Klimaty - sonda

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"

Najlepsiejsi klimaciorze?

Amorphis
0
Brak głosów
Anathema
2
7%
Gathering, The
2
7%
Katatonia
4
14%
Moonspell
1
4%
My Dying Bride
7
25%
Paradise Lost
6
21%
Sentenced
2
7%
Therion
1
4%
3rd and the Mortal, The
1
4%
Tiamat
2
7%

Liczba głosów: 28
Awatar użytkownika
antek_cryst
postuje jak opętany!

Re: Klimaty - sonda

05-10-2011, 22:14

Kurwa, aż mnie serce zabolało...
Emocje każą głosować na Anathemę, bo to od "Crestfallen" zacząłem przygodę z klimatami jako takimi i jest to dla mnie jeden z najważniejszych będów w ogóle. Niestety, Anathema od "The silent enigma" zaczęła ostre pikowanie na łeb i na dzień dzisiejszy niczego, od "Pentecost3" wzwyż nie słucham, bo szkoda mnie czasu i nerwów.
Katatonia nudziła i nudzi mnie od zawsze. Jedynie "Dance of december souls" jako tako mi wchodzi.
Paradise lost - w chuj nierówne. Kilka doskonałych albumów, trochę średniawki, trochę nie wiadomo czego.
MDB - kiedyś srałem po gaciach przy "Turn loose...". Dziś, jak to ładnie ktoś określił, są to "kołysanki z growlingiem". "Gods of the sun", "Procenty", "Angel and the dark river" i tyle tego zespołu. Ostatnich dokonań nawet nie chce mi się sprawdzać.
Tiamat - byli wielcy, ale rozmienili się na drobne. "Deeper Kind", "Skeletron", "Astral sleep" - bez popitki. "Chmury", czy "Wildhoney" przegrały z upływem czasu. Ostatnie dokonania traktuję w kategoriach parakabaretowych.
W chuj ciężko było mi się zdecydować, ale wziąłem dyskografię każdego z zespołów, zastanowiłem się, jaka jest moja ocena dorobku "in total" - no i wyszło, że Moonspell. Przede wszystkich dlatego, że wracam do każdego ich albumu, w każdym coś kręci (no, może poza jedynką), a z pozostałych słucham tylko wybranych pozycji.
Aj, kurwa, takie wybieranie...
longinus696 pisze:MOONSPELL - tylko "The Butterfly Effect", chociaż nie znam "Sin/Pecado", ale już mi się nie chce poznawać.
Sprawdź, omija Cię kawałek dobrej muzyki.
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

05-10-2011, 22:17

Tiamat, Katatonia, Moonspell odpadają w przedbiegach, PL bardzo lubię, dwie ostatnie płyty słuchałem bardzo długo, Anathema lubię od Pentecost III aż do Natural Disaster, ale MDB to jest kurwa to! Choćby za same procenty, które są w mojej dziesiątce wszechczasów! :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

05-10-2011, 22:21

nicram pisze:
Maria Konopnicka pisze:niedawno włączyłem sobie Moonspell. Nigdy ich specjalnie nie lubiłem ,ale dziś myślę, że to jest wręcz tragiczne. Niewiele lepsze od Prodigy :) Muszę pozbyć się ich płyt.
Sin/Pecado jest bardzo dobre, a The Butterfly FX prawie genialny przecież, a zatem czy te płyty właśnie puszczałeś?
Trochę przesada z "genialnym", ale na pewno jest to jeden z tych odważnych kroków, które poczyniła niemal każda z tych kapel. No i przede wszystkim ta płyta wciąż się broni, jest agresywna, nieco zindustrializowana, bazuje na drobnych smaczkach. Byłem zaskoczony kiedy ją puściłem ponownie jakieś pół roku temu, bo spodziewałem się kupy, a tu proszę bardzo - gotyckie naleciałości oczywiście są, ale nie takie, jakich należałoby się wstydzić, bo pozbawione babskiego sentymentalizmu, za to okraszone odrobiną brudnej elektroniki.
antek_cryst pisze:
longinus696 pisze:MOONSPELL - tylko "The Butterfly Effect", chociaż nie znam "Sin/Pecado", ale już mi się nie chce poznawać.
Przyjdzie może na to czas kiedyś, ale dzięki za rekomendację.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
YNKE
w mackach Zła

