Tak, ale generalnie lekko zaskoczyło mnie przyjęcie tej płyty. No, ale to widocznie nie dla mnie granie. Przynajmniej na tę chwilę.est pisze:Ale to oczywiście tylko część muzyki Kvelertak.
KVELERTAK
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Re: KVELERTAK
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Lubię to mało powiedziane, uwielbiam!twoja_stara_trotzky pisze:drone, ty w ogóle lubisz jakiegoś rokendrolla bez metalowej spinki?
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Harlequin
inflames, fintrols, korpiklani, jeden chuj, ale własnie o te melodyjki mi chodziło.DCI Hunt pisze:No właśnie. Dlatego mnie dziwi, że nikt się nie czepia i generalnie wszystkim się bardzo podoba. Jak to włączyłem to miałem sporo skojarzeń z takim właśnie graniem, a jak wiadomo nie jest to zbyt popularna wśród forumowiczów muzyka.est pisze:Bardzo dobrze odrobili lekcje ze środkowego In Flames. Jestem na tak.
- Drone
To kwestia mody i nakręcenia. Dokładnie w taki sam sposób chłopaki zachwalaliby tutaj AMON AMARTH czy inny melodyjny przytup, gdyby tylko marketing był odpowiedni. Już słyszę te głosy obrońców: że to takie żywe, wesołe, dla kpiny, niezobowiązujące, do piwa, ach i och :)DCI Hunt pisze:Tak, ale generalnie lekko zaskoczyło mnie przyjęcie tej płyty. No, ale to widocznie nie dla mnie granie. Przynajmniej na tę chwilę.est pisze:Ale to oczywiście tylko część muzyki Kvelertak.
-
Amon Amarth to jednak inne rejony melodyjności.
- Self
- rasowy masterfulowicz
Nie no, zwróciłem uwagę na te melodyjki (z IF to ich nie skojarzyłem, bo nie znam żadnej ich płyty), ale tylko przy premierowym odsłuchu mnie niektóre irytowały. 4 razy już przesłuchałem tego albumu i za każdym razem jest coraz lepiej. Kontrolnie puściłem sobie jeszcze dziś debiut i oczywiście jest lepszy, ale i tak słuchanie Meir to dla mnie czysty fun.
Bez przesady.Harlequin pisze:fintrols, korpiklani
Widzę, że strasznie Cię boli fakt, że podobają się nam przytupajce, których nie rozumiesz. ;)Drone pisze:Dokładnie w taki sam sposób chłopaki zachwalaliby tutaj AMON AMARTH czy inny melodyjny przytup, gdyby tylko marketing był odpowiedni. Już słyszę te głosy obrońców: że to takie żywe, wesołe, dla kpiny, niezobowiązujące, do piwa, ach i och :)
-
Tych zespołów też bym ze sobą nie zestawiał. Zresztą chuj z tym wszystkim. Fajna płyta jak na razie.Harlequin pisze:inflames, fintrols, korpiklani, jeden chuj.
- Drone
Nie boli mnie to zupełnie. Bawi mnie hipokryzja (zapewne nieświadoma), która każe niektórym np. krytykować świetny, choć melodyjny zespół, jakim jest DARK TRANQUILLITY, a jednocześnie bez cienia żenady chwalić o dwie klasy gorszy KVELERTAK :)Self pisze: Widzę, że strasznie Cię boli fakt, że podobają się nam przytupajce, których nie rozumiesz. ;)
- Harlequin
Bardziej miałem na myśli, że sporo tu naleciałości z kapel uprawiających melodyjne granie na skandynawską modłę. Ja akurat za takowym nie przepadam, dlatego rzuciłem pierwsze glupsze nazwy jakie na mysl mi przyszły.Self pisze:Bez przesady.Harlequin pisze:fintrols, korpiklani
- Self
- rasowy masterfulowicz
DT nie słyszałem choćby sekundy muzyki, ale cały ten melodef to (dla mnie) sraka z dupy dla małolatów, którzy jeszcze nie wiedzą, że siła tkwi w prostocie i rock n rollu. W muzyce Kartoflaka melodyjki są dodatkiem, a nie sednem.
- ryszard
- postuje jak opętany!
