24-11-2012, 12:49
wiec tak: nie bede patrzyl na to jakie sa ceny tych telefonow bo to zbyt skomplikowane zadanie zeby cos takiego wywnioskowac, tutaj bylby potrzebny jakis algorytm :D a ja mam kiespki procesor. wiec powiem tak.
iPhone 4s - bedzie szybki, relatywnie stabilny (choc megastabilnosc apple to jest marketingowy mit) telefon z zajebista obudowa. ale: skrajnie chujowy system w podstawowych rzeczach (odsylam do postow pare stron wczesniej gdzie to uzasadnilem). przyklad kompletnie durnej strategii apple: w aplikacji od maili przy pisaniu nowego listu nie ma przycisku "dodaj zalacznik". po prostu nie ma. wiec jak sie dodaje? ano tylko i wylacznie "od dupy strony", czyli np. jesli chcesz wyslac zdjecie, to musisz wyjsc z programu do maila, wejsc do galerii, i dopiero tam to wrzucic. jaki jest efekt, poza skrajnie nielogicznym i durnym rozwiazaniem interfejsowym? W jednym mailu mozna wyslac tylko jeden zalacznik. Chcesz wyslac komus 5 zdjec? musisz wyslac 5 maili. przeciez to jest kurwa zenada. to jest tylko przyklad absurdow jakich jest tona w tym systemie. nie jest tak, ze tylko nerdy to skumaja, to sa rzeczy ktore autentycznie wkurwiaja w codziennym uzyciu. takze pierdol apple.
jesli chodzi o dylemat htc desire one s vs desire x, bez wahania wybralbym one s. proste powody - znacznie lepszy procek, 1 gb ramu a nie 768 (co tak jak pisalem wczesniej powoduje bardzo zauwazalne problemy), duzo lepszy ekran. z tego co widze desire x ma lepsza baterie, ale chuj z tym, wystarczy jak trzeba to ladowac raz dziennie. podlaczasz wieczorem do pradu i styka.
poza tym one s jest bardziej perspektywiczny jesli chodzi o upadate'y systemu, a w przypadku androida to jest kwestia podstawowa. taki np. samsung galaxy 1 , ktory parametrowo jest juz archaicznym telefonem, mozna wyposazyc w taki soft, ze funkcjonalnie jest to dzisiejszy high end. moc androida, kuhrwy.
poza tym tak jak nie lubie HTC jesli chodzi o soft, to w kwestii sprzetu to jest solidna firma, to powinny byc dobrze zrobione telefony. nawet ich low end byl zawsze konkretnie skonstruowany, duzo lepszy niz np. samsung.
galaxy s3 jest w mojej ocenie najlepszym telefonem standardowego formatu w tym momencie, ale o tym napisalem na poprzedniej stronie wiec odsylam tam.
sony - tutaj nie mam doswiadczen praktycznych, moge Ci tylko powiedziec , ze nie lubie estetyki. patrzac na suche liczby, bez doswiadczen : odpada. po pierwsze jednordzeniowy procesor co w dzisiejszych czasach dyskwalifikuje , zwlaszcza w swietle zmian architektury androida od czasu 4.0, do tego tylko 512 mb ram czyli straszne problemy ze stabilnoscia. a nie, czekaj, chyba widzialem ten model u kumpla - jesli to ten, to jeszcze do tego fatalny wyswietlacz. kontrast z dupy, beznadziejna szara czern. zaorac. tego bym nie bral na pewno.
one x - absolutny high end, ta sama polka co s3. zreszta to jest odpowiedz htc na s3, tylko zrobiona z wyprzedzeniem, bo wydana przed s3 :D nie udalo im sie bo zjebali marketing, ale to jest znakomity fon. bawilem sie wielokrotnie. obudowa jest taka, ze mucha nie siada, cholernie solidna rzecz i nie ma tego plastikowego feelingu s3. tylko teraz tak: o ile nie bedziesz jechal w customowy software, to soft HTC jest koszmarny. spierdala kompletnie potencjal androida 4.0, tak pod katem wizualnym, funkcjonalnym jak i czysto wydajnosciowym. no chodzi to jak stary telefon z gingerbreadem, a nie jak rakieta - tak jak powinno. bo bebechy ma doskonale. quad core , tegra 3. pojawia sie pytanie, s3 czy one x? one x ma solidniejsza obudowe i porownywalny hardware, ale fakty sa takie, ze s3 sprawia po prostu lepsze wrazenie. to kurwa smiga tak pod palcami, ze az sie milo robi. nawet z chujowym domyslnym softem samsunga. do tego ten aparat, ktory napierdala zdjecia seriami. nie no, ja bym tutaj wybral s3.
takze zdecyduj sie ile chcesz przeznaczyc na to kasy. z wlasnego doswiadczenia powiem Ci, ze warto wydac troche wiecej. to i tak nie sa jakies ogromne roznice, a na smartfonie robi sie duzo rzeczy. i nie trzeba byc nerdem jak ja, to jest po prostu komputer w kieszeni. dlatego nie ma co jebac sie potem z jakims wolnym badziewiem (i wmawiac swiatu ze ekran 320x480 jest fajny, jak zenek), bo to bedzie zwyczajnie wkurwiac. chcesz zadzwonic po wodke, a tutaj kurwa sie zawiesilo - no co to ma byc :D
a, i sorry ze nie wzialem pod uwage lumii, ale dla mnie windows mobile na telefonach (nie tabletach) to jest gowno.
this is a land of wolves now