05-10-2011, 22:27

longinus696 pisze:
hcpig pisze:A reszta kapel? W sumie pierwsze mini Sratatonii i jej 2 pierwsze płyty od biedy można włączyć, może 'Host' Parady Krost... ale jednak nie, do kibla z nimi, TYLKO Tiamat!
Ehhh... do takiego pierdolenia zdolny jest tylko ktoś kto tych płyt nie słuchał w tamtym czasie, nie przeżył w ich towarzystwie niczego, a i teraz słucha ich tylko przez pryzmat obiegowych opinii.
Tylko nie wiem czy powinniśmy się cieszyć z tej przewagi nad Jesterem. :)
„Z delikatną ostrożnością pierdzę, żebym się nie zesrał”
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

05-10-2011, 22:34

Nie chodzi o żadną radość z przewagi, tylko o to, że jeden poznawał te płyty na przestrzeni czasu, dorastał razem z tymi zespołami, a drugi przyjdzie "na gotowe" i wrzuci cały dorobek do jednego wora i podsumuje bez zastanowienia.
Moim zdaniem osiągnięcia tych zespołów są trudne do jednoznacznej oceny. Są momenty ewidentnie kiczowate, ale jest też mnóstwo odwagi, ciekawych pomysłów i dobrego songwritingu.

Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

05-10-2011, 22:37

@longin - Sin/Pecado jest IMO sporo lepsze od Butterfly F/X.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

05-10-2011, 22:52

Drone pisze:Longinus, zapytam zupełnie poważnie. Czy któryś z tych zespołów z sondy cenisz wyżej niż MASTODON? Za nowatorstwo, wizję, odwagę itd.?
Za nowatorstwo i ogólną wizję muzyki NIE. Za to odwagą niemal wszyscy się wykazali większą, bo postawili na szali swoją popularność w momencie wprowadzania zmian stylistycznych.

Generalnie nie uważam, żeby któraś z tych kapel była obiektywnie lepsza od Mastodon, natomiast nie zmienia to faktu, że z niektórymi płytami tych zespołów wiążą mnie silniejsze emocje niż z płytami Mastodon. Nie wiem od czego to zależy - ktoś powie, że od sentymentu, ale z drugiej strony stale poddaję rewizji moje ulubione starocie, a przy tym potrafię równie gorąco pokochać rzeczy nowe, co prowadzi do wniosku, że jednak nie jestem typem nadmiernie sentymentalnym. Myślę, że chodzi o to, że z formułą grania a'la Mastodon nigdy nie było mi do końca po drodze, chociaż ekscytowałem się trochę tym zespołem i do dziś uznaję go za dobry i wpływowy.

A skąd w ogóle ten wymarły trąbowiec się wszędzie pojawia? Objawieniem to on był na etapie dwóch pierwszych albumów, a teraz to już jadą w gruncie rzeczy utartym szlakiem.

Awatar użytkownika
olo1972
postuje jak opętany!

05-10-2011, 22:57

Mimo wszystko Anathema.Najciekawsze,że najpierw od ''Eternity''w dół do pierwszych płyt.Jeszcze''Jugdement'' osłuchałem konkretnie,po tej płytce już tylko''po łebkach''resztę ich dokonań....
Maria Konopnicka

05-10-2011, 23:00

nicram pisze:Sin/Pecado jest bardzo dobre, a The Butterfly FX prawie genialny przecież, a zatem czy te płyty właśnie puszczałeś?
Akurat te muszę sobie odświeżyć, żeby utwierdzić się w przekonaniu o tej kapeli. Słuchałem akurat Wolfheart (nie wytrzymałem do końca). Zdziwiło mnie, że we wkładce do Teraz Rock bardzo wysoko oceniono ich ostatnie dokonania - przyznam, że mam je gdzieś na półce, ale prześlizgnęły się po moim odtwarzaczu jak glut po policzku rozpędzonego motocyklisty.
Awatar użytkownika
Skaut

05-10-2011, 23:13

Kurde całkiem spoko temat, problem tylko w tym, że ciężko zagłosować na którykolwiek zespół za całokształt.

