EMPEROR

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
DCI Hunt

Re: EMPEROR

24-10-2011, 16:31

Only_True_Believers pisze:oj tam oj tam, nie wszystkie reaktywacje były zjebane.
Nie wszystkie, ale dla mnie Emperor to przede wszystkim starsze materiały. "IX Equilibrium" to dobry album, na pewno bardziej dojrzały, odsączony z cepelii i w ogóle, ale nie ma tam już tego mroku i naiwnego fanatyzmu, który wali z "Emperor" i "In The Nightside...". Zresztą za dużo razy już o tym pisałem i to zawsze na przykładzie Emperor.... Nie wierzę, że mogliby nagrać coś ciekawego. Szczególnie patrząc na to czym się zajmują obecnie.

Ale chujnia. :)
...a koncerty mam w dupie. Jak coś mam pod nosem to czasem się wybiorę, ale nic poza tym.
PureHate
weteran forumowych bitew

24-10-2011, 16:43

Skoro Emperor był naiwny w czasach "In The Nightside...", to w takim razie reszta black metalu w tamtym czasie również?
Only_True_Believers pisze:i wszystkie ssą :)
Dokładnie.
DCI Hunt

24-10-2011, 16:56

PureHate pisze:Skoro Emperor był naiwny w czasach "In The Nightside...", to w takim razie reszta black metalu w tamtym czasie również?
Nie. Chodziło mi akurat o aspekty czysto muzyczne i ten mroczny patos bijący z ich pierwszej płyty, którego wiele osób na tym forum się czepiało.
Awatar użytkownika
choronzon14
postuje jak opętany!

24-10-2011, 17:12

Mi zajebiscie sie podoba ta patetyczna i nieco naiwna wizja mroku i ponurosci. Uwielbiam dokonania Cesarza, moze wylaczajac Prometeusza, gdyz dla mnie jest to zupelnie inne podworko muzyczne, zjawiskowe, ale nie rewelacyjne.

edytka: a koncertowo? Jak Conflagrator - jakby zagrali pod nosem - czemu nie.
Ostatnio zmieniony 24-10-2011, 17:20 przez choronzon14, łącznie zmieniany 1 raz.
I will burn alright
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii

24-10-2011, 17:16

witchfinder pisze:Chętnie bym zobaczył na żywo. Ba, to wręcz jedno z moich mokrych, koncertowych marzeń.
Trzeba było ruszyć dupę, jak byli :)
'Come the Blessed Madness'
PureHate
weteran forumowych bitew

24-10-2011, 17:19

choronzon14 pisze:Mi zajebiscie sie podoba ta patetyczna i nieco naiwna wizja mroku i ponurosci. Uwielbiam dokonania Cesarza, moze wylaczajac Prometeusza, gdyz dla mnie jest to zupelnie inne podworko muzyczne, zjawiskowe, ale nie rewelacyjne.
Ja też zresztą jakie kapele z tamtego okresu nie posiadają naiwnej i patetycznej wizji mroku.
Awatar użytkownika
choronzon14
postuje jak opętany!

24-10-2011, 17:22

PureHate pisze:Ja też zresztą jakie kapele z tamtego okresu nie posiadają naiwnej i patetycznej wizji mroku.
Tez racja, ale w tym wypadku rozpatrujemy Emperoła, nie wybiegamy dalej ;). Sluza temu inne topici (?) ;)
I will burn alright
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

24-10-2011, 22:00

Only_True_Believers pisze:Ja bym ich chętnie zobaczył na żywo.
Ja w sumie też. Ale z drugiej strony Ihsahn wokalnie już nie daje rady. Przynajmniej tak mi się wydawało oglądając fragment jakiegoś koncertu po reaktywacji.
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

24-10-2011, 22:41

ultravox pisze:Ale po co komu płyta i długie trasy, jak najlepszą kasę można zbić właśnie na takich "ekskluzywnych" występach ;)
Dokładnie! To tak jak z kochanką. Od razu ci lepiej ale lepiej nic na dłużej. :)
Conflagrator pisze:Koncerty mam w dupie. Jak coś mam pod nosem to czasem się wybiorę, ale nic poza tym.
Ja też. Wolę płyty na półce kompletować.
Awatar użytkownika
Loathe
postuje jak opętany!

