Czemu w Polsce nie ma żadnych festiwali bm/dm ?

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Buła
postuje jak opętany!

Re: Czemu w Polsce nie ma żadnych festiwali bm/dm ?

14-12-2012, 12:19

Nerwowy pisze:To wina Tuska.

może by tak w Polsce zrobić Tuska Fest ;)
skoro w Finlandii mogą to czemu u nas miałoby się nie udać ? ;)
Vitriol
weteran forumowych bitew

14-12-2012, 12:27

Only_True_Believers pisze:bardzo dobrze napisane, też mogłbym coś zorganizować, bez honorarium, ale nie mam o tym bladego pojęcia, pozatym jak juz byc coś robił to musiałby to byc koncert w jakimś lesie i kozy ponabijane na pale itp. Wiec przydałby się jakiś teren prywanty-las a takiego nie mam.
szybko zmieniłbyś podejście "bez honorarium" na "dawać hajs aj waj" jakbyś zobaczył ile by cie to wszystko kosztowało. dobre zespoły nie przyjadą i nie zagrają za darmo, muszą mieć co pić i jeść, muszą mieć sprzęt, na którym będą grać, muszą mieć akustyka/ów, ludzi od oświetlenia itp itd. przy tym wszystkim ogarnięcie ponabijanego ścierwa to najmniejszy problem.
https://www.facebook.com/kontaminationvvv" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

14-12-2012, 13:34

Vitriol pisze:
Only_True_Believers pisze:bardzo dobrze napisane, też mogłbym coś zorganizować, bez honorarium, ale nie mam o tym bladego pojęcia, pozatym jak juz byc coś robił to musiałby to byc koncert w jakimś lesie i kozy ponabijane na pale itp. Wiec przydałby się jakiś teren prywanty-las a takiego nie mam.
szybko zmieniłbyś podejście "bez honorarium" na "dawać hajs aj waj" jakbyś zobaczył ile by cie to wszystko kosztowało. dobre zespoły nie przyjadą i nie zagrają za darmo, muszą mieć co pić i jeść, muszą mieć sprzęt, na którym będą grać, muszą mieć akustyka/ów, ludzi od oświetlenia itp itd. przy tym wszystkim ogarnięcie ponabijanego ścierwa to najmniejszy problem.

zespoły by się zgodziły, gdy dostali propozycje, że po sprzedaniu biletów, odjęciu kosztów, resztę kasy wykładamy na stół i równo dzielimy?
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
neuro
postuje jak opętany!

14-12-2012, 13:35

Lykantrop pisze:Czynników jest wiele. Pośrednio też i dlatego, że takie happeningi nie miałyby dofinansowania, jak u sąsiadów zza Odry (Niemcy, Austria, etc.). Inny jest komfort robienia imprezy kiedy wiesz, że choćby skały srały to i tak nie utopisz :-)
Ciekawe jak to w Czechach wygląda? W sumie tam w niewielkim odstępie (czasowym i geograficznym) organizowane są dwie duże imprezy - Obscene Extreme i Brutal Assault i chyba obie rentowne, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt że Obscene wędruje w świat. Teraz raczej nie potrzebują (chyba?) dofinansowania, bo i ze sprzedażą biletów i pozyskaniem sponsorów problemów nie mają, ale ciekawe jak to było jak zaczynali?

Z drugiej strony może po prostu Czechy maja lepszą publikę, w sensie bardziej nastawioną na odwiedzanie tego typu imprez? Oprócz tych dużych organizuje się u nich mnóstwo mniejszych jakichś minifestów i imprez okolicznościowych z podziemnymi zespołami (nie żebym bywał, ale ulotek reklamujących takie rzeczy zawsze u nich na koncertach wala się mnóstwo). No i sam fakt że taki np Napalm Death może tam ruszyć na trasę, w ramach której gra 5 setów w Czechach i 2 na Słowacji... Biorąc pod uwagę różnicę w liczbie ludności, u nas taka trasa musiałaby liczyć jakieś 15 - 20 koncertów... Ciekawe czy by się sprzedały :)

Osobiście nie narzekam, z Opola jest bliżej do Czech niż do wielu części Polski, taka np Ostrava, gdzie sporo się dzieje to raptem 100 km., więc luz.

Z drugiej strony patrząc - u nas festiwali tez trochę jest, tylko niekoniecznie metalowe... Asymetry, Off, Woodstock, Opener, Jarocin, Castle, na Malcie zawsze coś zagra... Ot, może jesteśmy po prostu lepszym rynkiem zbytu dla wszelkiego rodzaju alternatywy, a w takich Czechach lepiej schodzi cięższe granie? I jakoś się to uzupełnia :)
Awatar użytkownika
29a
zaczyna szaleć

14-12-2012, 13:52

Only_True_Believers pisze:zespoły by się zgodziły, gdy dostali propozycje, że po sprzedaniu biletów, odjęciu kosztów, resztę kasy wykładamy na stół i równo dzielimy?
Taa - super warunek, tlucze sie zespol przez pol polski za swoja kase i moze, moze! jak cos zostanie z biletow po oplaceniu sprzetu ochrony zarcia itd dostanie cos na powrot.

