Czemu w Polsce nie ma żadnych festiwali bm/dm ?

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Wężon

Re: Czemu w Polsce nie ma żadnych festiwali bm/dm ?

15-12-2012, 23:15

Bezdech pisze: To nie było do ciebie, tylko takie moje zwyczajne marudzenie, ale przy okazji to tak - uważam, że muzykant, któremu choćby w myślach zaczynają przewijać się słowa, które ja zwykle słyszę na nudnych i nic nie wnoszących "szkoleniach", powinien oddalić mi się z pola widzenia w przysłowiowych podskokach.
Wiem, że nie do mnie i nie odebrałam tego osobiście. Po prostu zagadnienie koncertowe mnie autentycznie zainteresowało, zwłaszcza w świetle dotychczasowych informacji. Na razie wygląda na to, że do koncertów organizator po prostu dopłaca, ryzykując czy mu się budżet domknie. W sumie to przy organizacji takich imprez takie ryzyko to do pewnego stopnia norma, ale odniosłam wrażenie, że przy koncertach bm/dm to ryzyko jest czasem rozbuchane do za dużych rozmiarów i to w głównej mierze wpływa np. na odwołanie imprezy dzień czy dwa wcześniej. Nie interesuje mnie za bardzo zbijanie na organizacji koncertów kokosów, a raczej to, żeby się po prostu odbywały i nie przynosiły strat.

Do głowy przyszedł mi jeszcze pomysł wykorzystywania przy organizacji koncertów portalu http://www.polakpotrafi.pl/
Sama jednak nie bardzo wierzę w cudotwórcze możliwości tego portalu, ponieważ niedawno nie udało się w ten sposób (w ramach eksperymentu) sfinansować pewnej imprezy - porównywalnej do koncertu bm/dm.
Awatar użytkownika
MinT
weteran forumowych bitew
Kontakt:

16-12-2012, 12:50

manieczki pisze:Obrazek
Zatracenia blask!!!:-)
Piękne!:-)))
Vitriol pisze: odpadną ci akurat te tańsze ;)
Wiem przecież.

Taka jeszcze jedna kwestia mi się nasuwa.
Czy jeśli organizator zalicza wtopę, to jest jego wina, czy może kapeli, której potencjalna sława jednak została nieco zweryfikowana?
*poznański Goldman Sachsman metalu*
LEFT HAND SOUNDS - http://facebook.com/lefthandsoundsorg
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

16-12-2012, 13:00

Wężon pisze:
Bezdech pisze: To nie było do ciebie, tylko takie moje zwyczajne marudzenie, ale przy okazji to tak - uważam, że muzykant, któremu choćby w myślach zaczynają przewijać się słowa, które ja zwykle słyszę na nudnych i nic nie wnoszących "szkoleniach", powinien oddalić mi się z pola widzenia w przysłowiowych podskokach.
Wiem, że nie do mnie i nie odebrałam tego osobiście. Po prostu zagadnienie koncertowe mnie autentycznie zainteresowało, zwłaszcza w świetle dotychczasowych informacji. Na razie wygląda na to, że do koncertów organizator po prostu dopłaca, ryzykując czy mu się budżet domknie. W sumie to przy organizacji takich imprez takie ryzyko to do pewnego stopnia norma, ale odniosłam wrażenie, że przy koncertach bm/dm to ryzyko jest czasem rozbuchane do za dużych rozmiarów i to w głównej mierze wpływa np. na odwołanie imprezy dzień czy dwa wcześniej. Nie interesuje mnie za bardzo zbijanie na organizacji koncertów kokosów, a raczej to, żeby się po prostu odbywały i nie przynosiły strat.

Do głowy przyszedł mi jeszcze pomysł wykorzystywania przy organizacji koncertów portalu http://www.polakpotrafi.pl/
Sama jednak nie bardzo wierzę w cudotwórcze możliwości tego portalu, ponieważ niedawno nie udało się w ten sposób (w ramach eksperymentu) sfinansować pewnej imprezy - porównywalnej do koncertu bm/dm.
Ludzie obecnie ostroznie podchodza do kwestii przedsprzedazy biletow, wiec crowdfunding to pomysl raczej chybiony, heh. No chyba, ze ktos sprawdzony mialby za tym stac. Piona jakis co najmniej :D
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

16-12-2012, 16:38

Wężon pisze:. Wniosek mam taki, że jeśli zgodnie z prawdą organizacja koncertu kosztuje ok. 10 tysięcy złotych (opieram się na informacjach podanych przez użytkownika MinT)
Użytkownik MinT już napisał, że tak sobie z tą kwotą wypalił, a ja podpowiem, że w przypadku klubowego festu, z udziałem kapel zagranicznych musisz wziąć pod uwagę kwotę kilka razy większą.
W przypadku imprezy z muzyką undergroundową sponsor nie ma specjalnie dużego znaczenia. Najważniejsza jest zgrana i myśląca ekipa (dysponująca też jakimś kapitałem finansowym i doświadczeniem w organizowaniu "zwykłych" koncertów), która nie rzuci się od pierwszej edycji na nie wiadomo jak wypasiony lineup (prawie na 100% ponosząc przy tym klęskę), tylko w miarę możliwości będzie festiwal stopniowo z roku na rok rozwijać.
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

