PESTE NOIRE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- rasowy masterfulowicz
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Re: PESTE NOIRE
Tym lepiej. Do nich wyjątkowo pasuje określenie "nietuzinkowy zespół".Lykantrop pisze:Poprzedni album nie za wiele miał już wspólnego z black metalem. Nowy album może już niezbyt wiele mieć wspólnego z metalem w ogóle.
The madness and the damage done.
- Lykantrop
- mistrz forumowej ceremonii
Jeśli chodzi o nietuzinkowość i własny pomysł na granie to w moim subiektywnym mniemaniu właśnie oni i DSO dzierżą berło, diadem i koronę w tej kwestii. Reszta to tylko followers. Oczywiście w perspektywie ostatnich 10 lat. Podobnej rewolucji może dokonał jeszcze Funeral Mist, ale to jednak było nadal zamykanie się w ramach gatunku. PN wybiegli dalej, a co jeszcze zasługuje na uwagę - wpletli kompletną innowację w kontekście liryków. Dekadencja, nacjonalizm, prawicowe bojówki i romantyzm w jednym. Dla mnie to jest fenomen sceny BM.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- maciek z klanu
Racja, choc ja bym dodal Mayhem z "Ordo ab chao", bo teraz co druga kapela bm to ich klon.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Lykantrop
Ale to nadal pozostaje to samo podwórko i zabawa w tej samej piaskownicy. Peste Noire wybiegli poza metalowe schematy :-)
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- Mistrz
- postuje jak opętany!
wybiec poza metalowe schematy nie jest znowuż tak trudno. trudniej zrobić w ramach tej stylistyki coś, co będzie cholernie oryginalne. Ordo >>>>>>>>>> PESTE NOIRE :)
- Lykantrop
Ravela też wygwizdano po premierze "Bolero", więc jestem spokojny :-)
- Morph
- Kontakt:
Słucham Pesten Oreo, gram w Spelunky. MIDI ze Spelunky nałożone na Pesten Oreo = WIN.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Give birth to something old
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- So_It_Is_Done
- rasowy masterfulowicz
- trzeci
- zaczyna szaleć
- Lykantrop
Się nagrywa się, ale ponoć taką orkiestrę zatrudnili, że najwcześniej maj/ czerwiec będzie w temacie goręcej.
- Bezdech
- weteran forumowych bitew
Pewnie cygańską.Lykantrop pisze:ponoć taką orkiestrę zatrudnili,
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Then came the day that not a single soul was spared
- Realista
Pare dni temu przesłuchałem jeszcze raz ostatni album, jakie to przaśne, cyrkowe, kabaret jakich mało... kompletnie nie czaję zachwyt ów nad tym albumem. Owszem jest to coś oryginalnego na scenie ale to tak jakby Bracia Figot Fagot dogadali siez jakimiś black metalowcami i zrobili z tego płytę,..
- Lykantrop
Jedynka Alcest Ci pasuje, a ostatni PN nazywasz przaśnym i cyrkowym? Widze tutaj brak konsekwencji :D
- Realista
Jedynka Alcest jest z pewnością lamusiarska i nie kwalifikowałbym w żaden sposób jako metal :) ale mi się podoba, natomiast nazywanie black metalem czy w ogóle metalem kabaretu jaki serwuje na ostatniej płycie PN jest naduzyciem :) nie dostrzegam w tej muzyce tego geniusza o którym wszyscy opowiadają, doprawdy to i może oryginalne jest ale żeby się tym podniecać? Nie czaję. Alcestem jak widzisz też nie podniecam i uważam że poza jedna płyta która mi się podoba reszta to nuda i do zaorania.
-
- w mackach Zła
To by było wydarzenie dopiero...to tak jakby Bracia Figot Fagot dogadali siez jakimiś black metalowcami i zrobili z tego płytę,..
- Realista
Być może. ;)
- Random Apex
Właśnie chodzi o ten niepowtarzalny klimat, jaki panuje na wszystkich albumach Peste Noire. Jest tutaj brud, ale jest i prześmiewczość oraz satyra, jest rozwiąźle, brzydko i obrazoburczo. Czuć stęchliznę francuskich przybytków rozkoszy, smród bezdomnych kloszardów w rynsztoku nieopodal i zapach ropy wypływającej z wrzodziejących ciał tanich prostytutek - to wszystko składa się na fantastyczny obraz, a zarazem jak bardzo realistyczny, Francji wieku XIX.Realista pisze:Pare dni temu przesłuchałem jeszcze raz ostatni album, jakie to przaśne, cyrkowe, kabaret jakich mało... kompletnie nie czaję zachwyt ów nad tym albumem. Owszem jest to coś oryginalnego na scenie ale to tak jakby Bracia Figot Fagot dogadali siez jakimiś black metalowcami i zrobili z tego płytę,..
You've got nothing to lose but your lives.
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Wywiad + sporo zdjęć
http://www.lamesnieherlequin.com/2013/0 ... iew-kpn-v/
http://www.lamesnieherlequin.com/2013/0 ... iew-kpn-v/
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;