No właśnie dlatego, między tutu a doo-bopem nie wymieniłem siesty ;)mad pisze:Pamiętajmy o ogólnie kiepskiej kondycji muzyki w latach 80-tych. Davis nie był jedyny. Sądzę jednak, że jednoznacznie skrajnie negatywne opinie nie są sprawiedliwe. Nawet "Tutu" ma ciekawe fragmenty. Zupełnie przyzwoite płytki z tych czasów, to moim zdaniem: "Fat Time", "Dingo" i "Siesta" (dwa ostatnie to muzyka do dwóch dosyć znanych filmów). Na uwagę zasługuje również "Aura", no i ostatni koncert w Montreux, gdzie Miles znów zagrał z big bandem.
Miles Davis
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- rasowy masterfulowicz
Re: Miles Davis
HAILSA!!!!!
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Siesta jest doskonała. Co do Tutu, powiedziałbym raczej, że ma mielizny, ale całość jest bardzo ok. Ten automat perkusyjny i klawisze są zajebiste. Numer tytułowy gniecie.
this is a land of wolves now
-
- rasowy masterfulowicz
A co do słabej kondycji muzyki w latach 80. to bym się tak nie zapędzał. Sporo zespołów w tych latach święciło triumfy i sporo wspaniałych płyt się ukazało.
HAILSA!!!!!
- Riven
- Kontakt:
No właśnie też mi się to stwierdzenie dziwne wydaje, zwłaszcza na tym forum :)
Ostatnio zmieniony 19-07-2012, 14:16 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
- Glene
- weteran forumowych bitew
Ja bym powiedzial., ze muzyka w latach 80 miala sie doskonale. Ja Tutu znam z tylko z tego dvd calosc byla slaba i nudna lecz swoje momenty to mialo.
- Riven
- Kontakt:
Nie znam tego dvd, ale naprawdę warto obadac ten album. Powiedziałbym nawet, że to patriotyczny obowiązek każdego Polaka :D solo naszego rodaka jest obledne. tylko głośno.
Ostatnio zmieniony 19-07-2012, 14:17 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- rasowy masterfulowicz
- Riven
- Kontakt:
- mad
Bambi pisze:A co do słabej kondycji muzyki w latach 80. to bym się tak nie zapędzał. Sporo zespołów w tych latach święciło triumfy i sporo wspaniałych płyt się ukazało.
Riven pisze:No właśnie też mi się to stwierdzenie dziwne wydaje, zwłaszcza na tym forum :)
Mówimy, panowie, o muzyce pozametalowej (zob. tytuł wątku). Bo chyba się zgodzicie, że zdecydowanie 70 > 80
-
- rasowy masterfulowicz
No ja też mówię o muzyce pozametalowej. ">>>" niby tak, ale chujowo tak uogólniać, skoro lata 80. też wypluły mnóstwo pereł.
HAILSA!!!!!
- mad
Wcale nie chujowo. Żeby obronić MIlesa, napisałem tak ;)
- Glene
E tam mamy przeciez punk, industrial, elektronike, neopsychodele - to tylko takie uogolnienia, zeby sie dalej nie zaglebiac, bo swietnej muzyki powstala cala masa. Z reszta lata 80 sa naturalny roziwnieciem dwoch poprzednich dekad i porownywanie ktora jest lepsza jets troche bez sensu, bo w kazdej z nich powstawaly i toczyly sie inne procesy, zupelnie inaczej odbierano swiat.
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
lata 80 bardzo fajne, pojawiło się AIDS.
- Glene
No fajne prawie pedalow wybilo:D
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Mam problem z tą płytą. Niby jest w porządku, poprawna, ale ta jej miękkość i gładkość mnie odpycha. Lubię posłuchać sobie na przykład Irakere z ich mixem cool/cuban/salsa i mnie miękka forma tak nie odpycha, ale Birth Of The Cool ma w sobie coś...wkurwiającego :) Coś typu "no ale jest fajnie, no rozejrzyjcie się wkoło, ale jest wesoło" ;) Nie rozumiem tej płyty.mad pisze:- Birth Of The Cool - zdefiniowanie stylu cool, który w tamtych czasach walczył o rząd dusz z bopem. Osobiście (subiektywnie) niezbyt lubię tę płytę. Trudno natomiast ją przecenić jeśli chodzi o wpływ, jaki wywarła na późniejszą muzykę.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
And the intricacies of the machines that make it possible
- Anarch777
- rozkręca się
A czy Panowie znają muzykę Milesa z "Windą na szafot" ? Świetna muzyka do świetnego filmu, bardzo noir, genialnie się sprawdza w oderwaniu od obrazu.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Pierwsza jazzowa rzecz jaką poznałem i po wyrzuceniu paru szybszych kawałków jedyna rzecz Davisa jakiej słucham.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- moonfire
- zahartowany metalizator
Muzyki z "Windy" jeszcze nie znaju, film gdzieś w taniej książce się poniewiera, więc pewnie kupię. Wczora słuchałem "Kind of Blue". Dobre, przydymione takie.
jak coś to mam na sprzedaż box 20 płyt cd MD w stanie idealnym - niemal wszystkie jego ważniejsze albumy. pudełka typu mini vinyl - eleganckie wydanie. 150 zeta z przesyłką. na życzenie zdjęcia na priv.
-
- w mackach Zła
Fajna rzecz, polecam!