24-10-2011, 23:32

empir pisze:
Ja w sumie też. Ale z drugiej strony Ihsahn wokalnie już nie daje rady. Przynajmniej tak mi się wydawało oglądając fragment jakiegoś koncertu po reaktywacji.
Ale nie oczekuj po 14 latach tej samej tonacji wokalowej. Ja też nie dawno ogladalem i wedlug mnie dają radę bez dwóch zdań!

Poza tym wiadomy fakt jest ten iż wokal zawsze będzie różnił się od tego na płycie...w mniejszym lub w większym stopniu.
Nic, naprawdę nic nie pomoże
jeśli Ty nie pomożesz dziś miłości
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

24-10-2011, 23:34

KreatoR pisze:
Conflagrator pisze:Koncerty mam w dupie. Jak coś mam pod nosem to czasem się wybiorę, ale nic poza tym.
Ja ostatnio zupełnie na odwrót. Cały (ograniczony, studencki ;)) budżet ładuję w koncerty, żadnego CD od 4-5 miesięcy nie kupiłem... Smutne, ale co zrobić. Odkuję się za kilka lat. ;)
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

24-10-2011, 23:36

Loathe pisze:
empir pisze:
Ale nie oczekuj po 14 latach tej samej tonacji wokalowej. Ja też nie dawno ogladalem i wedlug mnie dają radę bez dwóch zdań!

Poza tym wiadomy fakt jest ten iż wokal zawsze będzie różnił się od tego na płycie...w mniejszym lub w większym stopniu.
A mi się niestety wokalnie nie podoba.
Co do różnic na żywo względem nagrań z płyty, posłuchaj tu --
Też wg mnie nie daje rady. W tym przypadku lata robią swoje.
Oczekiwać jednak mogę. Sporo blekersów dalej wokalnie daje radę przy nie mniejszym stażu.
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

24-10-2011, 23:47

witchfinder pisze:
KreatoR pisze:
Ja ostatnio zupełnie na odwrót. Cały (ograniczony, studencki ;)) budżet ładuję w koncerty, żadnego CD od 4-5 miesięcy nie kupiłem... Smutne, ale co zrobić. Odkuję się za kilka lat. ;)
W czasach studenckich też prawie nie kupowałem płyt - bo były jeszcze kasety. :)
DCI Hunt

24-10-2011, 23:51

A temu nachy zajebali czy taki kolor ma? :)
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

25-10-2011, 00:08

Nie widziałeś wcześniej? :) Nie, to nie kolor. :)

Jeśli ktoś lubi wczesnego Emperora to niech posłucha tego projektu. Jego autor nie próbuje być oryginalny tylko zrobić wszystko dokładnie tak jak stary E - gitary, brzmienie, wokal to najlepsza imitacja jaką słyszałem. Mi osobiście brakuje takiej muzy, stare materiały E znam na pamięć, wiec jak będą płyty w Polsce to sobie kupię.

Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
DCI Hunt

25-10-2011, 00:24

Posłucham w domu, choć mam nadzieję, że to nie klon w stylu Thulcandra?

Kanadyjski Frozen Shadows przypominał nieco zbrutalizowaną wersję wczesnego Emperor. Bardzo lubię ich demówkę. Może sporo w sentymentu, bo wałkowałem ją jako nastolatek, ale niedawno kupiłem sobie CD i wciąż słucham tego z przyjemnością.

Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

25-10-2011, 01:05

Nie słyszałem Thulcandra, ale Haeresiarchs of Dis brzmi tak, że jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że to niepublikowane utwory Emperor, to chyba bym dał się nabrać.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
PureHate
weteran forumowych bitew

25-10-2011, 16:38

Obrazek
Absolutnie świetna rzecz !
Mając to dvd dla mnie nie muszą się reaktywować nawet na koncerty.
Awatar użytkownika
choronzon14
postuje jak opętany!

25-10-2011, 17:10

Jak nie jestem zwolennikiem koncertow wydawanych na CD/DVD, to to mi sie bardzo podoba. Moze bardziej z sentymentu, ale i tak dalej lubie.
I will burn alright
PureHate
weteran forumowych bitew

25-10-2011, 17:22

choronzon14 pisze:Jak nie jestem zwolennikiem koncertow wydawanych na CD/DVD, to to mi sie bardzo podoba. Moze bardziej z sentymentu, ale i tak dalej lubie.
Dokładnie !
poprostu genialne !
ODPOWIEDZ