Katatonia zaczyna się powoli gubić, Anathema poszła w jakieś optymistyczne płacze (choć nowa składanka całkiem całkiem),
Moonspell to od samego początku była wieś (choć gdyby Ribeiro miał jaja, to by nagrał "Butterfly Effect 2" z większym pazurem i bez tego pedałkowatego kwilenia). Jeśli chodzi o Tiamat to jedna płyta się tylko broni - "A Deeper Kind Of Slumber". Dalej, My Dying Bride już dawno straciło charyzmę i teraz nagrywa cały czas praktycznie to samo - śmiem twierdzić, że na kolejny eksperyment w postaci "procentów" już nigdy się nie dadzą namówić, a szkoda. Oczywiście dwie pierwsze płyty nadal się bronią. Do Paradise Lost mam sentyment, ale Gothic zawsze uważałem za chujnię. Teraz włączam tylko "Draconian Times" i "Host", choć "Icon" i "As I Die" wcale takie złe nie są.
A reszta kapel? W sumie pierwsze mini Sratatonii i jej 2 pierwsze płyty od biedy można włączyć
odpierdolić się od Katatonii. W zasadzie z tych wszystkich wymienionych kapel to właściwie oni radzą sobie najlepiej.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

Re:

05-10-2011, 23:17

Skaut pisze:Odpierdolić się od Katatonii. W zasadzie z tych wszystkich wymienionych kapel to właściwie oni radzą sobie najlepiej.
Dokładnie. Na ten moment są w najlepszej sytuacji i w najlepszej formie.

Awatar użytkownika
Skaut

05-10-2011, 23:18

antek_cryst pisze:
Prośba, przeca to taneczne patetyczne do granic możliwości gówno dla gotek z Castle Party jest (choć niestety do dzisiaj mam kasetę :)))) ).
Coś tam było! Człowiek!
Maria Konopnicka

05-10-2011, 23:19

longinus696 pisze:Za nowatorstwo i ogólną wizję muzyki NIE. Za to odwagą niemal wszyscy się wykazali większą, bo postawili na szali swoją popularność w momencie wprowadzania zmian stylistycznych.
Powiedziałbym, że próbowali być jeszcze przyjaźniejsi by słuchały ich nie tylko brzydkie, grube dziewczyny i dojrzewający chłopcy, ale także ładne dziewczyny i chłopcy, którzy chcą się z nimi zaprzyjaźnić. Niestety nie wyszło ...i z podkulonym ogonem w mniej lub bardziej udany sposób próbują powrócić do korzeni (a raczej do czasu, gdy sprzedawali najwięcej płyt). Może to nie jest trafne w odniesieniu do wszystkich wymienionych kapel, ale do połowy na pewno.

Zagłosowałem na MDB, bo mam do nich największy sentyment, choć wszystkich tych kapel słucham/słuchałem. Dziś na pewno dużo, dużo mniej niż kilkanaście lat temu. Tak się zastanawiam czy jakbym ich twórczości nie poznał będąc nastolatkiem to czy dziś jako ponad 30-letni koń mógłbym - nie mówię zachwycić się, ale w ogóle przełknąć takie klimaty? Wtedy to było fajne - można było włączyć dziewczynom, żeby pokazać, że metal nie jest wcale taki straszny i bezsensowny. :))) Dzięki temu niektóre zdejmowały bluzki i dawały się całować. :) Wiele zawdzięczam tym kapelom.
Ostatnio zmieniony 05-10-2011, 23:23 przez Maria Konopnicka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wolfkhan
postuje jak opętany!

