AUTOPSY

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

Re: AUTOPSY

13-01-2012, 21:28

Słyszę to samo co ty, tyle tylko że umiejętności wokalne nie czynią z Reiferta lepszego perkusisty.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
535

13-01-2012, 21:34

Czy istnieje jakaś nagła potrzeba, by Reifert był lepszym perkusistą? Skoro i tak kasuje większość grajków swym pierdolonym death metalem i robi to od niechcenia, w dodatku wtedy kiedy akurat ma na to ochotę.
SCREAMBLOODYGORE
weteran forumowych bitew

13-01-2012, 21:36

zestawienie najlepszych płyt roku 2011 przez Alexa Webstera. Podoba mi się głównie pozycja nr jeden:-)
1. Autopsy - Macabre Eternal
2. Symphony X - Iconoclast
3. Hate Eternal - Phoenix Amongst the Ashes
4. Anatomy of I - Substratum
5. Obscura - Omnivium
6. Deicide - To Hell With God
7. Black Witchery - Inferno of Sacred Destruction
8. Origin - Entity
9. DevilDriver - Beast
10. Abysmal Dawn - Leveling the Plane of Existence
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

13-01-2012, 21:40

Rattlehead pisze:Akuratnie z decapitated dużo się nie pomylił
Noo, tylko o jakieś 2-3 oczka. ;)
SCREAMBLOODYGORE pisze:zestawienie najlepszych płyt roku 2011 przez Alexa Webstera. Podoba mi się głównie pozycja nr jeden:-)
5. Obscura - Omnivium
8. Origin - Entity
9. DevilDriver - Beast
Chyba dużo death metalu słucha. ;DDD.
Ostatnio zmieniony 13-01-2012, 21:42 przez Nerwowy, łącznie zmieniany 1 raz.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

13-01-2012, 21:40

SCREAMBLOODYGORE pisze:zestawienie najlepszych płyt roku 2011 przez Alexa Webstera. Podoba mi się głównie pozycja nr jeden:-)
5. Obscura - Omnivium
8. Origin - Entity
9. DevilDriver - Beast
Pozycja nr jeden OK ale reszta nasuwa myśl, że Pan Webster niewiele słyszał z albumów wydanych w ubiegłym roku ;)
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
535

13-01-2012, 21:42

Nie miał czasu, to jednak 65 minut muzyki.
Awatar użytkownika
Herezjarcha
w mackach Zła

13-01-2012, 21:43

535 pisze:Czy istnieje jakaś nagła potrzeba, by Reifert był lepszym perkusistą? Skoro i tak kasuje większość grajków swym pierdolonym death metalem i robi to od niechcenia, w dodatku wtedy kiedy akurat ma na to ochotę.
A tego to tak naprawdę nie wiemy. Myślisz tak jak on chce żebyś myślał. :)
W każdym razie 4/10 dla "Macabre Eternal" to dziwna sprawa (nie żebym ją na 10/10 oceniał, bo to jednak nie SS albo MF), bo z innymi płytami facet się raczej nie pomylił.
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

13-01-2012, 21:47

535 pisze:Czy istnieje jakaś nagła potrzeba , by Reifert był lepszym perkusistą?
A czy ktos twierdzi tutaj inaczej?
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

13-01-2012, 21:48

Pozycja nr 3 jak najbardziej na miejscu, dziwi mnie Deicide na miejscu szóstym ale może to tylko przez sympatie do byłego kolegi z zespołu.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Mort
rasowy masterfulowicz

13-01-2012, 21:50

5. Obscura - Omnivium
8. Origin - Entity
9. DevilDriver - Beast
Wcale mnie pozycja nr 1 nie dziwi, raz, ze to bardzo dobry album, a dwa, ze Cannibal Corpse nigdy nie kryli, ze Autopsy to dla nich wazna kapela. A reszta pozycji, pewnie wpisal plyty, ktore dostal od kolegow z innych zespolow i mu sie spodobaly. ;)
Ostatnio zmieniony 13-01-2012, 22:12 przez Mort, łącznie zmieniany 1 raz.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Góral
w mackach Zła

13-01-2012, 21:55

Wszystkiego z tej listy nie słyszałem, ale śmiem twierdzić, że reszta poza Autopsy dostaje sromotny wpierdol od Black Witchery. Szkoda tylko, że pomyliły mu się lata bo album jest z 2010 r.
Trust no one is the absolute Law.

P.J.E.C.

