CANDLEMASS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

Re: CANDLEMASS

08-01-2012, 16:31

twoja_stara_trotzky pisze:
Bezdech pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:W sumie to nawet lubię "Chapter...", chociaż niemożebnie przepitolona to płyta, no ale sentyment to sentyment - lubię w sumie wszystkie płyty Candlemass POZA DWIEMA OSTATNIMI, których słuchać nie potrafię.
Ten sentyment to pewnie przez te wkurwiające parapety. ;) Najsłabszy Candlemass do czasów pojawienia się Roberta.
Jak najbardziej najsłabszy do Robertów. Ja podejrzewam, że dziś bym ją za okno od razu wyjebał, ale... no sentyment po prostu, nic więcej, tak jak mam sentyment do "TYR" czy "Headless Cross" Sabbsów. :D To podobne płyty.
Nie no, rozumiem, że tylko sentyment... jeszcze żeby nie te parapety... Nie no, wyobraziłem sobie właśnie jak puszczam płytę, spoglądam w lustro i jak wchodzą te melodyjki mówię głośno, że mi się to podoba. ;)
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

08-01-2012, 16:40

Bacchus pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:
Bacchus pisze:A powrotna Messiah'owa, jak Ci się widzi? Pytam, bo są różne opinie. Era RobLowe'owa też mi średnio robi.
Powrotna Messiaha bardzo fajna. Taka the best of trochę, ale słucha się doskonale.
W sumie siłą rzeczy musiała taka być, jest powrót do starych czasów. A propos---Krux? Jak Ci się widzi?
Tak, że mogę sprzedać ich DVD, jak ktoś chce. :D
Jedynka ok, dwójka słabsza.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

09-01-2012, 11:09

nicram pisze:
Heretyk pisze:
Kurt pisze:Właśnie sobie przypomniałem te dwa wydawnictwa z Lowe'em na wokalu i kurde to już nie to. Niby wszystko ładnie, niezłe brzmienie, ale brakuje mi tego klimatu i tego głosu Marcolina na nich; jakoś zbyt hjewimetalowo brzmią te ostatnie płyty - głównie przez te wokale - za mało w nich grobu i depresji. ;)
Oczywiście, ale ja nadal będę się upierał, że to (mimo wszystko) są dobre płyty. Przede wszystkim muzycznie, jak już ktoś nie trawi tego wokalu... Zwłaszcza "King of the Grey Islands" mi się podoba - dobry klimat ma.
Nareszcie głos rozsądku. Mnie nawet ostatnia bardziej podchodzi niż "King...", jest bardziej spójna, tworzy zajebisty monolit. Jebania na Roberta trochę nie rozumiem. Przecież to świetny wokalista. Do tego ze zdecydowanie wyższym IQ niż Marcolin.
Dobry wokalista czy nie, do Candlemass nie pasuje, kropka, tylko to miałem na myśli. A ostatnia jest zepsuta przez jego wokale (chociażby Dead Angel...). I nie chce mi się po raz trzeci pisać tego samego ;)

Co do jego IQ, nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy. To ja mam się z nim użerać ? Ja tylko oceniam to, co słyszę na płycie, cała reszta nie mnie interesuje, tylko jego kolegów z zespołu.
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

09-01-2012, 11:25

Ja też mam do nich wielki sentyment przez to, że poznałem ich bardzo późno, skutkiem czego jest lubienie przeze mnie ich wszystkich płyt. Mniej lub dużo bardziej. Lub ubóstwianiem "Nightfall" aby.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

09-01-2012, 21:41

Kurt pisze:
nicram pisze: Nareszcie głos rozsądku. Mnie nawet ostatnia bardziej podchodzi niż "King...", jest bardziej spójna, tworzy zajebisty monolit. Jebania na Roberta trochę nie rozumiem. Przecież to świetny wokalista. Do tego ze zdecydowanie wyższym IQ niż Marcolin.
Dobry wokalista czy nie, do Candlemass nie pasuje, kropka, tylko to miałem na myśli. A ostatnia jest zepsuta przez jego wokale (chociażby Dead Angel...).
Piszesz jakbyś miał monopol na prawdę. To tylko jednak Twoja opinia, moja jest taka, że pasuje idealnie. Naprawdę nie ruszają Cię takie pyszności jak: albo: Musi w Tobie drzemać naprawdę sporo złej woli i uprzedzenia. ;-)
all the monsters will break your heart
byrgh
zahartowany metalizator

09-01-2012, 21:50

z takimi wokalami to na ambone, a nie w metalu niesc dobra nowine. nigdy nie trawilem takiego wycia, ale Mesjasza w tym chyba nie pobije
atr
postuje jak opętany!

09-01-2012, 22:05

najlepsze wokale są na debiucie i basta
Hjertet mitt slår i mørket
Awatar użytkownika
shagwest
zaczyna szaleć

09-01-2012, 22:08

Amen. W zeszłym roku zagrali cały debiut z Johanem na Roadburn Festival. Jest prawie całe na YT (bo oczywiście nikt nie nagrał ostatniego utworu). Powala klimatem.
So say we all.
atr
postuje jak opętany!