Zacznijmy od tego ze nigdy nie masz 100% gwarancji frekwencji, chyba ze w wypadku duzych nazw ale tam juz potrzeba solidnego zaplecza finansowego zeby zagwarantowac sama realizacje wydarzenia. Wiec liczenie ze oplaci sie calosc przedsiewziecia "z biletow" nie majac zadnej kasy na dziendobry to strzal w stope i robienie posmiewiska z robienia imprez
http://facebook.com/terrorcorepl - polski kurwa terror!
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

14-12-2012, 13:54

neuro pisze: Z drugiej strony patrząc - u nas festiwali tez trochę jest, tylko niekoniecznie metalowe... Asymetry, Off, Woodstock, Opener, Jarocin, Castle, na Malcie zawsze coś zagra... Ot, może jesteśmy po prostu lepszym rynkiem zbytu dla wszelkiego rodzaju alternatywy, a w takich Czechach lepiej schodzi cięższe granie? I jakoś się to uzupełnia :)
Tak to właśnie widzę.
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

14-12-2012, 14:05

29a pisze:
Only_True_Believers pisze:zespoły by się zgodziły, gdy dostali propozycje, że po sprzedaniu biletów, odjęciu kosztów, resztę kasy wykładamy na stół i równo dzielimy?
Taa - super warunek, tlucze sie zespol przez pol polski za swoja kase i moze, moze! jak cos zostanie z biletow po oplaceniu sprzetu ochrony zarcia itd dostanie cos na powrot.

Zacznijmy od tego ze nigdy nie masz 100% gwarancji frekwencji, chyba ze w wypadku duzych nazw ale tam juz potrzeba solidnego zaplecza finansowego zeby zagwarantowac sama realizacje wydarzenia. Wiec liczenie ze oplaci sie calosc przedsiewziecia "z biletow" nie majac zadnej kasy na dziendobry to strzal w stope i robienie posmiewiska z robienia imprez
+1
Piona ziom, masz rację ;)
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

14-12-2012, 14:15

Only_True_Believers pisze:
Vitriol pisze:

zespoły by się zgodziły, gdy dostali propozycje, że po sprzedaniu biletów, odjęciu kosztów, resztę kasy wykładamy na stół i równo dzielimy?
:D
Ostatnio zmieniony 14-12-2012, 14:18 przez 0ms, łącznie zmieniany 2 razy.
Vitriol
weteran forumowych bitew

14-12-2012, 14:16

nie. 29a już rozwinął to za mnie.
https://www.facebook.com/kontaminationvvv" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

14-12-2012, 14:31

Only_True_Believers pisze:
Vitriol pisze:

Zależy co dana kapela gra. Jeśli "extreme satanic terror metal" jak Iperyt to nie dość, że zagrabiają wszystko to jeszcze wyskakujesz z butów.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

14-12-2012, 14:48

W najlepszej sytuacji są właściciele klubów. Raz że nie płacą za wynajem, dwa że zgarniają z baru, żarcia, szatni etc., a trzy że jak zaliczy minus, to odbije dużo szybciej na klubie niż jakiś zewnętrzny organizator, zajmujący się tylko metalowymi koncertami.
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

14-12-2012, 19:57

Obrazek

To tylko pokazuje, jak co niektórzy żyją oderwani od realiów.
maximum walrus yields maximum walrus

:3
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

14-12-2012, 20:10

beastov23 pisze:
Obrazek

To tylko pokazuje, jak co niektórzy żyją oderwani od realiów.
oj tam, oj tam nie przesadzaj beastov23 ;)
ogólnie fajny temat, dodatkowo wpisujcie zespoły które chcecie zobaczyć i które chętnie zagrają za szklankę zupy + miskę piwa, bo chyba zostanie tyle kasy na stolę by zapewnić taki oszałamiający zestaw ;)
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

14-12-2012, 20:11

ja moge placic kasa z monopoly, bistow przyjedziesz zagrac dla mnie?;)
Ostatnio zmieniony 14-12-2012, 20:11 przez manieczki, łącznie zmieniany 1 raz.
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

14-12-2012, 20:11

on tu jest i tanczy dla mnie!!!:-)
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

14-12-2012, 20:14

moja dziewczyna często patrzy w oczy me... i nie ukrywam sprawia to przyjemność :)
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Vitriol
weteran forumowych bitew

14-12-2012, 20:15

ostatnio grałem w monopoly. zajebista sprawa, pejsy same rosną
Awatar użytkownika
MinT
weteran forumowych bitew
Kontakt:

15-12-2012, 00:13

A tak wracając do tematu.
Tak luźno strzelam, że taki festiwal kosztowałby ok. 10 tysięcy złotych.

Był zresztą nieco podobny fest 2 lata temu. Old Temple w Poznaniu.
Przez dwa dni zagrało 18 kapel.
Zainteresowanie mierne.
*poznański Goldman Sachsman metalu*
LEFT HAND SOUNDS - http://facebook.com/lefthandsoundsorg
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

15-12-2012, 00:20

MinT pisze:A tak wracając do tematu.
Tak luźno strzelam, że taki festiwal kosztowałby ok. 10 tysięcy złotych.

Był zresztą nieco podobny fest 2 lata temu. Old Temple w Poznaniu.
Przez dwa dni zagrało 18 kapel.
Zainteresowanie mierne.
Czytaj wasc temat, a nie sie z jakimis szacunkami wpierdalasz. Kasa na stol, rowny podzial i po problemie :D
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

15-12-2012, 00:27

nie wiem jak inni ale ja gdybym miał kapele bm to nie pot o aby na niej zarabiać. I zagrałbym koncert nawet za darmo pod warunkiem, że byłby dobrze zorganizowany i odpowiednio ideologicznie nastawiony.
Ostatnio zmieniony 15-12-2012, 00:28 przez Only_True_Believers, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