Don't call me your brother
Cause I ain't your fuckin' brother
We fell from different cunts
And your skins an ugly color
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

13-01-2012, 22:00

Headcrab pisze:dziwi mnie Deicide na miejscu szóstym ale może to tylko przez sympatie do byłego kolegi z zespołu.
Mnie nie dziwi, dobrze się jej słucha.
Mort
rasowy masterfulowicz

13-01-2012, 22:07

Ostatni Deicide jest udany, od premiery co jakis czas laduje w moim odtwarzaczu - fajna plyta.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

13-01-2012, 22:12

Ten album nie jest zły, ale tak jak zwykle popsuty solówkami wiadomo kogo. Jak będę miał trochę czasu to spróbuje dać mu jeszcze jedną szansę.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

14-01-2012, 23:38

0ms pisze:Warsztat predzej niz brzmienie, ale tok myslenia ok: pewne rzeczy mozna w recenzji obiektywnie napisac. Kto gral, na czym gral, czy sie pomylil, gdzie sie pomylil itp. ;) No i dochodzi jeszcze taki problem, ze obiektywnie mozna Reiferta uznac za sredniego perkusiste, bo technicznie to on w czolowce przeciez nie jest. Nie lepiej byloby wziac obiektywnie lepszego perkusiste? Plyta muzycznie zyskalaby wtedy na obiektywnej wartosci. ;)
Pewnie, że nie jest najlepszy technicznie, tego nawet nie próbuję podważyć. Ale jest jeszcze kwestia proporcjonalności użytych środków do zamierzonego celu i tutaj Reifert - obiektywnie (:D) jest wręcz idealnym perkusistą.
0ms pisze:Owszem, ale to przeciez czysto subiektywne odczucie. Patrz opinia Bonny'ego i 535 vs np. punkt widzenia Sepa.
Nie wiem, mimo wszystko chyba jednak można zobiektywizować takie podejście, wskazując chociażby ilość naśladowców, to przecież świadczy o popularności czy oddziaływaniu zespołu na tzw. scenę. A na pewno można umieścić krążek w dyskografii danego zespołu, czy jest lepszy, gorszy, bardziej czy mniej skomplikowany technicznie etc.
0ms pisze:Bo tez tak jest w istocie: nic nie jest w pelni obiektywne, a recenzje, choc moga i musza wspierac sie na faktach, do obiektywizmu maja bardzo daleko.
A nie powinny. Wiadomo, że nigdy nie uda się osiągnąć pełnego obiektywizmu (wszak takie coś nie istnieje), ale należy się do tego ideału, jak sądzę, zbliżyć. Tego w każdym razie wymagam od zawodowych recenzji.
0ms pisze:Nie o to chodzi. Chodzi o to, zebys sprobowal napisac cos o plycie czysto obiektywnie i w rezultacie przekonal sie na wlasna reke, jak, wbrew pozorom, trudne to moze byc, jak suchy to bedzie tekst i jak niewiele powie o samej muzyce, o ile w ogole cokolwiek powie.
Ponownie, po co ja mam to robić? Na tym ma polegać dobra recenzja, żeby nie tylko opisała muzykę, ale zrobiła to w sposób w jakimś stopniu wolny od prywatnych upodobań recenzenta. Od zawodowego recenzenta wymagam trochę więcej niż od zwykłej opinii, dajmy na to forumowej (choć nierzadko jest dokładnie odwrotnie ;) ). To tak, jakbyś wymagał ode mnie, żebym nagrał krążek i zobaczył jak to ciężko. ;)
Natomiast odchodzimy w tych rozważaniach od kwestii kluczowej, do której się nie odniosłeś. Mianowicie, w Mysticu nie ma recenzji tego Pana, który ocenił "Macabre Eternal" na 4/10, zatem całe te przemyślenia to takie trochę wróżenie z fusów, bo nawet nie wiem z czego wynika jego ocena. Nadto, stwierdziłem też, że się trochę uniosłem i przesadziłem, bo mnie ubodło w serduszko jak zobaczyłem taką śmieszną ocenę TEJ płyty. ;)
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

15-01-2012, 00:21

Pewnie, że nie jest najlepszy technicznie, tego nawet nie próbuję podważyć. Ale jest jeszcze kwestia proporcjonalności użytych środków do zamierzonego celu i tutaj Reifert - obiektywnie (:D) jest wręcz idealnym perkusistą.
To, czy taka, a nie inna proporcjonalnosc wystarcza jest twoja czysto subiektywna opinia (;D)
No nie wiem, mimo wszystko chyba jednak można zobiektywizować takie podejście, wskazując chociażby ilość naśladowców, to przecież świadczy o popularności czy oddziaływanie zespołu na tzw. scenę.
Tak
A na pewno można umieści krążek w dyskografii danego zespołu, czy jest lepszy, gorszy,
Opinia
bardziej czy mniej skomplikowany technicznie etc.
Tak, ale sama technika nie czyni materialu dobrym - tutaj ponownie wchodzi w gre subiektywizm ;)
A nie powinny. Wiadomo, że nigdy nie uda się osiągnąć pełnego obiektywizmu (wszak takie coś nie istnieje), ale należy się do tego ideału, jak sądzę, zbliżyć. Tego w każdym razie wymagam od zawodowych recenzji.
W recenzji musi byc zawarta opinia - tak juz jest z tym gatunkiem literackim. Fakty to tylko fundament i punkt wyjsciowy. Ich ocena i odbior stanowia o mozliwosci zaklasyfikowania tekstu jako recenzji. Innymi slowy: niezaleznie od ilosci zawartych faktow, czy tez 'poziomu' obiektywizmu nigdy nie bedzie on elementem dominujacym w takim tekscie
opisała muzykę, ale zrobiła to w sposób w jakimś stopniu wolny od prywatnych upodobań recenzenta
Taki opis nie mowilby nic, chyba ze mialbys muzyczne wyksztalcenie (albo po prostu orientowalbys sie w technikaliach). Po prostu
Natomiast odchodzimy w tych rozważaniach od kwestii kluczowej, do której się nie odniosłeś. Mianowicie, w Mysticu nie ma recenzji tego Pana, który ocenił Macabre Eternal na 4/10, zatem całe te przemyślenia to takie trochę wróżenie z fusów, bo nawet nie wiem z czego wynika jego ocena.
Ja tylko teoretyzuje na temat obiektywizmu i twojego postrzegania roli tegoz w recenzji. Nic wiecej ;)
Maria Konopnicka

