III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: III Wojna Światowa

14-12-2022, 23:07

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
14-12-2022, 22:04
trup pisze:
14-12-2022, 17:07

Może i opór nie był tak duży jak głoszę legendy? A może deprecjonujesz zaanagażowanie polskich żołnierzy w kampanii Polskiej?
Niemniej starty po stronie polskiej były ogromne, ale w kampanii polskiej po niemieckiej tez jakieś były
Nie czaję, najpierw piszesz o Termopilach i o przegranej bitwie pod Wizną jako o przykładzie, gdzie wola walki miała decydujący wpływ na przebieg, a teraz piszesz że opór nie był tak duży? To w końcu to miał być przykład bitew w których była wola walki czy takich gdzie opór "nie był tak duży jak głoszą legendy"?
Obrazek
"Może i opór nie był tak duży jak głoszę legendy? A może deprecjonujesz zaanagażowanie polskich żołnierzy w kampanii Polskiej?"

wybierz sobie. A nie .... już wybrałeś.

I jeszcze przypomnij dlaczego wszyscy pamiętają o bitwie pod Termopilami.
"Ten niemający wielkiego znaczenia epizod szeregu wojen – toczonych od powstania jońskiego i pierwszej wojny perskiej, aż do podboju Persji przez Aleksandra Macedońskiego – utrwalił się jako symbol poświęcenia życia na polu bitwy."
Ostatnio zmieniony 15-12-2022, 00:16 przez trup, łącznie zmieniany 1 raz.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
trup

14-12-2022, 23:10

Tatuś pisze:
14-12-2022, 22:13
trup pisze:
14-12-2022, 20:28
To nie ja. To IPN. A może z Niemcami?

Po siedmiu dniach walki w 1939 roku Wojska Polskie straciły jakiekolwiek możliwości taktyczne. Dowództwo dało dupy i armia poszła w drzazgi, zostały ledwie pojedyńcze zgrupowania, które broniły się bardziej lub mniej. Nie było chyba komu nawet podpisać kapitulacji bo generalicja spierdoliła do Rumunii. Więc 17 września ruski już naprawdę nie miał z kim walczyć.
No to przecież mówię, że ruscy jeśli ginęli to walcząc z Niemcami.
A że nie kwapili się do walki w kampanii polskiej, to mało ich zginęło.

Po 7 dniach... no bez przesady.

np.
"Bitwa nad Bzurą (także bitwa pod Kutnem) – starcie zbrojne, trwające od 9 do 22 września[2] 1939 roku. Największa bitwa kampanii polskiej 1939. Została ona stoczona przez dwie polskie armie „Poznań” (gen. Tadeusz Kutrzeba) i „Pomorze” (gen. Władysław Bortnowski) z niemieckimi 8 Armią (gen. Johannes Blaskowitz) i 10 Armią (gen. Walter von Reichenau) z Grupy Armii Południe „Süd” (gen. Gerd von Rundstedt). Bitwa miała wyjątkowe znaczenie, ponieważ Polacy wykazali inicjatywę i byli stroną atakującą.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

15-12-2022, 06:57

trup pisze:
14-12-2022, 23:10
No to przecież mówię, że ruscy jeśli ginęli to walcząc z Niemcami.
A że nie kwapili się do walki w kampanii polskiej, to mało ich zginęło.
Ale wiesz ze w '39 Sojuz nie prowadził wojny z III Rzeszą? Polskie wojsko natomiast otrzymało rozkaz unikania walki z Sowietami o ile to możliwe. Serio już się pogubiłem jaka jest twoja teza.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
trup

15-12-2022, 09:01

moja teza jest taka, że teraz dajesz piątaka.
Awatar użytkownika
trup

15-12-2022, 09:01

Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

15-12-2022, 10:24

Ale się dym zrobił w sprawie tego poboru... Jakie jest wasze zdanie? Ja jestem za szkoleniem dla kazdego obywatela, nawet z pomocy na tylach itp. Oczywiscie zakladajac ze to bedzie powazne szkolenie a nie musztra i jakies bzdety jak to u nas bylo w zwyczaju. Wszyscy rzucili sie na mentzena bo powiedział, ze szkolenie powinno sie odbywać zaraz po liceum - moim zdaniem ma 100% racji, potem same problemy z praca itp. Z reszta nie wiem jak pogodzic szkolenie z robota, bo nie kazdy moze sie urwac na miesiac.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Hatefire