16-12-2012, 17:17

RippingHeadache pisze:
Wężon pisze:. Wniosek mam taki, że jeśli zgodnie z prawdą organizacja koncertu kosztuje ok. 10 tysięcy złotych (opieram się na informacjach podanych przez użytkownika MinT)
Użytkownik MinT już napisał, że tak sobie z tą kwotą wypalił, a ja podpowiem, że w przypadku klubowego festu, z udziałem kapel zagranicznych musisz wziąć pod uwagę kwotę kilka razy większą.
W przypadku imprezy z muzyką undergroundową sponsor nie ma specjalnie dużego znaczenia. Najważniejsza jest zgrana i myśląca ekipa (dysponująca też jakimś kapitałem finansowym i doświadczeniem w organizowaniu "zwykłych" koncertów), która nie rzuci się od pierwszej edycji na nie wiadomo jak wypasiony lineup (prawie na 100% ponosząc przy tym klęskę), tylko w miarę możliwości będzie festiwal stopniowo z roku na rok rozwijać.
wystarczy wspomnieć o Asymmetry Festival (piszę ogólnie, nie w kontekście bm/dm, ale zasada jest taka sama)
Coś tam było! Człowiek!
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

Re:

16-12-2012, 17:26

Skaut pisze: wystarczy wspomnieć o Asymmetry Festival (piszę ogólnie, nie w kontekście bm/dm, ale zasada jest taka sama)
No nie, to jest zupełnie inna sytuacja. Asymmetry od początku organizowane jest de facto przez miejską instytucję kulturalną. Mając kasę od miasta każdy głupi zrobi festiwal. ;)
Kaim
zaczyna szaleć

16-12-2012, 18:36

Wszystko opiera się o pieniądze. Masz kasę i nie boisz się ryzyka że możesz wtopić to dopiero zaczynasz myśleć o zorganizowaniu czegokolwiek. Nawet nie chce myśleć jak w stanach organizują coś takiego jak Barge To Hell : http://www.metalinjection.net/tv/view/1 ... ion-report A może ktoś w naszym kraju wpadnie na pomysł Barge To Hell. (Początek rejsu w Szczecinie a koniec oczywiście na Hel(l)-u. :-)
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

16-12-2012, 18:46

Hell to bedzie - dla organizatora ;)
Awatar użytkownika
MinT
weteran forumowych bitew
Kontakt:

16-12-2012, 18:52

No kwotę rzuciłem tak sobie, ale wystarczy sobie podliczyć koszt klubu i nagłośnienia (klub z prawdziwego zdarzenia w PL to więcej niż średnia krajowa), wyżywienie i nocleg dla, dajmy na to, 30 osób (5, max 6 zespołów). No i:
beastov23 pisze: Iperyt za byle browarek nie przyjedzie ;-)))
czyli zwrot kosztów dojazdu i gaża dla kapel.

Do tego dochodzą rzeczy, których pomysłodawca tematu chce się podjąć non-profit:
- promocja i oprawa graficzna (druk plakatów, biletów, ulotek),
- opcjonalnie wypożyczenie backlinu,
- telefony, promocja w necie, dogadywanie szczegółów technicznych itp. (czas to pieniądz!).

Powiedzmy se szczerze - większe i mniejsze podziemne wydarzenia w PL są robione dla sportu.
Rentowne są duże nazwy, i nie mówię tu o Marduk.
0ms pisze:Hell to bedzie - dla organizatora ;)
Coś w tym jest.
*poznański Goldman Sachsman metalu*
LEFT HAND SOUNDS - http://facebook.com/lefthandsoundsorg
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

16-12-2012, 19:09

nie wiem jak to może kogoś dziwić. kiedyś zrobiłem kilka koncertów lokalnych, grały kapele z okolicy, bo przecież odleglejsze by musiały mieć zagwarantowane dojazdy i ten cały gips. było nie najgorzej. musiałem sam zapierdalać do domu po przedłużacz, który akurat był potrzebny - i był w użyciu. i to był najmniejszy problem. zespoły miały o tyle wyjebane że ze skromnego woreczka wystarczyło nasypać po równo i było git. też się spiłem za to. komunikat jest taki, że to nie jest rentowne. nie zarabia się kapusty na tym. nie robi się takich rzeczy, generuje to masę wkurwu. albo macie kasę na zapłacenie zespołom od razu albo kurwa nie róbcie takich spędów. po prostu.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Wężon