09-01-2012, 22:20

szkoda, że nic więcej z nimi nie nagrał
Hjertet mitt slår i mørket
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

10-01-2012, 14:35

nicram pisze:
Kurt pisze:
nicram pisze: Nareszcie głos rozsądku. Mnie nawet ostatnia bardziej podchodzi niż "King...", jest bardziej spójna, tworzy zajebisty monolit. Jebania na Roberta trochę nie rozumiem. Przecież to świetny wokalista. Do tego ze zdecydowanie wyższym IQ niż Marcolin.
Dobry wokalista czy nie, do Candlemass nie pasuje, kropka, tylko to miałem na myśli. A ostatnia jest zepsuta przez jego wokale (chociażby Dead Angel...).
Piszesz jakbyś miał monopol na prawdę. To tylko jednak Twoja opinia, moja jest taka, że pasuje idealnie. Naprawdę nie ruszają Cię takie pyszności jak: albo: Musi w Tobie drzemać naprawdę sporo złej woli i uprzedzenia. ;-)
Marcin, nie pierdol. Myślałem, że to jest oczywiste, że to tylko moja opinia, naprawdę muszę dodawać za każdym razem to kretyńskie "moim zdaniem" ? No bo w czyim imieniu jak nie swoim mógłbym się wypowiadać ? ;)

Żadna zła wola, po prostu dla mnie ten zespół najlepiej gra na pierwszych czterech płytach. Teraz to już po prostu nie to samo, głównie przez wokale, bo przecież muzycznie takie King... jest wcale niezgorsze.
DCI Hunt

10-01-2012, 14:48

Kurt pisze:"moim zdaniem"
Zawsze jak widzę w/w słowa na początku zdania to mam wrażenie, że autor tak naprawdę nie jest pewien swojej opinii ;) Coś jak "wydaje mi się, że.../może i chuja wiem, ale..." :)
Awatar użytkownika
shagwest
zaczyna szaleć

18-03-2012, 16:44

Obrazek

EXCLUSIVELY AVAILABLE VIA THE NAPALM RECORDS MAILORDER AND ONLINE STORE. LP-Single, Strictly Limited to 150 Copies in 12″ GOLDEN Vinyl and 150 Copies in 12″ Black Vinyl incl. The “Tracks Dancing In The Temple Of The Mad Queen Bee” and “The Killing Of The Sun” from the upcoming album.
So say we all.
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

18-03-2012, 17:04

U mnie w hierarchii stoją tak:

debiut>N>ToC>AD>CVI>s/t>DG>Ft13S>KotGI>ostatnia

Średnio mi Lowe się widzi w tym zespole, mimo że bardzo go lubię w Solitude Aeturnus, których muzyka jest dla jego głosu bardziej odpowiednia.

Nigdy nie miałem wstrętu do Chapter VI, przecież to sympatyczna, heavy - rockowa płyta, taka radiowa, z komercyjnym potencjałem. A poznałem ją, gdy wyszła. Kaseta miała jedną z najdłuższych wkładek w historii polskiej fonografii, chyba tylko Macabre Sunsets Nightfall pobił ten rekord.
Awatar użytkownika
nicram

18-03-2012, 19:43

shagwest pisze:Obrazek

EXCLUSIVELY AVAILABLE VIA THE NAPALM RECORDS MAILORDER AND ONLINE STORE. LP-Single, Strictly Limited to 150 Copies in 12″ GOLDEN Vinyl and 150 Copies in 12″ Black Vinyl incl. The “Tracks Dancing In The Temple Of The Mad Queen Bee” and “The Killing Of The Sun” from the upcoming album.
Dzięki za info, złoto już kupione! :-)
Pacjent

06-04-2012, 15:27

Obrazek

a nowy album w czerwcu
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

06-04-2012, 18:11

Strach jest. Szczególnie po ostatniej ich płycie.
Awatar użytkownika
nicram

06-04-2012, 18:14

Słucham sobie właśnie tej nowej epki i jestem zachwycony. Dwa fantastyczne utwory mi Candlemass zaserwował! Pierwszy - Dancing In The Temple Of The Mad Queen Bee jest dość szybki jak na standardy doom metalowe, z hammondowskim podkładem. Pewnym novum jest tutaj liczba (trzy) i jakość solówek. Drugi - The Killing Of The Sun jest bardziej w marszowym, akcentowanym tempie z mega chwytliwym riffem. W środkowej części mamy zwolnienie i wyciszenie i znów(!) hammondowski klawisz. Zajebista jest to i bardzo energetyczne. Czuć, że Ci goście chcą się pożegnać ze Światem w naprawdę czaderskim stylu. Bardzo wiele sobie obiecuję po nowym albumie. Epkę spokojnie mogę ocenić na 6/6.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

06-04-2012, 18:47

Dancing in the Temple of the Mad Queen Bee
http://www.youtube.com/watch?v=Qb9tjjJ8dyg

Fajny numer
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

06-04-2012, 19:17

Nie bardzo...
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

06-04-2012, 20:21

A mi sie niezle zaleglosci u nich porobily.
ODPOWIEDZ