15-12-2022, 10:28

Pan_Kimono pisze:
Ale się dym zrobił w sprawie tego poboru... Jakie jest wasze zdanie? Ja jestem za szkoleniem dla kazdego obywatela, nawet z pomocy na tylach itp. Oczywiscie zakladajac ze to bedzie powazne szkolenie a nie musztra i jakies bzdety jak to u nas bylo w zwyczaju. Wszyscy rzucili sie na mentzena bo powiedział, ze szkolenie powinno sie odbywać zaraz po liceum - moim zdaniem ma 100% racji, potem same problemy z praca itp. Z reszta nie wiem jak pogodzic szkolenie z robota, bo nie kazdy moze sie urwac na miesiac.
ja już wypowiedziałem się wcześniej.
Hatefire pisze:
14-12-2022, 11:18
No dlatego jestem za modelem izraelskim (na marginesie narodzonym właśnie na gruncie idei socjalistycznych), gdzie każdy bez względu na płeć musi swoje odbębnić. Osobiście nie mam nic przeciwko obowiązkowej służbie wojskowej. Sam w wojsku nie byłem, bo już wtedy pobór wojskowy dogorywał i jak ktoś poszedł na studia, to nawet na jakieś zastępcze szkolenia się nie łapał. Mam A z paragrafem (za spierdoloną przegrodę nosową, do marynarki mnie nie mogą mnie wziąć czy jakoś tak), natomiast nie będę płakał jak mnie wezmą na ćwiczenia. Natomiast pełnego równouprawnienia w zakresie obowiązków nie będzie, bo być nie może, ze względów czysto utylitarnych. Lekarz może być przydatny dla wojska, doktorant biologii badający biologię chruścików już mniej i tyle. Jako socjalista-etatysta uważam, że mam prawo wymagać pewnych rzeczy od państwa, a państwo ode mnie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

15-12-2022, 10:54

Hatefire pisze:
Pan_Kimono pisze:
Hatefire pisze:
No dlatego jestem za modelem izraelskim (na marginesie narodzonym właśnie na gruncie idei socjalistycznych), gdzie każdy bez względu na płeć musi swoje odbębnić. Osobiście nie mam nic przeciwko obowiązkowej służbie wojskowej. Sam w wojsku nie byłem, bo już wtedy pobór wojskowy dogorywał i jak ktoś poszedł na studia, to nawet na jakieś zastępcze szkolenia się nie łapał. Mam A z paragrafem (za spierdoloną przegrodę nosową, do marynarki mnie nie mogą mnie wziąć czy jakoś tak), natomiast nie będę płakał jak mnie wezmą na ćwiczenia. Natomiast pełnego równouprawnienia w zakresie obowiązków nie będzie, bo być nie może, ze względów czysto utylitarnych. Lekarz może być przydatny dla wojska, doktorant biologii badający biologię chruścików już mniej i tyle. Jako socjalista-etatysta uważam, że mam prawo wymagać pewnych rzeczy od państwa, a państwo ode mnie.
dzieki, nie zauwazylem. Zgadzam sie w 100 % z tym co napisałeś
KVLT lizania CZASZKI
Pacjent

15-12-2022, 19:53

Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

15-12-2022, 20:10

Według najnowszych danych komendant bawił się granatnikiem i sam wystrzelił.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
Hatefire

15-12-2022, 20:18

Obrazek
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

15-12-2022, 21:55

Pan_Kimono pisze:
Hatefire pisze:
Pan_Kimono pisze:
Hatefire pisze:
wydaje się, że obecne płacze w Internetach, to kolejne wysrywy ruskich onuc,
chcą, żebyśmy jak najdłużej pozostali nieprzygotowani, nieuzbrojeni itp.

jednocześnie duża grupa w społeczeństwie chciałaby zachować dotychczasowy, często wygodny, styl życia,
aby to inni brali na siebie nieprzyjemne koszty obrony, a typowa służba wojskowa jak za prl będzie rodziła opór społeczny,

imho wprowadzenie jakiejś formy przeszkolenia dla wszystkich od wybranego rocznika byłoby najlepsze,
coś jak obóz harcerski z obsługą broni i strzelania, elementami survivalu, maskowania, walk miejskich itp.
najlepiej od razu po maturze, albo egzaminie zawodowym, kiedy nie ma dodatkowych obciążeń w postaci rodziny i pracy,
a później jakieś szkolenia przypominające raz na kilka/ kilkanaście lat

imho zwiększyłoby to odpowiedzialność ludzi za obronę, ale również za decyzje ekonomiczne i społeczne,
ale teraz władza chyba nie chce zwiększenia świadomości
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
iGrinder
postuje jak opętany!

