SARS-CoV-2

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

Re: SARS-CoV-2

10-10-2020, 12:04

Rumburak pisze:
10-10-2020, 11:46
Wacław pisze:
10-10-2020, 10:54
Rumburak pisze:
10-10-2020, 10:43

Srutututu majtki z drutu. Fakt, srakt za chwilę będzie coś o tym, że gripa groźniejsza i sugerowanie, że tak uważam, ponieważ postanowiłem obśmiać wielce szanowanego pana profesora. Masz rację, na wakacje pojechała cała Polska. Włacznie z panem Simonem które takowe wyjazdy stanowczo odradzał na łamach m.in GW nie żadnego tam faktu :D Potem wielkie oburzenie, że jeden z drugim ma w dupie obostrzenia i zakazy.
a czy na przykładzie jednego niekonsekwentnego, albo tego, co uważa, że zakazy są tylko dla innych należy tak po całości jechać po panie doktorze? jak pewnie zauważyłeś nie podejmuję kwestii wakacji. pojechał. namierzyli go. dał argument drugiej stronie. błąd cymbała. finito. teraz ma zupełnie inną akcję. jedzie po plandemistach. i na tym się koncentruję. ma jaja gość. mam nadziję, że pójdzie dalej. złoży i wylobbuje jakieś prawo, że skończy się wklejanie fotek, że jakiemuś cymbałowi anulowano mandat. a 300 innym już nie (bo to zapomnieli wkleić) a Twój przekaz stara się rozbić mój przekaz. o tym sprawa jest. marwi mnie to i smuci :(

a właśnie. gripa groźniejsza, czy nie;-)?
A tam przyłapali, tak to jeszcze bym zrozumiał. Cymbał sam tarabanił do Wyborczej i zdawał relację z wakacji w Kołobrzegu czy innym Koszalinie.

Co do gripy to parę lat temu, nie byłem w stanie przez 3 dni podnieść się z łóżka. Covid19 mam już za sobą, parę tygodni temu dołączyłem do grona tzw. bezobjawowców. Na ten momenty jestem cały i zdrowy. Być może w przyszłości zmienię się zombie. Tak więc jeżeli chodzi tylko i wyłącznie o mnie, to zdanie na ten temat mam wyrobione.
Dla ogółu społeczeństwa wygląda to zgoła inaczej, więc gripa mimo wszystko nie taka groźna jak covid.
1. wakacje. tarabanił nie tarabanił. mam wrażenie, że jesteś dorosły i hipokryzje ludzi i zwykłe kłamliwe ich zachowanie powinnieneś odbierać normalnie. w sensie, że ludzie kłamią, manipulują. w szczególności Ci co o coś grają. z grubsza wiadomo, że polityk np., to zakłamana kurwa. tu jest tylko kwestia, czy kłamie w stylu Twojego kłamania. i w tym samym temacie. na tym bym zakończył po swojej stronie kwestię jego wypoczynu. z mojegu punktu widzenia kolejna osoba publiczna co powie wszystko dla bierzących korzyści. mnie to specjalnie nie dziwi.

2. kowid. ja nie mam pewności, ale też być może przeszedłem. przedziwnie się czułem w lutym lub marcu. dużo jeździłem po polsce i czułem się jak nigdy w swoim niekrótkim życiu. ale moje jednostkowe doświadczenie nie przekładam na ogół. jeżeli jestem szczęściarzem, o ile jestem, to dobrze.

o ogóle nie myślę w sposób Twój. tak na mięciutko stawiasz sprawę. nie wiem z czego to wynika, ale mam jakieś tam swoje domysły. "gripa mimo wszystko nie taka groźna jak covid", bo wiesz, nie szur napisałby "grypa to śmiech na sali przy kowidzie" albo "62 do 3000, o czym my kurwa mówimy". u Ciebie zdanie rozbierając na części pierwsze ma wydźwięk relatywizujący. i bojaźliwy. "mimo wszystko" "nie taka groźna". normalnie się pisze przy jasnym stanowisku bez " mimo wszystko", zmienia szyk zdania i stawia na początku to co groźne do niegroźnego. upraszczając, ja bym napisał tak"kowid groźniejszy niż grypa"
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