16-12-2012, 22:13

0ms pisze:Do głowy przyszedł mi jeszcze pomysł wykorzystywania przy organizacji koncertów portalu http://www.polakpotrafi.pl/
Ludzie obecnie ostroznie podchodza do kwestii przedsprzedazy biletow, wiec crowdfunding to pomysl raczej chybiony, heh. No chyba, ze ktos sprawdzony mialby za tym stac. Piona jakis co najmniej :D[/quote]

Kiedyś można spróbować :-) Jeśli koncert się nie odbędzie, bo nie zostanie zebrana odpowiednia ilość pieniędzy, kasa jest zwracana do wszystkich darczyńców. Odpada choćby koszt i trud o drukowanie biletów i problemy w przypadku ich zwrotu. Odpada również argument, że nie można się było pozytywnie przyczynić do zorganizowania czegoś takiego. No i przyznam też, że patrzę na niektóre spośród projektów z tej strony i robią one na mnie wrażenie padającymi liczbami - np. Paweł Sroczyński z Łodzi zebrał niemal 98 tysięcy złotych na organizację festiwalu Cohabitat Gathering 2012.
Scaarph pisze:nie robi się takich rzeczy, generuje to masę wkurwu. albo macie kasę na zapłacenie zespołom od razu albo kurwa nie róbcie takich spędów. po prostu.
Podejrzewam, że organizując cokolwiek istnieje spore prawdopodobieństwo wygenerowania masy wkurwu i konieczność posiadania funduszy na taki cel. Tym większy szacunek mam dla ludzi, którym się chce poświęcać swój czas, nerwy i umiejętności na tego rodzaju przedsięwzięcia.
Awatar użytkownika
Lykantrop

16-12-2012, 22:15

Dziewczyno, wyjmij kalkulator i przelicz se pod kreską to równanie. Organizowanie gigów jest drogie tylko dla tych, co świnki nie mają, u o u o u. Kup mi bilet, zabierz na giga albo postaw mi drinka, tak mówi świnka. A na koncertach Piony żadna dama nie wybrzydza, bo on stówie bierze i jedzie, u o u o u.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Wężon

16-12-2012, 22:25

Lykantrop pisze:Dziewczyno, wyjmij kalkulator i przelicz se pod kreską to równanie. Organizowanie gigów jest drogie tylko dla tych, co świnki nie mają, u o u o u. Kup mi bilet, zabierz na giga albo postaw mi drinka, tak mówi świnka. A na koncertach Piony żadna dama nie wybrzydza, bo on stówie bierze i jedzie, u o u o u.
Zamiast wyciągać kalkulator, idę się napić wódki czy czegoś. Mam nadzieję, że alkohol pomoże wzbić mi się na Twój poziom i zrozumieć powyższy komentarz. I głębię treści i mądrych, rzeczowych rad, jakie z sobą niesie. Bo póki co, wygląda mi na chrząkanie troglodyty potrząsającego maczugą. Ale to moja wina. Widać źle patrzę. Zdrówko!
Awatar użytkownika
Lykantrop

16-12-2012, 22:27

:D
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

16-12-2012, 22:40

Lykantrop nie przejmuj się, ona pewnie z tych co za bogolem lecą.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Wężon

16-12-2012, 22:45

@Only_True_Believers: żeś mnie stary rozgryzł. Pewnie sponsoring Ci się skojarzył.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

16-12-2012, 22:48

a tam, nie było co rozgryzać, każda świnka jest taka sama, aby tylko pieniądz się dla was liczy.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

17-12-2012, 01:11

Wieje Drozdą. ;)
Awatar użytkownika
witchfinder
weteran forumowych bitew

17-12-2012, 01:16

Wężon pisze:
Lykantrop pisze:Dziewczyno, wyjmij kalkulator i przelicz se pod kreską to równanie. Organizowanie gigów jest drogie tylko dla tych, co świnki nie mają, u o u o u. Kup mi bilet, zabierz na giga albo postaw mi drinka, tak mówi świnka. A na koncertach Piony żadna dama nie wybrzydza, bo on stówie bierze i jedzie, u o u o u.
Zamiast wyciągać kalkulator, idę się napić wódki czy czegoś. Mam nadzieję, że alkohol pomoże wzbić mi się na Twój poziom i zrozumieć powyższy komentarz. I głębię treści i mądrych, rzeczowych rad, jakie z sobą niesie. Bo póki co, wygląda mi na chrząkanie troglodyty potrząsającego maczugą. Ale to moja wina. Widać źle patrzę. Zdrówko!
Podpowiedź: Obrazek

Sorry Lykan ;)
O tempora, o mores! ||| HARDCORE JP OGIEŃ JP
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

17-12-2012, 01:45

albo konkretniej:

ODPOWIEDZ