15-01-2012, 00:38

Kurt pisze:Obiektywnie można stwierdzić chociażby warsztat muzyków czy brzmienie płyty, bo to każda osoba, która choć trochę się muzyką zajmuje, albo robi to zawodowo, potrafi stwierdzić. Nadto, obracając się w muzyce metalowej (bo przecież taki profil ma Mystic Art) powinien wiedzieć, jak taka płyta ma się do reszty dyskografii zespołu oraz do ogólnego kontekstu zespołu w danej niszy. Poza tym, idąc tym tropem, uznamy, że nic nie jest obiektywne, bo przecież to i tak jest stwierdzane przez ludzi co jest obiektywne, a co nie. ;)
A po co ja mam próbować? Czy mnie ktoś płaci za pisanie recenzji do gazety traktującej o muzyce metalowej? Bo jemu, jak sądzę, płacą. Dlatego wymagam od niego więcej, niż od przeciętnej opinii, którą mogę przeczytać chociażby tutaj - on się tym zajmuje zawodowo (czy profesjonalnie, co pokazuję wspomniany przykład, można by się sprzeczać ;) ). Natomiast może się trochę faktycznie uniosłem, wszak poza suchą oceną nie znam jego argumentacji i nie wiem skąd ją wytrzasnął. Ale zgodzisz się ze mną - chyba - że jak na szeroko pojęty metal wycenienie "Macabre Eternal" na 4/10 jest przejawem złej woli? ;)
Ale spokojnie - "Macabre Eternal" dostał w Mysticu w recenzji 7/10 - 4 dał Rerak w rubryce pod nazwą "Loża szyderców", może akurat nie lubi i nie ceni tej kapeli. Nie wolno mu? Ja np. ostatni Decapitated oceniłbym - 3/10 - dla mnie to muzyka całkowicie pozbawiona emocji, granie dla grania, z którego nic nie wynika. Jej słuchanie - czy z płyty, czy na żywo - sprawia mi taką samą przyjemność jak lektura podręcznika do chemii organicznej. I co by było jakbym pracował w Mysticu? Powiedziałbym, żeby recenzję napisał ktoś inny, bo choć to obiektywnie dobra muzyka to do mnie nie przemawia zupełnie. A w loży szyderców dałbym te 3 punkty narażając się na marudzenia jakichś forumowiczów. :)
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

15-01-2012, 00:41

@ 0ms,
taką proporcjonalność użycia odpowiednich środków można odnieść zarówno do samego zespołu jak i gatunku muzycznego w jakim się poruszają - i w tym sensie zobiektywizować. Po drugie, lepszy, gorszy w sensie oceny elementów takich jak technika, złożoność samych utworów czy użytych w niej elementów. Wiadomo, że sama technika nie sprawi, że materiał będzie dobry, ale ją można ocenić na podstawie bardziej obiektywnych wzorców. Wiem, że w recenzji musi być zawarta opinia, ale nie można też przesadzać w drugą stronę i tylko na niej się opierać - nie o to, dla mnie, chodzi w recenzowaniu. Już po raz trzeci mówię, że przesadziłem, za pierwszym i zdaję sobie sprawę, że niemożliwym jest napisanie 100% obiektywnej recenzji, ale patrz wyżej; natomiast Ty z uporem maniaka, się do tego przyczepiłeś ;) Wolę natomiast takie dyskusje, niż po raz setny temat "które death metalowe płyty są klasyczne" :D
The madness and the damage done.
535

15-01-2012, 00:52

Muszę przejrzeć wszystkie papiery i znaleźć , która płyta WIELKIEGO zespołu dostała tak słabą notę. Pierwsza myśl IDI - nie,nie prekursorzy, wizjonerzy, nowatorstwo, szaleństwo graniczące z pewnością - krótko mówiąc altars + terrible. Ciekawe kogo tak "zjebali"... I bez szukania wiem, że to Cold Lake.
ODPOWIEDZ