10-10-2020, 12:09

nicram pisze:
10-10-2020, 11:54

Powtórzę to jeszcze raz. Mamy do czynienia z wirusem, który jest kilkaset razy bardziej niebezpieczny od grypy. Na którego nie ma leku i nie ma także szczepionki. Jeżeli nie jest to powód do obostrzeń i histerii to masz twarde fakty: w zeszłym roku na grypę zachorowało 3.8 mln Polaków. Zmarło 65. Na Covid19 zachorowało ok. 100 tyś. Zmarło 3 tyś. Grypa nie spowodowała paraliżu służby zdrowia a Covid przy znacznie mniejszej skali tak. Jeżeli pozwolono by na rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2 jak wirusowi grypy to obawiam się, że nie miałbyś ciepłej wody w kaloryferach, w kranie, ani nie miałbyś możliwości kupienia jedzenia w sklepie.
będziemy to powtarzać nicram. jestem ciekawy jaką argumentację znajdą dla danych:

grypa 3,8 mln/ 62 śmierci

kowid 100 tys/ 3000 śmierci

tak do grudnia może coś wykombinują. tak do 9000 zgonów.
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

10-10-2020, 12:20

Wacław pisze:
Rumburak pisze:
Wacław pisze:
10-10-2020, 10:54

a czy na przykładzie jednego niekonsekwentnego, albo tego, co uważa, że zakazy są tylko dla innych należy tak po całości jechać po panie doktorze? jak pewnie zauważyłeś nie podejmuję kwestii wakacji. pojechał. namierzyli go. dał argument drugiej stronie. błąd cymbała. finito. teraz ma zupełnie inną akcję. jedzie po plandemistach. i na tym się koncentruję. ma jaja gość. mam nadziję, że pójdzie dalej. złoży i wylobbuje jakieś prawo, że skończy się wklejanie fotek, że jakiemuś cymbałowi anulowano mandat. a 300 innym już nie (bo to zapomnieli wkleić) a Twój przekaz stara się rozbić mój przekaz. o tym sprawa jest. marwi mnie to i smuci :(

a właśnie. gripa groźniejsza, czy nie;-)?
A tam przyłapali, tak to jeszcze bym zrozumiał. Cymbał sam tarabanił do Wyborczej i zdawał relację z wakacji w Kołobrzegu czy innym Koszalinie.

Co do gripy to parę lat temu, nie byłem w stanie przez 3 dni podnieść się z łóżka. Covid19 mam już za sobą, parę tygodni temu dołączyłem do grona tzw. bezobjawowców. Na ten momenty jestem cały i zdrowy. Być może w przyszłości zmienię się zombie. Tak więc jeżeli chodzi tylko i wyłącznie o mnie, to zdanie na ten temat mam wyrobione.
Dla ogółu społeczeństwa wygląda to zgoła inaczej, więc gripa mimo wszystko nie taka groźna jak covid.
1. wakacje. tarabanił nie tarabanił. mam wrażenie, że jesteś dorosły i hipokryzje ludzi i zwykłe kłamliwe ich zachowanie powinnieneś odbierać normalnie. w sensie, że ludzie kłamią, manipulują. w szczególności Ci co o coś grają. z grubsza wiadomo, że polityk np., to zakłamana kurwa. tu jest tylko kwestia, czy kłamie w stylu Twojego kłamania. i w tym samym temacie. na tym bym zakończył po swojej stronie kwestię jego wypoczynu. z mojegu punktu widzenia kolejna osoba publiczna co powie wszystko dla bierzących korzyści. mnie to specjalnie nie dziwi.

2. kowid. ja nie mam pewności, ale też być może przeszedłem. przedziwnie się czułem w lutym lub marcu. dużo jeździłem po polsce i czułem się jak nigdy w swoim niekrótkim życiu. ale moje jednostkowe doświadczenie nie przekładam na ogół. jeżeli jestem szczęściarzem, o ile jestem, to dobrze.

