FLAPJACK

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: FLAPJACK

28-01-2021, 22:16

Wacław pisze:
28-01-2021, 21:37
hcpig pisze:
28-01-2021, 21:30
Medard pisze:
28-01-2021, 21:16
To ja kojarzę ostatki depeszy z połowy lat 90, byłem wtedy dzieciakiem w zerówce i znałem ze dwa kawałki DM nagrywane z radia na kasetę.
Hmm, coś mi się pomyliło że jesteś po 50-tce jak np. Triceps a tu jesteśmy rówieśnikami i podtrzymuję - w życiu nie widziałem żadnego Depesza.
kurwa umarłem xD

jaki pocisk ....
Nieraz piszę grube rozkminy jak stary dziad, więc spoko.

Przypomniało mi się, że w klasie w podstawówce były dwie depeszówy, obie niezbyt urodziwe. Gotki to były dopiero w szkole średniej i jakoś wtedy znikły depeszówy, przynajmniej już żadnych nie znałem.
Die Welt ist meine Vorstellung.
helpme
weteran forumowych bitew

28-01-2021, 22:18

Wacław pisze:
28-01-2021, 22:13
z drugim zdaniem też się zgadzam, pro-pain, bio i kilka uchwytnych rzeczy na kasetach i już było się korowcem.
A to są nawet intrygujące sprawy, bo ciekawe ile fanów Pro-Pain zna Crumbsuckers, a ile maniaków RATM wie, co to Hard Stance czy Inside Out.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

28-01-2021, 22:21

helpme pisze:
28-01-2021, 22:14
Wacław pisze:
28-01-2021, 21:59
u mnie na koniec podstawówki już chodziły nagrywki jakiegoś larma, czy bgk - idąc śladem holenderskim. czyli się dało dotrzeć do hc. takiego z krwi i kości. a przecież i w złotowie, złotoryii czy poznaniu - jako prężnych ośrodkach były corowe gigsy. wychodził przecież taki partyzant zine, co dobrze łapał trendy i zjawiska. dało się. tylko się chyba nie chciało.
W czasach, gdy MH pisał o swoim "corze" w Polsce grała już czołówka światowego hc/p we wszelkich jego odcieniach, jak choćby Verbal Assault, Soulside (w sumie najwcześniej, bo '89), Nausea, Chaos UK, Doom, Disorder, Varukers...
A tu taka ciekawostka skoro wspominasz LARM - krajowi piraci kasetowi zripowali nawet taką załogę. W dodatku jest to trudny dziś (czy nawet kiedykolwiek) do zdobycia split ze Stanx, chociaż kaseta jest opisana wyłącznie jako Larm :wink:
widzisz znów nie miałem pojęcia o tym :lol: o splicie. o kasecie też nie. u mnie jak wcześniej. szła dystrybucja nagrywkowa. niektóre kapele pamiętam, że zrobiły na mnie kolosalne wrażenie. na owe czasy obok electro hippies, jakimś filthy christians, czy s.o.b. ten hc '80 to był kompletny rozkurw. dalej strasznie mnie jarają. i dalej to jest dla mnie, jakby to nie zabrzmiało, prawdziwy hcore.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

28-01-2021, 22:23

Wacław pisze:
nagrobek pisze:
28-01-2021, 22:10
helpme pisze:
28-01-2021, 21:51

Nie będę ideologizował, bo dla niezainteresowanych takie wyliczanki i rozróżnienia mogą być po prostu nudne, ale kwestią zasadniczą jest to, że hardcore nie istnieje w oderwaniu od swojego środowiska. Zespół Flapjack takich związków nie posiadał, a jakieś dźwięki czy rytmy, które może ktoś próbowałby podpiąć od biedy pod stereotypowe wyobrażenie NYHC (bo przecież bynajmniej nie pod wspomniane przez Ciebie Indigesti :wink: ) to zupełnie nieistotny szczegół. Dog Eat Dog to jeszcze inny temat, tak jak używanie słowa "crossover" dla wszelkiej mieszanki wpływów muzycznych :wink: Ale jak ktoś interesuje się nie tylko samą muzyką to takie dygresje potrafią być ciekawe :)
akurat Flapjack posiadał o tyle pewne „związki”, że Litza pojawiał się tu i ówdzie w koszulce Apatii wiec to nie była do końca niekumata ekipa czego nie można powiedzieć o większości ich fanów;)
tzreba by było poszukać, w źródłach, ale choćby nawet z tytułu koncertów w poznaniu związki mogły być.

z drugim zdaniem też się zgadzam, pro-pain, bio i kilka uchwytnych rzeczy na kasetach i już było się korowcem.
nie jestem pewien na sto pro teraz ale Litza mial tez chyba mały wjazd na gicie w jednym kawałku Apatii. Budzynski wokalnie w dwóch.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