Sam już nie wiem, może to kwestia oczekiwań: dla mnie to mamy tutaj masę zagrywek rodem z klasycznego, melodyjnego hard rocka, wtłoczonych w dość specyficzną formę muzyki metalowej. Moja największa obawa to to, że chłopaki zbyt poważnie zaczną podchodzić do swoich obowiązków i zamiast, jak to doskonale ujął Happy Tom z Turobnegro, myśleć całkowicie "within the box" (przytoczę całą wypowiedź bo IMO jest warta, szczególnie w dzisiejszych, smutnych jak pizda czasach: "We just want our sound to be classic. We wanted to take everything from all our favorite bands and like, squeeze them into one band. In terms of pushing boundaries; I think that in the world of art, transgression is the most boring thing you can do. Thinking outside the box, I hate it..." ), zaczną kobinować "outside the box", próbując na nowo wynaleźć proch. Trochę mnie niepokoją te długie numery, ale nie jest źle. Mam przeczucie, że - podobnie jak w przypadku Turbowolf - wybranie się na koncert, może wielu osobom otworzyć oczy, do czego gorąco namawiam malkontentów ;)Drone pisze:
Jeżeli ten utwór jest najlepszy na płycie, to nie mam pytań. Dla mnie jest to przeraźliwie słaby kawałek.
Co do teledysków: nie należy generalizować, ale w tym konkretnym przypadku ocena muzyki przez przyzmat teledysku okazała się trafiona.
That's what she said !
- ryszard
- postuje jak opętany!
Nie znam zarówno Dark Tranquillity jak i In Flames, więc proszę mnie nie mieszać do tego konfliktu ;)Drone pisze:Nie boli mnie to zupełnie. Bawi mnie hipokryzja (zapewne nieświadoma), która każe niektórym np. krytykować świetny, choć melodyjny zespół, jakim jest DARK TRANQUILLITY, a jednocześnie bez cienia żenady chwalić o dwie klasy gorszy KVELERTAK :)Self pisze: Widzę, że strasznie Cię boli fakt, że podobają się nam przytupajce, których nie rozumiesz. ;)
Tak z ciekawości: równie rygorystycznie podchodzisz do "tanich" melodyjek w sferze wokalnej (np. refreny), co w kwestii instrumentalnej?
That's what she said !
-
No tak, bo melodefmetal to wkurwę skomplikowana muza jest. Poza tym te melodie wkradają się na tym nowym Kvelertak nawet w te punkowo - r'n'rollowe momenty. Zajebiste to jest. Parę riffów zajebali nawet z Offspring :)Self pisze:DT nie słyszałem choćby sekundy muzyki, ale cały ten melodef to (dla mnie) sraka z dupy dla małolatów, którzy jeszcze nie wiedzą, że siła tkwi w prostocie i rock n rollu. W muzyce Kartoflaka melodyjki są dodatkiem, a nie sednem.
- twoja_stara_trotzky
nie słyszę to w ogóle melo-deathu
- Adrian696
- zahartowany metalizator
ja tez - ale widocznie jak cos jest melodyjne to od razu muis byc z geteborga ;)twoja_stara_trotzky pisze:nie słyszę to w ogóle melo-deathu
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
-
:lol:
- Drone
To nie chodzi o ich taniość, prostotę czy konkretny element. Chodzi o całość przekazu. Są rzeczy bardzo melodyjne, a klasowe, a są rzeczy zupełnie bez wyraźnej linii melodycznej, a też kiczowate.ryszard pisze:Nie znam zarówno Dark Tranquillity jak i In Flames, więc proszę mnie nie mieszać do tego konfliktu ;)Drone pisze:Nie boli mnie to zupełnie. Bawi mnie hipokryzja (zapewne nieświadoma), która każe niektórym np. krytykować świetny, choć melodyjny zespół, jakim jest DARK TRANQUILLITY, a jednocześnie bez cienia żenady chwalić o dwie klasy gorszy KVELERTAK :)Self pisze: Widzę, że strasznie Cię boli fakt, że podobają się nam przytupajce, których nie rozumiesz. ;)
Tak z ciekawości: równie rygorystycznie podchodzisz do "tanich" melodyjek w sferze wokalnej (np. refreny), co w kwestii instrumentalnej?
- ryszard
- postuje jak opętany!
- no ba, klasyka melo deathu ;)Adrian696 pisze:ja tez - ale widocznie jak cos jest melodyjne to od razu muis byc z geteborga ;)twoja_stara_trotzky pisze:nie słyszę to w ogóle melo-deathu
That's what she said !
- ryszard
- postuje jak opętany!
ok, do czego zmierzam: lubisz The Ramones? :)Drone pisze: To nie chodzi o ich taniość, prostotę czy konkretny element. Chodzi o całość przekazu. Są rzeczy bardzo melodyjne, a klasowe, a są rzeczy zupełnie bez wyraźnej linii melodycznej, a też kiczowate.
That's what she said !
- Drone
No właśnie :) Za THE CLASH też nie przepadam :)ryszard pisze:ok, do czego zmierzam: lubisz The Ramones? :)Drone pisze: To nie chodzi o ich taniość, prostotę czy konkretny element. Chodzi o całość przekazu. Są rzeczy bardzo melodyjne, a klasowe, a są rzeczy zupełnie bez wyraźnej linii melodycznej, a też kiczowate.