o ogóle nie myślę w sposób Twój. tak na mięciutko stawiasz sprawę. nie wiem z czego to wynika, ale mam jakieś tam swoje domysły. "gripa mimo wszystko nie taka groźna jak covid", bo wiesz, nie szur napisałby "grypa to śmiech na sali przy kowidzie" albo "62 do 3000, o czym my kurwa mówimy". u Ciebie zdanie rozbierając na części pierwsze ma wydźwięk relatywizujący. i bojaźliwy. "mimo wszystko" "nie taka groźna". normalnie się pisze przy jasnym stanowisku bez " mimo wszystko", zmienia szyk zdania i stawia na początku to co groźne do niegroźnego. upraszczając, ja bym napisał tak"kowid groźniejszy niż grypa"
A ja mam wrażenie że za dużo czasu poświęcasz na analizy wypocin anonima z internetu, wyciągając przy tym błędne wnioski.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-10-2020, 12:25

nicram pisze:
Powtórzę to jeszcze raz. Mamy do czynienia z wirusem, który jest kilkaset razy bardziej niebezpieczny od grypy. Na którego nie ma leku i nie ma także szczepionki. Jeżeli nie jest to powód do obostrzeń i histerii to masz twarde fakty: w zeszłym roku na grypę zachorowało 3.8 mln Polaków. Zmarło 65. Na Covid19 zachorowało ok. 100 tyś. Zmarło 3 tyś. Grypa nie spowodowała paraliżu służby zdrowia a Covid przy znacznie mniejszej skali tak. Jeżeli pozwolono by na rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2 jak wirusowi grypy to obawiam się, że nie miałbyś ciepłej wody w kaloryferach, w kranie, ani nie miałbyś możliwości kupienia jedzenia w sklepie.
Nie twierdzę, że ten wirus nie jest groźniejszy od grypy, bo przecież bywa, ale że nie powinno być takich obostrzeń. Faktem jest, że lekarze o wiele chętniej wpisują w karty chorych i w akty zgonu na bardziej eksponowanych pozycjach Covid-19, bo w przeciwieństwie do grypy jest z tego lepsza kasa, a w przypadku grypy często bardziej opłaca się wpisać chorobę współtowarzyszącą. Poza tym oficjalnie na Covid-19 w Polsce zachorowało ok. 40 tys. osób, w tym tych skąpoobjawowych, a nie 100 tys. Mamy 120 tys. oficjalnych zakażeń (oczywiście trzeba brać pod uwagę wysoką wadliwość testów). Na razie brak danych ile osób chorujących m.in. na nowotwory, czy choroby układu krążenia zmarło z powodu skandalicznych ograniczeń w służbie zdrowia, sparaliżowaniu jej i przekierunkowaniu na "walkę z pandemią". Wielu z tych zgonów nie byłoby gdyby nie ta sytuacja.

Jeżeli "pozwolono by na rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2 jak wirusowi grypy" to miałbyś ciepłą wodę, jedzonko, a nawet wódeczkę do posłuchania przy ostatnim KARMACIPHER, bo tak jest w nieodległej Szwecji i Białorusi, a nawet miałbyś tego więcej i taniej, gdyż to nie wirus, ale decyzje polityków uderzyły w gospodarkę.

Tymczasem życzę zdrówka:
Obrazek
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

10-10-2020, 12:29

Rumburak pisze:
10-10-2020, 12:20
Wacław pisze:
Rumburak pisze:

A ja mam wrażenie że za dużo czasu poświęcasz na analizy wypocin anonima z internetu, wyciągając przy tym błędne wnioski.
a jakie wnioski są słuszne? jak je wyksztusisz z siebie, bo zdrowy jesteś, to nie powinieneś mieć z tym problemu, będę miał mniej roboty. czyli co? gripa groźniejsza niż kowid? w prostym zdaniu. dla ułatwienia dam dwie wersje:

1. kowid grożniejszy od grypy (nie jestem szurem. nie jestem ruską onucą. nie mam interesów ...)

2. grypa groźniejsza niż kowid (jestem szurem, siedzę teraz na srealu i oglądam lajwa, cyk, cyk 60 groszy się sączy)

1? 2?

ok. wiem 3.
Ostatnio zmieniony 10-10-2020, 12:37 przez Wacław, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

10-10-2020, 12:30

Pacjent pisze:
10-10-2020, 12:25
nicram pisze:
Nie twierdzę, że ten wirus nie jest groźniejszy od grypy, bo przecież bywa, ale że nie powinno być takich obostrzeń. Faktem jest, że lekarze o wiele chętniej wpisują w karty chorych i w akty zgonu na bardziej eksponowanych pozycjach Covid-19, bo w przeciwieństwie do grypy jest z tego lepsza kasa, a w przypadku grypy często bardziej opłaca się wpisać chorobę współtowarzyszącą. Poza tym oficjalnie na Covid-19 w Polsce zachorowało ok. 40 tys. osób, w tym tych skąpoobjawowych, a nie 100 tys. Mamy 120 tys. oficjalnych zakażeń (oczywiście trzeba brać pod uwagę wysoką wadliwość testów). Na razie brak danych ile osób chorujących m.in. na nowotwory, czy choroby układu krążenia zmarło z powodu skandalicznych ograniczeń w służbie zdrowia, sparaliżowaniu jej i przekierunkowaniu na "walkę z pandemią". Wielu z tych zgonów nie byłoby gdyby nie ta sytuacja.