15-12-2022, 22:17

Przypomina mi się jak świeżo po studiach chciałem zostać wojakiem. Oczywiście słyszałem liczne słowa zachęty w lokalnym WKU i ...nic. Teraz? Teraz to ja mam ich w piździe kurwa. W pierwszej kolejności może niech się zajmą tą dziatwą, co to w klasach mundurowych biega. Bo z tego co słyszałem ich sytuacja tak średnio bym powiedział wygląda.
Those who don't wear the Devil's Mark shall burn in Crematories of Eternal Hell
Awatar użytkownika
trup

15-12-2022, 22:38

Ukraina jest obecnie w stanie skutecznie bronić się przed rosyjskimi atakami rakietowymi na kluczową infrastrukturę, ale są dowody, że Rosja przygotowuje nową szeroko zakrojoną ofensywę, która może się rozpocząć przed końcem lutego 2023 roku - powiedział w czwartek ukraiński minister obrony Ołeksij Reznikow.
Pewnie uderzenie z Białorusi i z okupowanych terenów na Kijów. Tzw. Wóz albo przewóz.
Awatar użytkownika
Medard

15-12-2022, 23:28

Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
bartwa

16-12-2022, 00:05

Medard pisze:
15-12-2022, 23:28
Niezła Hiroszima.
PLASTIK NIE JEST METALEM
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

16-12-2022, 03:16

Medard pisze:
15-12-2022, 21:55
Pan_Kimono pisze:
Hatefire pisze:

wydaje się, że obecne płacze w Internetach, to kolejne wysrywy ruskich onuc,
chcą, żebyśmy jak najdłużej pozostali nieprzygotowani, nieuzbrojeni itp.

jednocześnie duża grupa w społeczeństwie chciałaby zachować dotychczasowy, często wygodny, styl życia,
aby to inni brali na siebie nieprzyjemne koszty obrony, a typowa służba wojskowa jak za prl będzie rodziła opór społeczny,

imho wprowadzenie jakiejś formy przeszkolenia dla wszystkich od wybranego rocznika byłoby najlepsze,
coś jak obóz harcerski z obsługą broni i strzelania, elementami survivalu, maskowania, walk miejskich itp.
najlepiej od razu po maturze, albo egzaminie zawodowym, kiedy nie ma dodatkowych obciążeń w postaci rodziny i pracy,
a później jakieś szkolenia przypominające raz na kilka/ kilkanaście lat

imho zwiększyłoby to odpowiedzialność ludzi za obronę, ale również za decyzje ekonomiczne i społeczne,
ale teraz władza chyba nie chce zwiększenia świadomości
Racja ale ja tak patrząc na osoby, które piszą o równosci itp a potem niech chłopy jadą na front to ich jebany o obowiazek, to raczej obnaża hipokryzje grup z lewej strony, bo co to za równość skoro jedna płeć w zasadzie prawa jak niewolnik, druga korzysta ile wlezie(nie wszyscy oczywiście, jak np kolega Hatefire, chociaż mam wrażenie, że jest wyjątkiem).

Mysle, że tu nawet onuc nie trzeba, po prostu jak przychodzi co do czego, wychodzi szydło z worka. Co innego bulić podatki, co innego siedzieć w zaszczanym rowie w zimie.

Tak BTW, patrząc na to jak Ukraina się zorganizowała jestem naprawdę pod wrażeniem. Wiadomo, że dostajemy tylko część informacji, ale to co można usłyszeć od ruskich soldatow tylko to potwierdza. Kraj w zasadzie bez historii, nie ma co ukrywać, a tu taka samoorganizacja części społeczeństwa. Czapki z głów. Zupełnie się tego nie spodziewałem. Paradoksalnie, Putin został jednym z "ojców" współczesnej Ukrainy. Mam nadzieję, e będzie jak z Kronosem u grekow;)
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

16-12-2022, 11:08

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
To są właśnie te środkowoeuropejskie elity :D
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

16-12-2022, 11:27

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Może jak Kmicic chciał postrzelać do obrazów?
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
booshee
postuje jak opętany!

16-12-2022, 12:23

"nieumyślne spowodowanie gwałtownego wyzwolenia energii" :lol:

Obrazek
ODPOWIEDZ