05-10-2011, 23:19

do bani ta ankieta. sami najlepsi, powinny być przynajmniej 3 opcje wyboru i z 20 zespołów. bo jak MDB ma konkurować z Katatonia, Tiamat i Moonspell..
Awatar użytkownika
Skaut

05-10-2011, 23:23

20? brakuje Ci jakiegoś zespołu??
Wolfkhan pisze:bo jak MDB ma konkurować z Katatonia, Tiamat i Moonspell..
MDB nie musi bo od dawna nic ciekawego nie nagrało.
Tak się zastanawiam czy do "klimatów" nie wrzuciłbym jednak Arcturus, bo "La Masquerade..." zaczyna trącić mychą jednak... ;)
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

05-10-2011, 23:30

Maria Konopnicka pisze: Powiedziałbym, że próbowali być jeszcze przyjaźniejsi by słuchały ich nie tylko brzydkie, grube dziewczyny i dojrzewający chłopcy, ale także ładne dziewczyny i chłopcy, którzy chcą się z nimi zaprzyjaźnić. Niestety nie wyszło ...i z podkulonym ogonem w mniej lub bardziej udany sposób próbują powrócić do korzeni (a raczej do czasu, gdy sprzedawali najwięcej płyt). Może to nie jest trafne w odniesieniu do wszystkich wymienionych kapel, ale do połowy na pewno.
Nie chce mi się nawet tych głupot komentować.

Awatar użytkownika
Wolfkhan
postuje jak opętany!

Re:

05-10-2011, 23:33

Skaut pisze:20? brakuje Ci jakiegoś zespołu??
Pewnie. Tak z pamięci kilka nazw rzucę których lubię dla "klimatu" posłuchać - Therion, Candlemass, Evoken, Esoteric, Monumentum, Type O Negative, The Gathering, Danzig, Fields of the Nephilim, od nas Profanum i Closterkeller. to tak od ręki, a znalazłoby się jeszcze sporo.
Skaut pisze:MDB nie musi bo od dawna nic ciekawego nie nagrało.
A w tym roku to co wyszło? Może nie metalowe, ale wciąż mistrzostwo świata.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

Re:

05-10-2011, 23:39

Skaut pisze:"As I Die" wcale takie złe nie są.
Nie ma takiej płyty ;)

Do tematu: od czasu do czasu lubię podłłuchać. Z ostatnich płyt tych kapel najlepsza jest imho Amanethes.
Z moonspela najlepsza sin/pecado choć jak ostatnio jej słuchałem to lekko się zdeaktualizowała.
Awatar użytkownika
night_goat
zaczyna szaleć

Re: Re:

05-10-2011, 23:45

Wolfkhan pisze:
Skaut pisze:20? brakuje Ci jakiegoś zespołu??
Pewnie. Tak z pamięci kilka nazw rzucę których lubię dla "klimatu" posłuchać - Therion, Candlemass, Evoken, Esoteric, Monumentum, Type O Negative, The Gathering, Danzig, Fields of the Nephilim, od nas Profanum i Closterkeller. to tak od ręki, a znalazłoby się jeszcze sporo.
JA JEBIE :D
Hide behind your crosses
Throw your holy water
Recite your senseless verses
Let the darkness hour turn
When witches burn
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

Re: Re:

05-10-2011, 23:47

Mam nadzieję, że to był rodzaj jakiejś ironicznej odpowiedzi, bo jeśli nie, to nie kumasz definicji zbiorczego określenia "klimaty".
Wymieszałeś kawior z gównem, czyli rzeczy jakościowo, a nawet gatunkowo od siebie odległe i chcesz mi powiedzieć, że można je uczynić częścią jednego jadłospisu?

ODPOWIEDZ