Jeżeli "pozwolono by na rozprzestrzenianie się SARS-CoV-2 jak wirusowi grypy" to miałbyś ciepłą wodę, jedzonko, a nawet wódeczkę do posłuchania przy ostatnim KARMACIPHER, bo tak jest w nieodległej Szwecji i Białorusi, a nawet miałbyś tego więcej i taniej, gdyż to nie wirus, ale decyzje polityków uderzyły w gospodarkę.

Tymczasem życzę zdrówka:
Obrazek
z tym diluj

kowid 100 tys*/ 3000 śmierci

* tym lepiej bo cymbał twierdzi, że 40 tys.
Ostatnio zmieniony 10-10-2020, 12:30 przez Wacław, łącznie zmieniany 1 raz.
helpme
weteran forumowych bitew

To zdjęcie to dopiero KO :D
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

10-10-2020, 12:35

teraz już szur twierdzi, że jest wirus i nawet, być może jest groźniejszy niż kowid. no dobra beka. tak się dał rozmiękczyć po kilku danych. co dopiero będzie w grudniu ;-)

to jest dopiero KO.

a katol dalej twierdzi, że kradzież 7% to nie kradzież i działki za 1% to każdy podmiot wpisany w ceidg czy gus może sobie przytulić.
helpme
weteran forumowych bitew

10-10-2020, 12:43

W sumie dość kusząca jest perspektywa, aby Fanatyczni Pacjenci testowali covid na sobie w jakichś izolowanych warunkach. Byłoby to działanie wielce użyteczne dla tej "niemyślącej samodzielnie" części społeczeństwa.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

10-10-2020, 12:47

jest to inny punkt widzenia. który nawet jestem w stanie przyjąć. może rzeczywiście warto im pozwolić na nienoszenie. ten jakiś procent samo się wykoszenia to może być wartość bezcenna dla reszty społeczeństwa. te kilka procent co będą ofiarami ich egoizmu i "myślenia samodzielnego" pewnie nawet dla dobra ogółu może i mogłaby zostać poświęcona. choć pewnie lepiej byłoby ich wyizolować, i niech sobie tam robią konfiarsko szurowskie party.
Pacjent

10-10-2020, 12:52

Przypominam, że wbrew opiniom ww. pionków rządu PiS istnieją inne strategie opanowania tego kryzysu:
https://www.onet.pl/?utm_source=www.fac ... 5a&utm_v=2
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
helpme
weteran forumowych bitew

10-10-2020, 12:54

Wacław pisze:
10-10-2020, 12:47
choć pewnie lepiej byłoby ich wyizolować, i niech sobie tam robią konfiarsko szurowskie party.
Miałem na myśli tylko taki właśnie scenariusz.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

10-10-2020, 13:22

Pacjent pisze:
10-10-2020, 12:52
Przypominam, że wbrew opiniom ww. pionków rządu PiS istnieją inne strategie opanowania tego kryzysu:
https://www.onet.pl/?utm_source=www.fac ... 5a&utm_v=2
hehe, onet jako źródło pomysłów ;-0

przed tym jak zamieścisz z gw to będę pierwszy. uzda i cisza tam.

Obrazek

poza tym:

z tym diluj

dcd
postuje jak opętany!