28-01-2021, 22:25

helpme pisze:
Wacław pisze:
A to są nawet intrygujące sprawy, bo ciekawe ile fanów Pro-Pain zna Crumbsuckers, a ile maniaków RATM wie, co to Hard Stance czy Inside Out.
z pochodzeniem zacha raczej ludzie się obeznali. nawet w teraz wykrok padła wydaje mi się kiedyś ta nazwa.

o crumbsuckers pewnie wiele osób nawet nie słyszało.

mi się wydaje, że nie ma co być też aż tak negatywnie krytycznym. była moda. mała dostępność do źródeł. moda przeszła. strzępki zostały.
535

28-01-2021, 22:26

Budzyński nie dziwi. Wszak Armia była uznawana za zespół wykonujący ten właśnie gatunek.
helpme
weteran forumowych bitew

28-01-2021, 22:32

Dużo wątków się nam tu robi. Armia jak Armia, Siekiera to jeden z topowych i wpływowych zespołów dla hc załóg z Brazylii czy Finlandii chociażby (już w latach 80-ych)...
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

28-01-2021, 22:35

hcpig pisze:
28-01-2021, 21:28

Rob F. przebaczył Nergalowi i pojednali się w świetle fleszy.
Kurde, za pierwszym razem przeczytałem "Rzeszy" :D
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

28-01-2021, 22:36

to wszystko było jedno podwórko (Poznań)wiec wiadoma sprawa
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz

28-01-2021, 22:52

WaszJudasz pisze:
28-01-2021, 22:35
hcpig pisze:
28-01-2021, 21:28

Rob F. przebaczył Nergalowi i pojednali się w świetle fleszy.
Kurde, za pierwszym razem przeczytałem "Rzeszy" :D
kto go tam wie. przecież każdy lewak to faszysta.
helpme
weteran forumowych bitew

29-01-2021, 00:22

Wacław pisze:
28-01-2021, 22:21
widzisz znów nie miałem pojęcia o tym :lol: o splicie. o kasecie też nie. u mnie jak wcześniej. szła dystrybucja nagrywkowa. niektóre kapele pamiętam, że zrobiły na mnie kolosalne wrażenie. na owe czasy obok electro hippies, jakimś filthy christians, czy s.o.b. ten hc '80 to był kompletny rozkurw. dalej strasznie mnie jarają. i dalej to jest dla mnie, jakby to nie zabrzmiało, prawdziwy hcore.
Tak jest, te rzeczy są ponadczasowe. A te popierdółki nawet obok tego nie stały, chyba, że po prostu u kogoś na półce. Spox.
Awatar użytkownika
Gotyk
zaczyna szaleć

29-01-2021, 04:52

Tak czytam i trochę mnie to dziwi jak ktoś piszę że w latach 90 nie widział Depeszów. U mnie w małym miasteczku niedaleko Poznania w którym notabene mieszkam do dziś, na początku lat 90 było ich sporo.Raczej nie byli zbyt przyjaźnie do nas Metalowców nastawieni. Dochodziło do jakiś małych starć, solówek i wyzwisk. Pamiętam jak byłem w ósmej klasie , wyśmiewaliśmy się z kumplem na przerwie z typa który przyszedł w koszulce DM. Na drugi dzień miny nam trochę zrzedły jak gościu poskarżył się starszym kolegom Depeszom z miejscowej zawodówki. Przekazali nam wiadomość że czekają za nami przed szkołą i że raczej cali dzisiaj do domu nie wrócimy. Skończyło się na ewakuacji przez płot z tyłu szkoły i ucieczkę przez cmentarz :) A że też mieliśmy starszych kolegów Metali to był jakiś tam odwet itp. :evil: Rzeczywiście w drugiej połowie lat 90 ta subkultura zaczęła zanikać. W 1999 roku jak byłem w wojsku, to jeden z kaprali , dowódca drużyny był bardzo zagorzałym fanem DM . Jak z nim rozmawiałem to trzeba przyznać że gość był naprawdę fanatykiem tego zespołu. A wracając do bohaterów tematu to lubię pierwszą ich płytę , mam ją na kasecie. Kojarzy mi się że nawet kiedyś gdzieś widziałem ich na żywo.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

29-01-2021, 09:12

To wszystko było wówczas bardzo lokalne. W różnych miejscach różnie to wyglądało. U mnie było tak, że te subkulturowe podziały mało się liczyły, liczyła się dzielnia/kwadrat i to była podstawa. W Mortala i sobie grzecznie u ziomka na amisi turnieje grali skini, metale i zwykli dresiarze, pancury u mnie praktycznie nie występowały. Razem szpilaliśmy w fusbal itp. Tłuczenie się po ryjach też było po miejscu zamieszkania i skin lał skina i metal metala.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

