poziom abstrakcji.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
est

28-09-2011, 01:05

W/g mnie barwa może być jak najbardziej brązowa, nawet dźwięku;)
Poza tym - czarne myśli, złoty strzał, niebieskie migdały; nie mieć zielonego pojęcia - pełno kolorów nas otacza.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

28-09-2011, 01:17

ale to są przecież farmazony. co to w ogóle jest zielone pojęcie? ;)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Realista
weteran forumowych bitew

Re:

28-09-2011, 09:33

Skaut pisze:
Drone pisze:Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.
Ale co mam Ci odpowiedzieć? Że nawet nowy Craft czy Aosoth ma lepsze brzmienie niż Glorior Belli i nie jest to kwestia ripa, tylko po prostu produkcji? Zresztą, nawet brzmienie na poprzednim albumie mi bardziej pasuje, było bardziej zbasowane, a tutaj jest po prostu zbyt czyste, sterylne, płaskie właśnie.
czyste- nie, płaskie - być może...
Maria Konopnicka

28-09-2011, 09:34

Scaarph pisze:ale to są przecież farmazony. co to w ogóle jest zielone pojęcie? ;)
to chyba jest jak z nietoperzem - toperza też nie ma :)
Wężon

15-04-2012, 13:58

A czy ktoś miał może okazję widzieć Glorior Belli na żywo podczas koncertu? Jak wypadają?
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

15-04-2012, 14:03

Laibach>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Glorior Belli
ODPOWIEDZ