10-10-2020, 13:31

Wacław pisze:
z tym diluj

Nie jestem szurem, ale dane dotyczące śmiertelności na grypę są mocno niedoszacowane.
https://podyplomie.pl/grypa/posts/317.z ... nie-wiecej
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

10-10-2020, 13:40

dcd pisze:
Wacław pisze:
z tym diluj

Nie jestem szurem, ale dane dotyczące śmiertelności na grypę są mocno niedoszacowane.
czyli według tego artykułu 6200 średnio rocznie. czyli w grudniu będzie 1:1

to według tej logiki może też kowid jest niedoszacowany? no tak z 10 razy a nie 100? to wówczas dalej będzie, że kowid groźniejszy.

widzę, że podążamy uparcie i niezmiennie w podważanie wszystkiego co się da. INŻYNIERIA SWIATOWA? SPISEK? dobra, bez szyderry.

na tej zasadzie to można każdą daną podwążyc, bo się pojawił jeden artykuł w internecie. jak z tymi zdjęciami, że komuś sąd zasądził, że ma nie płacić mandatu. jeden [rzypadek jest taki. a jakie pozostałe? może warto wkleić takich powiedzmy 70 wyroków. tak samo jak warto może podać nie tylko inne źródło? był tu witamin co mu witamina d z białka się robiła. czy jakoś tak. bo wyczytał. itd. itp.

to wszytsko i tak nie zmenia faktu, że foliarze i szury mają w dupie innych i jak uważają, że się nie powinno nosić to nie noszą. nie zmienia też to faktu, że nawet jakn na równi to chyba warto przedsięwziąć środki aby się i innych uchronić. nie zmienia kolejnego faktu też, że warto podać więcej niż jedno źródło. tak dla uczciwości dyskusji.

samo stwierdzenie, że „dane są mocno niedoszacowane” bo wklejasz artykuł ze strony jednej pewnie z wielu w internecie* co stara się wyglądać poważnie to na jakiej zasadzie?

* swoją sroga to muszę się tej stronie przyjrzeć, choć czas mi się już kończy w weekend. możesz info, jacy lekarze ja prowadzą?
Ostatnio zmieniony 10-10-2020, 13:47 przez Wacław, łącznie zmieniany 2 razy.
helpme
weteran forumowych bitew

10-10-2020, 13:41

Jeśli wirus rozprzestrzenia się drogą kropelkową to po prostu podstawowe jest ograniczanie wyziewów z paszczy i nosa barierą zewnętrzną, unikanie bytności w zaludnionych miejscach, dbanie o higienę osobistą i miejsca, w którym się przebywa. I tyle. Wielkie halo.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

10-10-2020, 13:49

helpme pisze:
Jeśli wirus rozprzestrzenia się drogą kropelkową to po prostu podstawowe jest ograniczanie wyziewów z paszczy i nosa barierą zewnętrzną, unikanie bytności w zaludnionych miejscach, dbanie o higienę osobistą i miejsca, w którym się przebywa. I tyle. Wielkie halo.

nie, nie, nie. bo to prowadzi do 1984, ograniczenia swobód wszelakich. jakby teraz jakieś mieli haha. auto w kredycie, kwadrat na 35 lat spięty na sztywno. czynsze, podatki, opłaty. ale nie. oni byli wolni, tylko te kurwa maseczki ich zniewoliły.

nic nie mówiąc jak będą wkurwiać system to skończą jak pan z akademii rolniczej. pan bruno albo inny lepper. ale oni są wolni akurat, tylko te maseczki.

i gadaj z takimi dzieciakami.
Ostatnio zmieniony 10-10-2020, 13:52 przez Wacław, łącznie zmieniany 1 raz.
Pacjent

10-10-2020, 13:51

dcd pisze:
Wacław pisze:
z tym diluj

Obawiam się, że forumowy zjeb Benito zaraz Cię to tego grona zakwalifikuje. :D
Obrazek
helpme
weteran forumowych bitew

10-10-2020, 13:53

Wacław pisze:
10-10-2020, 13:49
helpme pisze:

nie, nie, nie. bo to prowadzi do 1984, ograniczenia swobód wszelakich. jakby teraz jakieś mieli haha. auto w kredycie, kwadrat na 35 lat spięty na sztywno. czynsze, podatki, opłaty. ale nie. oni byli wolni, tylko te kurwa maseczki ich zniewoliły.
Naczelna wydaje się swoboda do pierdolenia głupot. Cóż, taka ciemna strona wolności.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

10-10-2020, 13:53

Pacjent pisze:
10-10-2020, 13:51
dcd pisze:
Wacław pisze:
z tym diluj

Obawiam się, że forumowy zjeb Benito zaraz Cię to tego grona zakwalifikuje. :D
Obrazek
z tym diluj

do momentu aż nie przebijemy tego rzekomego 6200.
Zablokowany