29-01-2021, 10:15

helpme pisze:
ciekawe ile fanów Pro-Pain zna Crumbsuckers, a ile maniaków RATM wie, co to Hard Stance czy Inside Out.
W Metal Hammerze o tym raczej sie nie dowiedzieli ale wychodzily wtedy fajne pisemka, jak np to wydawane chyba przez jakiegos poznaniaka, gdzie byly cale katalogi nazw z Amphetamine Reptile, Alternative Tentacles, Dischordu czy SST.
Pamietasz takie pismo? Wyszlo tego ze 6 czy 7 numerow.
Obrazek
Obrazek
woodpecker from space
helpme
weteran forumowych bitew

29-01-2021, 10:37

Triceratops pisze:
29-01-2021, 10:15
helpme pisze:
ciekawe ile fanów Pro-Pain zna Crumbsuckers, a ile maniaków RATM wie, co to Hard Stance czy Inside Out.
W Metal Hammerze o tym raczej sie nie dowiedzieli ale wychodzily wtedy fajne pisemka, jak np to wydawane chyba przez jakiegos poznaniaka, gdzie byly cale katalogi nazw z Amphetamine Reptile, Alternative Tentacles, Dischordu czy SST.
Pamietasz takie pismo? Wyszlo tego ze 6 czy 7 numerow.
Obrazek
Obrazek
Numerów zdaje się, że było nawet 8. Musiałbym zerknąć.
Tak, ale tak jak piszesz, to były próby przeszczepienia na nasz grunt tego, co się działo za oceanem w szeroko pojętym "indie" - głównie noise-rock, emocore do grunge... I tu taka anegdota, bo w owym czasie wydawca Outside miał na pieńku z ekipą skupioną wokół Apatii (nie tylko poznańską) za "komercjalizowanie" sceny. Outside to również wydawnictwo kasetowe - pewnie masz te wynalazki w zbiorach.
Awatar użytkownika
Triceratops

29-01-2021, 10:46

Mam wszystkue Outside’y i jakies kasety chyba koncert Fugazi wydali z tego co pamietam. Konflikt tez pamietam ale uwazam ze robil dobra robote. Bylo tez drugie pisemko Korkociag cz Srubokret, musialbym zerknac xD
No i byl zin Wiktora Skoka ale tam bylo bardziej industrialnie choc hc tez sie przewijal chyba
woodpecker from space
helpme
weteran forumowych bitew

29-01-2021, 11:57

Triceratops pisze:
29-01-2021, 10:46
Mam wszystkue Outside’y i jakies kasety chyba koncert Fugazi wydali z tego co pamietam. Konflikt tez pamietam ale uwazam ze robil dobra robote. Bylo tez drugie pisemko Korkociag cz Srubokret, musialbym zerknac xD
No i byl zin Wiktora Skoka ale tam bylo bardziej industrialnie choc hc tez sie przewijal chyba
Pewnie masz na myśli Korek (Corek)... a blisko nazwy Śrubokręt to był Wkrent, ale to były klimaty raczej drunk-punk :wink:
Fanziny Wiktora to zawsze był punk w całej okazałości - najpierw Zygoma, a potem Plus Ultra, chociaż faktycznie najbardziej jest kojarzony z industrialem.
PS. Kasety z koncertem Fugazi nie kojarzę, przynajmniej oficjalnie. Wyszła natomiast pokaźna seria rzeczy z AmRep - Hammerhead, Janitor Joe, Chokebore, Cows, Today Is The Day, itd.
Awatar użytkownika
Triceratops

29-01-2021, 12:15

Nawet nie wiedzialem ze to z Outside, Cowsy jakies mam i Today, lukne dzis czy to to :)

A zin to chyba o Korek mi chodzilo, Wiktor kiedys mi dorzucil extra chyba ze swoimi +Ultra ;)
woodpecker from space
helpme
weteran forumowych bitew

29-01-2021, 12:51

Triceratops pisze:
29-01-2021, 12:15
Nawet nie wiedzialem ze to z Outside, Cowsy jakies mam i Today, lukne dzis czy to to :)

A zin to chyba o Korek mi chodzilo, Wiktor kiedys mi dorzucil extra chyba ze swoimi +Ultra ;)
Składankowy Helmet ("Born Annoying") i "Total Destruction" Unsane też się załapał na licencyjne wydanie przez Outside. Dużo tego było.
A w takim układzie miałeś wręcz ++Ultra :)
Awatar użytkownika
Triceratops

29-01-2021, 14:18

No faktycznie Cows, Today Is The Day, Guzzard.....ja przez lata w myslalem, ze to Digi :D A z tylu jest, ze na licencji Outside
woodpecker from space
ODPOWIEDZ